Krutý žart spolužiakov? Žiačka nevedomky vypila Savo, škola šikanu odmieta

Išlo o náhodu, pomstu či krutý žart? Šiestačka na jednej z banskobystrických základných škôl skončila v nemocnici po tom, čo sa napila z fľaše, kde pôvodne mala byť voda. Po pár glgoch ale začala tekutinu vypľúvať a zostalo jej nevoľno. Okamžite sa začali šíriť reči o šikane, no vedenie to rázne popiera.

25.04.2023 13:13 , aktualizované: 14:10
debata (31)
VIDEO: Reportáž zo školy, kde šiestačka vypila Savo
Video

K incidentu so Savom došlo po hodine telesnej výchovy v Základnej škole na Pieninskej ulici v Banskej Bystrici. Tá sa nachádza na najväčšom sídlisku v mestskej časti Sásová. Celé sa to stalo za záhadných okolností. Riaditeľka Janka Prísažná o tom veľmi rozprávať nechce.

„Je to v rukách polície. Šikana to určite nebola, také niečo sa u nás rieši okamžite, pri najmenších náznakoch. Kým sa vyšetrovanie neskončí, nebudem sa viac vyjadrovať,“ reagovala stručne, keď sme školu navštívili. Medzitým sme však natrafili na piatačky, ktoré prezradili, že o tom hovorí celá škola.

dieťa, tabletka, lieky, otrava Čítajte rozhovor Toxikologička Silvia Plačková: Deti sa najčastejšie otrávia liekmi

„To dievča, čo skončilo v nemocnici, sa volá Petra. Je tu v podstate nová, nastúpila sem len tento školský rok. Nikto nevie, ako sa do jej fľaše dostalo Savo. Niekto vraví, že jej ho tam potajme naliali tri spolužiačky, ktoré ho buď ukradli upratovačke, alebo si ho doniesli z domu. To však zatiaľ nikto nepotvrdil,“ povedali dievčatá. Nemyslia si, že Petra bola šikanovaná.

Mohlo ísť teda o pomstu, ak bol medzi šiestačkami konkurenčný boj, prípadne o žart. „Šikana to podľa nás nebola,“ krútili hlavou aj piatačky. „Ona by sa šikanovať nedala,“ podotkli narážajúc na Petru. A kto si prvý všimol, že niečo nie je v poriadku? „Po telesnej výchove, pred šiestou vyučovacou hodinou, sa išla napiť z fľaše a po štyroch glgoch si uvedomila, že nepije vodu. Zrazu to vypľula na zem a necítila sa dobre. Musela prísť sanitka a odviezli ju do nemocnice,“ dodali dievčatá.

Mimo ohrozenia života

Riaditeľka si tiež nevie vysvetliť, ako sa nebezpečná tekutina dostala do fľaše ich žiačky. „Od upratovačky ju nikto zobrať nemohol. Všetky čistiace prostriedky má uzamknuté v skrinke, do ktorej sa nikto nedostane,“ vysvetlila.

Niektorí z prostredia školy si myslia, že zo strany otráveného dievčaťa mohlo ísť aj o upútanie pozornosti na seba. „Človek nikdy nevie, čo tie deti v hlavách majú. Nevidíme im do nich,“ povedal náš zdroj, ktorý pre citlivosť témy nechce byť menovaný. „Tie vzťahy medzi žiakmi sú veľmi premenlivé. Raz majú medzi sebou veľké kamarátstva a vzápätí sú tam nepriateľské nálady,“ vysvetlil zdroj denníka Pravda.

Petra je, našťastie, stabilizovaná a mimo ohrozenia života. Situáciu nám ozrejmila hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice Jana Petríková.

„Cez detský urgent sme v pondelok prijali dvanásťročné dievča, ktoré požilo čistiaci prostriedok na báze chlóru. ORL vyšetrenie nepreukázalo poleptanie slizníc. Na vylúčenie poškodení tráviaceho traktu podstúpi dnes gastrofibroskopické vyšetrenie,“ objasnila hovorkyňa.

Vedúca Národného toxikologického informačného centra v Bratislave Silvia Plačková v minulosti v rozhovore pre Pravdu uviedla, že na ich linky volajú odborníci aj laici 24 hodín denne. Viac ako polovicu všetkých telefonátov tvoria práve konzultácie týkajúce sa otráv detí. „Hneď po liekoch sú otravy chemikáliami na druhom mieste v rebríčku štatistiky intoxikácií," uviedla Plačková.

