S beštiami sa vrhali do ohňa. Mikulec odovzdal hasičom šesť špičkových terénnych vozidiel vyrobených na mieru

Ministerstvo vnútra (MV) SR posilňuje techniku Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Dočasne poverený šéf rezortu vnútra Roman Mikulec spolu s prezidentom HaZZ Pavlom Mikuláškom vo štvrtok odovzdali do užívania hasičom šesť kusov špeciálne upravených terénnych hasičských vozidiel. Tie sú určené na zdolávanie a likvidáciu lesných požiarov v ťažko dostupnom teréne. Informovali o tom z MV SR.

22.04.2023 17:00
hasiči nové autá Foto: ,
Hasiči dostali nové špeciálne upravené terénne vozidlá určených na zdolávanie a likvidáciu lesných požiarov v ťažkom dostupnom teréne. Výcvikové stredisko v Malackách, 20. apríl 2023.
debata (4)

„Keď hovoríme o module pozemného hasenia lesných požiarov v prírodnom prostredí západ, stred a východ, hovoríme o tímoch profesionálov strategicky rozmiestnených po celom Slovensku, ktorí zasahujú v prípade rozsiahlych lesných požiarov v ťažko dostupných terénoch. Ich výsledky, spätná väzba vo forme pochvaly za ich kvalitne odvedenú prácu na území Slovenska a zahraničných misiách v Grécku, Rakúsku a Česku sú pre mňa ako ministra motiváciou čo najefektívnejšie zlepšovať ich pracovné podmienky a materiálno-technické vybavenie,“ povedal Mikulec.

VIDEO: Vozidlá boli po prvý krát zostrojené podľa požiadaviek samotných hasičov, uviedol Mikulec.
Video

Nové terénne vozidlá sú podľa šéfa rezortu vnútra prvým konceptom nadstavby hasičského vozidla, navrhnutej samotnými príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru, členmi modulu GFFF-V prispôsobeného ich potrebám počas zásahu. Kapacita nádrže vozidla je 3 000 litrov vody a výkon čerpadla je 2 000 litrov za minútu.

Vozidlá budú prerozdelené zhodne po dva kusy pre modul pozemného hasenia v skupine západ, stred a východ. Projekt GFFF-V Pozemné hasenie lesných požiarov s využitím vozidiel sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia.

Roman Mikulec odovzdal hasičom nové špeciálne...
Roman Mikulec odovzdal hasičom nové špeciálne...
+7Roman Mikulec odovzdal hasičom nové špeciálne...

Cena jedného vozidla je zhruba 304 000 eur, finančné prostriedky EÚ sa pohybovali vo výške 248 000 eur a zo štátneho rozpočtu vo výške 56 000 eur.

Mikulec na tlačovej besede pripomenul aj slová gréckeho ministra o našich vyslaných hasičoch, ktorí podľa miestnych obyvateľov v auguste 2021 „prišli s beštiami a vrhali sa do ohňa“. Slovensko vtedy poslalo na pomoc do Grécka zasiahnutého lesnými požiarmi sedemdesiatpäť hasičov. Premiéru tam mali tri nové veľkokapacitné cisterny, ktoré ohromili miestnych hasičov aj civilov a dostali prezývku Beštia.

Tieto špeciálne vozidlá dokážu pojať až 20-tisíc litrov vody. Pre porovnanie – cisterny, ktoré hasiči bežne používajú pri požiaroch, majú kapacitu 9 000 litrov vody, uviedlo vtedy ministerstvo vnútra.

Hasič / Grécko / Eduard Heger / Čítajte aj Heger a Čaputová sa poďakovali hasičom, ktorí pomáhali pri požiaroch v Grécku
4 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #ministerstvo vnútra #hasičské autá #Roman Mikulec