Mumps, osýpky a rubeola sú späť. Rodičia hľadajú lekárov, ktorí sfalšujú očkovanie, neodradí ich ani pokuta

Na Slovensku rastie počet rodičov, ktorí odmietajú povinné očkovanie, a odborníci upozorňujú, že hrozí návrat ochorení, ktoré dlhé roky "spali". O nedôvere k vakcínam sa spoločnosť presvedčila počas pandémie koronavírusu. V očkovaní proti covidu sa krajina ocitla na chvoste Európy a dezinformácie o vakcínach udávali tón debaty.

26.04.2023 05:30
očkovanie, chrípka, dieťa, očkovanie proti... Foto:
Na Slovensku sa už minulý rok objavila nová forma detského očkovania proti chrípke, ktoré sa podáva do oboch nosových dierok.
debata (101)

„Pred 15 rokmi sme sa v ambulanciách nestretávali s polemikou o očkovaní. Bolo povinné a nikto nepochyboval o tom, že sa má očkovať,“ zdôraznila hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová. Rodičia, ktorí nie vždy mali prístup k overeným informáciám, sa podľa nej začali v ambulanciách dohadovať a spochybňovať účinky vakcín.

VIDEO: Mikas: Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity
Video

„V každom rodičovi je pediater a imunológ. Tvrdia, že poznajú všetko, čo treba na správne rozhodnutie,“ skonštatovala Prokopová. Kvôli takým ľuďom je podľa nej práca detského lekára čoraz náročnejšia.

Zákon je na podvodníkov krátky

Na Slovensku je takmer sedemtisíc detí, ktoré nemajú ani jedno z povinných očkovaní. Podľa odborníkov ich však môže byť omnoho viac. Rodičia tých detí totiž často vyhľadávajú lekárov, ktorí dieťa nezaočkujú, ale urobia to tak, že si vakcínu vyberú z lekárne, nalepia kontrolný štítok do zdravotnej dokumentácie, očkovaciu látku však streknú do umývadla.

Podobný prípad sa stal nedávno v Španielsku. Desiatky rodín v Madride v marci zažalovali zdravotnú sestru za imitáciu očkovania.

Pichala vakcíny len naoko

Zdravotná sestra pracovala 18 mesiacov na vládnej klinike v prístavnom meste Santurtzi v Baskicku na severe Španielska. Regionálny zdravotnícky úrad začal vlani v októbri vyšetrovanie, pretože dostal na jej správanie sťažnosti.

Keď rodičia priviedli deti na očkovanie, zdravotná sestra im vpichla vakcínu „veľmi ticho, veľmi rýchlo“ a potom „hodila ampulku rovno do smetného koša“, povedal Asla. Podľa neho niektorí rodičia „videli, že ampulka je stále plná“. Ošetrovateľka sa tiež často o vakcínach vyjadrovala znevažujúco.

Keď predstavitelia zdravotníctva otestovali krv detí, zistili, že mnohé nemajú protilátky, ktoré sa po podaní vakcíny očakávajú. Totožnosť zdravotníčky nebola zverejnená.

Žaloba sa zameriava na falšovanie záznamov o očkovaní a tiež na zlé zaobchádzanie s verejnými financiami, keďže nepoužité liečivá boli odhadzované. Okrem žalujúcich rodín sa prípad týka asi 400 detí, píšu španielske médiá.

TASR

Na Slovensku by však takýto prípad hľadal spravodlivosť ťažko. Zákon tvrdí, že je falšovanie trestným činom iba vtedy, „ak sa dokumentácia sfalšuje v úmysle použiť ju ako pravú v konaní pred orgánom verejnej moci“. Ak si podvod teda vyžiadal pacient pre vlastné potreby, definíciu trestného činu to nespĺňa. Slovenská komora lekárov zas môže udeliť za podvody maximálne pokutu vo výške 1 659 eur. Komplikácie vznikajú aj vtedy, ak by danému pediatrovi chceli za obchádzanie povinností zobrať licenciu.

​Štát sa preto občanov pred vznikom akejkoľvek epidémie snaží chrániť zabezpečením kolektívnej imunity. Rodičov, ktorí očkovanie detí odmietajú, pozývajú do takzvanej očkovacej poradne. Ak sa im ich nepodarí presvedčiť, ďalším krokom je pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až na 331 eur.

Význam očkovania v skorom rannom veku

  • V prvom roku života je dieťa najnáchylnejšie ochorieť na infekčné choroby.
  • Infekčné choroby majú u dieťaťa veľmi ťažký, život ohrozujúci priebeh.
  • Nezaočkované dieťa môže nakaziť iné, ktoré vzhľadom na vek nemôžu zaočkovať.
  • Ohrozené sú aj tie deti, ktoré majú poruchy imunity či závažné ochorenia a infekcia pre ne predstavuje ohrozenie života.

ZDROJ: ÚVZ SR

vakcíny očkovanie covid Čítajte viac Môžu povinné vakcíny spôsobiť deťom autizmus? Otázky a odpovede o očkovaní VIDEO: Prokopová o rodičoch, ktorí odmietajú očkovanie
Video

Tetanu sa boja, chrípky nie

Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod hranicu 95 percent. Úbytok zaočkovaných detí spôsobil, že Slovensko nedosahuje úroveň potrebnú pre kolektívnu imunitu.

