Vláda chce znova kontrolovať hranice. Dôvodom sú dve medzinárodné udalosti

Na stredajšom rokovaní vlády sa rozhodne, či sa od 24. mája do 8. júna obnoví kontrola hraníc s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách.

25.04.2023 16:48
hranice hraničný prechod Lanžhot polícia Foto: ,
Ilustračný obrázok.
debata (5)

Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky v súlade s Kódexom schengenských hraníc je možné „zaviesť najviac na 30 dní, alebo na predvídateľné trvanie tohto závažného ohrozenia, ak jeho trvanie prekročí 30 dní“.

„Cieľom obnovy kontroly hraníc na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách je zaistenie bezpečnosti účastníkov bezpečnostnej konferencie Globsec 2023 a iných osôb ako aj eliminácia možného závažného ohrozenia verejného poriadku počas jej konania,“ uvádza sa v materiáli.

V dňoch 29. mája až 31. mája 2023 bude prebiehať medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec 2023 Bratislava Forum, na ktorej sa zúčastnia významné politické a iné osobnosti verejného života z Európy a z ostatných častí sveta. Prioritou Slovenskej republiky je vraj zaistenie vysokého bezpečnostného štandardu tohto významného medzinárodného podujatia.

Následne v dňoch 2. júna až 4. júna 2023 sa má uskutočniť medzinárodné podujatie motocyklového klubu Hells Angels MC Slovakia – World Run 2023. „Toto podujatie je spojené z vysokým bezpečnostným rizikom spočívajúcim v možnom závažnom ohrození verejného poriadku, a to vzhľadom na početné vážne bezpečnostné incidenty zaznamenané počas podujatí World Run v minulosti,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.

Štát chce týmto krokom pripraviť na možné adekvátne opatrenia, vzhľadom k možnému závažnému ohrozeniu verejného poriadku na území Slovenskej republiky počas týchto akcií. „Je nevyhnutné zaviesť dočasné obnovenie kontroly na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách, kde by sa vytvoril tzv. prvý filter na zabránenie príchodu osôb, ktoré by mohli ohroziť verejný poriadok,“ hlása Mikulcov rezort v návrhu.

Vnútorné hranice Slovenskej republiky sa môžu počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky prekračovať iba na vybraných hraničných priechodoch s výnimkou zložiek integrovaného záchranného systému, osôb vykonávajúcich práce na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch, poľovníkov a rybárov pri výkone svojej činnosti do piatich km od vnútornej hranice.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #GLOBSEC #kontrola hraníc