Môžu povinné vakcíny spôsobiť deťom autizmus? Otázky a odpovede o očkovaní

Napriek tomu, že zaočkovanosť detí na Slovensku dlhodobo presahuje 95 percent, v roku 2022 klesla zaočkovanosť pod 90 percent v takmer štvrtine okresov. Najvýraznejší zásah zaznamenalo očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Ak sa osýpky, jedno z najnákazlivejších ochorení, vrátia, budú neočkované deti a dospelí čeliť významným rizikám nákazy a šírenia tohto ochorenia.

26.04.2023 10:00
debata (17)
VIDEO: Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity
Video

"Vakcíny patria medzi najväčšie pokroky v oblasti globálneho zdravia a rozvoja,” hovorí Michaela Bauerová, koordinátorka UNICEF pre mimoriadne situácie na Slovensku. “Už viac ako dve storočia vakcíny bezpečne znižujú počet chorôb, ktorým sa dá predchádzať. Sú to detská obrna, osýpky a kiahne, a pomáhajú deťom vyrastať zdravé a šťastné. Vďaka očkovaciemu úsiliu na celom svete môžu deti chodiť, hrať sa, tancovať a učiť sa.” Keďže niektoré z týchto chorôb už nie sú v našej spoločnosti veľmi rozšírené, niektorí ľudia zabudli na ich ničivé účinky a povahu. Niektorí sa obávajú vedľajších účinkov vakcín, iní o nich nemajú dostatok informácií.

V rámci Svetového imunizačného týždňa spustil UNICEF kampaň, ktorej cieľom je informovať verejnosť o význame očkovania a jeho prínosoch pre zdravie a životy obyvateľov. Na kampani sa podieľajú UNICEF, Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné lekárske spoločnosti.

očkovanie, chrípka, dieťa, očkovanie proti chrípke, vakcína Čítajte viac Mumps, osýpky a rubeola sú späť. Rodičia hľadajú lekárov, ktorí sfalšujú očkovanie, neodradí ich ani pokuta

Môžu sa pri očkovaní vyskytnúť vedľajšie účinky?

Vakcíny sú mimoriadne bezpečné a závažné vedľajšie účinky sú zriedkavé. Niektoré deti môžu mať reakcie ako napríklad miernu horúčku, začervenanie, opuch alebo iné lokálne reakcie v mieste vpichu. Niektoré deti môžu reagovať podráždené či plakať, ale to prejde. Závažné vedľajšie účinky sú pomerne zriedkavé. V skutočnosti sú riziká komplikácií chorôb, ktorým možno predchádzať očkovaním, podstatne horšie ako komplikácie spojené s očkovaním. Pred podaním vakcíny je však potrebné informovať lekára, pediatra alebo osobu aplikujúcu vakcínu, ak má dieťa nejaké alergie alebo malo závažnú reakciu na predchádzajúcu vakcínu.

Môžu vakcíny spôsobiť autizmus?

Neexistuje žiadna súvislosť medzi vakcínami a autizmom. Táto myšlienka sa objavila v zdiskreditovanej publikácii, ktorá pochádza z 90. rokov minulého storočia. Článok bol stiahnutý a autor stratil lekársku licenciu, pretože sa ukázalo, že článok bol založený na falošných dôkazoch. Odvtedy mnohé články preukázali, že vakcíny nespôsobujú autizmus, ani nezvyšujú jeho riziko.

Niektoré vakcíny obsahujú ortuť. Je to pravda? Môže to byť nebezpečné?

Aj keď je pravda, že niektoré vakcíny obsahujú malú dávku ortuti, ktorá sa používa na uchovanie vakcíny na dlhšie obdobie, neexistuje žiadny dôkaz, že tieto malé množstvá mohli deťom ublížiť.

Je pre dieťa bezpečné, ak dostane viacero vakcín súčasne?

Súčasné podanie niekoľkých vakcín nenaruší obranný systém vášho dieťaťa. Je dôležité vedieť, že každá sada vakcín by mala byť podaná včas podľa očkovacieho kalendára, aby sa zabezpečila najlepšia úroveň ochrany a imunity.

Je príliš neskoro na imunizáciu, ak dieťa nedostalo vakcínu v odporúčanom čase?

Pri väčšine vakcín platí, že na očkovanie nie je nikdy neskoro. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako a kedy má vaše dieťa dostať vynechané dávky vakcín. Pamätajte, že keď odložíte alebo vynecháte očkovanie, vaše dieťa strávi dlhší čas vystavené riziku infekcií, ktoré môžu spôsobiť vážne poškodenie alebo dokonca smrť.

očkovanie, Sputnik, Čítajte viac Obavy zo smrtiaceho očkovania sa nenaplnili, obetí je sedem. Dáte sa zaočkovať?
17 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #osýpky #pandémia