Osýpky sú podľa hlavného hygienika Jána Mikasa závažné a rýchlo sa šíriace ochorenie, ktoré patrí k najvážnejším vírusovým ochoreniam detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Inkubačný čas je osem až 15 dní, priemerne desať.

Osýpky Čítajte viac Základné očkovanie detí proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity, varuje hygienik

Mikas priznal, že riziko zavlečenia a ďalšieho šírenia osýpok sa v uplynulých týždňoch potvrdilo ako reálne. Poukázal, že od začiatku roka na Slovensku potvrdili päť prípadov osýpok. V dvoch z nich si deti chorobu priviezli zo zahraničia, ďalšie prípady boli zväčša v epidemiologickej súvislosti. „Tri deti neboli zaočkované pre nízky vek alebo zdravotné kontraindikácie, jedno nebolo úplne zaočkované a jedno nezaočkované z dôvodu odmietnutia očkovania,“ informoval Mikas.

Mladá generácia rodičov podľa doktorky Prokopovej nepozná ochorenia, proti ktorým sa očkuje. „Je to preto, lebo sme preočkovali staršie generácie. Naše staré mamy vedeli, ako vyzerá záškrt alebo šarlach, ako závažne môžu prebiehať osýpky či chrípka. Keď sa pozrieme na cintoríny, vidíme, koľko bývalo hrobov malých detí, ktoré väčšinou zomierali na infekčné ochorenia,“ uviedla Prokopová.

Mnohí rodičia si podľa nej myslia, že ochorenia sa dnes ľahšie zvládajú. „Zlepšilo sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti, máme lieky, v nemocnici mi dieťa zachránia, ale nie je to tak. Pri záškrte nestačí podať antibiotiká, to isté pri tetane a dostupnosť látok, ktoré musia byť podané čo najskôr, nie je taká veľká,“ priblížila.

osýpky, dieťa, infekcia Čítajte viac Ako sa šíria a je očkovanie účinné? Osýpky sú pre deti nebezpečné. Ide o závažne a veľmi nákazlivé ochorenie

Očkovali už za Márie Terézie

Vedúca katedry epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity Zuzana Krištúfková uviedla prípady, keď dieťa pre nedbanlivosť rodičov na následky ochorenia zomrelo. „Manžela boli aktívni odporcovia očkovania a demonštratívne zobrali dcéru na večierok, kde sa nakazila osýpkami. Dievčatko ochorelo a zomrelo. Rodičia by nemali hrať ruskú ruletu s vlastnými deťmi,“ skonštatovala. Zdôraznila, že je lepšie dať sa zaočkovať, ako prekonať chorobu. „Dieťa tak nemusí prekonať ťažké ochorenie a očkovanie nezaťažuje organizmus. Očkovanie trénuje imunitný systém bez ochorenia, aktivizuje sa bez príznakov,“ dodala Krištúfková. Mária Štefkovičová, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu, spresnila, že očkovanie bolo na Slovensku už za Márie Terézie. „Keď hladina očkovania klesá a dochádza k zánosu choroby, ochorenie sa začína šíriť a vyhľadávať nezaočkovaných, čo vedie k vzniku lokálnych epidémií,“ ozrejmila. Dôležité je preto podľa nej chrániť deti, ktoré nemožno očkovať.

Priveľa informácií škodí

Podľa Prokopovej rodičia ani nevedia vyhodnotiť význam informácií. „Keď nejaká mamička na internete napíše, že sa stretla s vedľajšími účinkami, tak to nemá vyvolať nevoľu k očkovaniu. Istú ostražitosť ako rodič má mať, ale viem ja, či by moje dieťa ochorenie zvládlo? Príliš veľa informácii niekedy škodí,“ dodala.

Odpor k očkovaniu podľa Prokopovej po pandémii narástol, ale nie až tak značne. „Mala som predstavu, že pandémia naučí ľudí, že očkovanie je dôležité. Myslím, že narástol počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie, ale nie u malých detí pri povinných očkovaniach. Skôr narástli odporcovia vo vekovej skupine medzi 30 a 50 rokmi,“ porovnala.

Rodičia podľa nej deti dajú zaočkovať proti tetanu či záškrtu, ale odmietajú vakcíny proti chrípke a ostatným chorobám. „Zdá sa, že ochorení ako tetanus sa boja, kdežto pri chrípke si povedia, že to dajú,“ zhodnotila pediatrička.

Ako príklad uviedla očkovanie proti mumpsu, osýpkam a rubeole (infekčné vírusové ochorenie prejavujúce sa kožnou vyrážkou až výsevom po celom tele).

„To je najobávanejšie očkovanie, pretože ho sprevádza fáma, ktorá tvrdí, že očkovanie spôsobuje závažné vedľajšie účinky. Vakcína obsahuje oslabené živé vírusy, ktoré v tele dieťatka spustia reakciu, ako keby ochorenie prekonávalo. Ak tieto oslabené vírusy vyvolajú u dieťatka vedľajšie účinky ako horúčka, výsyp, zväčšenie uzlín, tak čo by sa stalo, keby to isté dieťa bolo vystavené miliónom plne silných vírusov, ktoré by dostalo, keby sa infikovalo,“ pýta sa Prokopová.

očkovanie, Sputnik, Čítajte viac Obavy zo smrtiaceho očkovania sa nenaplnili, obetí je sedem. Dáte sa zaočkovať?

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #osýpky #Ján Mikas