K aktuálnemu prípadu nepozná podrobnosti, no vysvetlila, že klasické Savo obsahuje chlórnan sodný, teda leptavú látku. „V závislosti od jeho koncentrácie, množstva a človeka, ktorý to vypije, sa môžu objaviť rôzne príznaky. Napríklad u malých detí môže nastať podráždenie pažeráka. Po požití už boli zaznamenané aj poleptania žalúdka či hrdla,“ povedala. Pri malom množstve však podľa nej nemusí dôjsť k ničomu závažnému.

„Ak to bolo zriedené s vodou, nemuselo to byť také fatálne,“ mieni. Pripomenula, že dôležité budú výsledky gastrofibrosko­pického vyšetrenia. „To ukáže, či bolo niečo postihnuté. Ak to ale bolo dostatočne zriedené, je možné, že došlo len k podráždeniu žalúdka, sliznice či ústnej dutiny,“ ozrejmila Plačková. Prípad, ktorý by sa po podobnom scenári skončil smrťou, nezaznamenali.

Najnebezpečnejšie sú podľa toxikologičky predovšetkým prípravky na odstraňovanie usadenín z odpadu s leptavými účinkami. „Veľmi nebezpečné sú však aj pesticídy. Ide o prípravky, ktoré sú určené na ničenie rastlinných aj živočíšnych škodcov – burín, hlodavcov, hmyzu. Raz jedno dieťa nalialo takýto prípravok druhému do malinovky. Obe museli hospitalizovať v nemocnici v ťažkom stave. Stalo sa aj to, že do prípravku tohto druhu vyliateho na zemi šliapli šteniatka a zahynuli. Vieme aj o týchto prípadoch, pretože s nami konzultujú nielen lekári a laici, ale aj veterinári a farmaceuti," opísala odborníčka.

Plačková tiež upozornila, aby ľudia v prípade požitia chemikálií nevyvolávali vracanie, hoci sa im môže zdať, že dostať látku z organizmu je prioritou. „Rozhodne nie po vypití látok, ktoré sú penivé, pre riziko vdýchnutia a vzniku chemického zápalu pľúc. Takisto leptavé látky pri vracaní poleptajú sliznicu vlastne dvakrát. Neriešte dilemu „vracať či nevracať“, ale radšej volajte 155 alebo 24-hodinovú linku nášho centra," upozornila.

Preveruje to polícia

Stanovisko k udalosti poskytol aj zriaďovateľ, ktorým je mesto Banská Bystrica. Miroslav Strelec z kancelárie primátora priblížil, že po hodine telesnej výchovy išli šiestaci späť do triedy na ďalšie vyučovanie.

„Jedno z dievčat bolo smädné a chcelo sa z jej vlastnej fľaše napiť vody. Obsah tekutiny však vypľulo na dlážku. Triedna učiteľka, po príchode do triedy, fľašu otvorila a zacítila v nej Savo,“ opísal situáciu Strelec so slovami, že o pôvode čistiaceho prostriedku vedenie školy nemá vedomosť. Riaditeľka podľa neho hneď kontaktovala záchranku.

„Podľa pokynov zdravotníkov bola žiačke poskytnutá prvá pomoc. Dievča bolo po príchode zdravotnej služby prevezené na vyšetrenie do nemocnice,“ uviedol Strelec. Podčiarkol, že celé to ani náhodou nesúvisí so šikanovaním. Také niečo sa vraj v základných školách v ich zriaďovateľskej pôsobnosti v žiadnom prípade netoleruje.

Prípad otrávenej žiačky preveruje aj polícia, ktorú kontaktovala riaditeľka školy. Potvrdila nám to banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. „Dievča malo nevedomky požiť tekutý dezinfekčný prostriedok a skončilo v nemocnici. Podľa doterajších zistení mohlo ísť o nemiestny žart jej spolužiakov,“ povedala hovorkyňa.

„V prípade je už začaté trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu,“ dodala Faltániová s tým, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie podrobnejšie informácie neposkytnú.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #otrava #Banská Bystrica #šikana #základná škola