Nešťastie v Novákoch: Situácia v podzemí je už bezpečná, stav dvojice baníkov hospitalizovaných v Košiciach sa zlepšil

Do Bane Nováky sfáral vo štvrtok ráno tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici. Mimoriadna udalosť si vyžiadala v stredu deväť zranených, z toho štyroch ťažko. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, informoval vo štvrtok hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý. Situácia v podzemí je už bezpečná. Traja zo štyroch ťažko zranených baníkov sú už odpojení od umelej pľúcnej ventilácie.

27.04.2023 08:59 , aktualizované: 19:00
SR polícia Nováky baňa výbuch BAX Foto: ,
Na snímke príslušníci Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby prevážajú pacienta v kritickom stave po nešťastí v Bani Nováky na centrálny príjem v Nemocnici Ružinov v Bratislave v stredu 26. apríla 2023.
debata (15)

Na miesto mimoriadnej udalosti sa podľa neho dostavila krajská prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín, okresný prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza spolu so službukonajúcim prokurátorom okresnej prokuratúry. „Dozor v predmetnej trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín,“ dodal.

VIDEO: Marián Pastucha osobne zažil, začiatkom deväťdesiatych rokov, v nováckej bani podobnú nehodu.

Video

Obaja pacienti, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), boli najskôr napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Stav jedného z nich sa potom výrazne zlepšil a odpojili ho od ventilácie.

„Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť,“ priblížila hovorkyňa UNB Eva Kliská. „Je pri vedomí a komunikuje. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, a preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla Kliská.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave.

VIDEO: Heger, Hirman a Pavlík o nešťastí v bani Nováky
Video

Stav oboch pacientov, ktorí sú po stredajšej nešťastnej udalosti v Bani Nováky hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v košickej Šaci, sa zlepšil. Sú pri vedomí a komunikujú. Pre TASR to vo štvrtok popoludní uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

„Po zvládnutí prvotného šokového stavu a po vyšetreniach, ktoré nepotvrdili závažné poškodenie dýchacích ciest, boli obaja pacienti zobudení z umelého spánku a odpojení od umelej pľúcnej ventilácie,“ spresnila s tým, že ich zdravotný stav však naďalej zostáva vážny.

Na snímke dočasne poverený minister...
Na snímke ochrankár stráži bránu do budovy bane...
+10Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou...

Pätica baníkov, ktorí sú hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, sú pri vedomí, uviedol riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

O zdravotný stav zranených baníkov sa zaujímala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá telefonovala s riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom. „Baníci, ktorí utrpeli ťažké zranenia počas včerajšej nehody v Bani Nováky, sú v profesionálnej starostlivosti zdravotníkov a zdravotníčok, ubezpečil ma o tom počas telefonátu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti. Prezidentka dúfa, že ich stav sa stabilizuje a že sa čoskoro dostanú z najhoršieho. „Držím im palce a myslím aj na ich rodiny a blízkych, ktorí s nimi tieto ťažké chvíle prežívajú,“ doplnila.

Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú i jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa. „Jeho stav je stabilizovaný, je pri vedomí. Nie je u neho nutná umelá pľúcna ventilácia. Vo štvrtok zvažujú jeho preloženie na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS),“ ozrejmil Glatz.

Na traumatologickej JIS sú podľa neho hospitalizovaní dvaja baníci, ktorí utrpeli popáleniny prvého stupňa, zdravotníci pokračujú v pozorovaní ich zdravotného stavu a laboratórnych parametrov. „Na internistickej JIS sú dvaja pacienti. Jeden je stabilný, zdravotníci pokračujú v observácii jeho stavu a laboratórnych parametrov. Druhý z baníkov je astmatik, nadýchal sa splodín. Rovnako u neho kontrolujú stav,“ doplnil.

VIDEO: Výron metánu v bani Nováky, ťažko zranených odviezli vrtuľníky
Video

Lekári zatiaľ neplánujú nikoho zo zranených prepustiť domov. „Sú pri vedomí, ochotní vypovedať polícii, psychicky otrasení. Všetkým bola navrhnutá psychologická pomoc,“ dodal Glatz.

Do bane sfáral vo štvrtok ráno tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík s tým, že záchranári už v bani ukončili práce a stabilizovali situáciu na mieste nehody.

SR polícia Nováky baňa výbuch TNX Čítajte viac Záchranár: Vďaka adrenalínu prešli baníci v Novákoch dva kilometre aj s popáleninami

„Vyšetrovanie banských inšpektorov bude prebiehať nestranne a odborne, striktne podľa zákona. MH SR poskytne inšpektorom všetku potrebnú podporu a súčinnosť, ktorú budú potrebovať,“ zdôraznil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.

Situácia v podzemí je už bezpečná

Ako informoval vo štvrtok riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice (HBZS) Stanislav Paulík, situácia v podzemí Bane Nováky je už bezpečná.

Zariadenie bane, ako i samotný úsek nie je poškodený. Ak komisia skonštatuje, že pracovisko môže byť spustené do prevádzky, bude obsadené stálym technickým dozorom a bude na ňom zvýšený dozor, priblížil ďalej Paulík.

„Momentálne je bez metánu, je čisté. Vyzerá to, že tam došlo k náhlemu vytlačeniu metánu. Čo to však spôsobilo, to nevieme povedať. Pracovisko bolo bezproblémové, fárali sme tam v stredu dopoludnia,“ ozrejmil riaditeľ HBZS s tým, že prístroje na meranie boli funkčné a išlo o jednorazovú udalosť.

K mimoriadnej udalosti podľa neho došlo na prvom horizonte, približne 200 metrov pod povrchom. „Na druhom horizonte, ktorý je približne o 120 metrov hlbšie, sa pracovalo v stredu i vo štvrtok. Na prvom horizonte sú momentálne záchranári a nevyhnutní pracovníci,“ priblížil.

baňa Nováky Čítajte viac Výron metánu v bani Nováky, štyria ťažko zranení. Baňu do konca roka zatvoria

Čo sa stalo v bani v Novákoch

  • Hlásenie o pravdepodobnom vyhorení metánu dostali banskí záchranári o 16.30 h, na miesto išli ich čaty vrátane lekára – banského záchranára. Postihnutých evakuovali i ostatní baníci.
  • Deväť ľudí utrpelo popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Dvaja sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti.
  • Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.
  • Situáciu v podzemí monitorujú záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Na mieste nešťastia robia potrebné úkony aj vyšetrovatelia polície.
  • Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Prípadom sa má zaoberať aj krajská prokuratúra.
  • Zriadi sa aj vyšetrovacia komisia pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica. Vyšetrovanie priamo v bani začne hneď, ako to umožní situácia.
  • K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube v hĺbke 200 metrov pod povrchom.
  • Podľa rezortu hospodárstva nedošlo k výrazným poškodeniam bane.
  • Na mimoriadnu udalosť v nováckej bani reagovali viacerí politici, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. Verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia, budú v poriadku. Aj predseda parlamentu Boris Kollár verí, že si udalosť nevyžiada žiadne obete. Dočasne poverený premiér Eduard Heger navštívil miesto nešťastia spolu s dočasne povereným ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.
VIDEO: Nešťastie v bani Nováky. Príchod Hegera a Hirmana
Video
15 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda v bani #baňa Nováky