Výbor odobril novelu školského zákona s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi

Členovia Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport vo štvrtok odobrili vládnu novelu školského zákona. Zároveň členovia výboru odporúčajú Národnej rade (NR) SR, aby zákon prijala s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Medzi nimi je napríklad definícia segregácie či zavedenie pozície supervízora.

27.04.2023 13:42 , aktualizované: 14:35
Ján Horecký Foto: ,
Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.
debata

Vďaka novele školského zákona by sa mal zaviesť právny nárok na prijatie dieťaťa v materskej škole od troch rokov od septembra 2025. Dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký to označil za kľúčový bod novely, od ktorého neplánuje ustúpiť. Za dôležité považuje aj podporné opatrenia.

VIDEO: Minister školstva Horecký o problémoch a zmenách v školstve
Video

„Pozmeňujúce návrhy sú výsledkom kompromisu,“ povedal Horecký. Ide napríklad o to, že sa z novely vypustil kľúč, podľa ktorého by vyššie územné celky mali financovať napríklad školské jedálne tak, ako ich financujú obce. Je rád, že sa do zákona dostala aj pozícia stredného manažéra, takzvaného supervízora.

Materská škôlka / škôlkari / Čítajte aj Isté miesto pre dieťa v škôlke? Samosprávy varujú, je to nezvládnuteľné

Podpredseda školského parlamentného výboru Jozef Habánik (Smer-SD) poznamenal, že pozmeňujúce návrhy si pre krátkosť času ešte nestihol preštudovať. V pléne plánuje Smer-SD podľa neho predložiť vlastné pozmeňujúce návrhy.

Ján Horecký Čítajte aj Školský zákon má šancu prejsť, Horecký a Heger sa dohodli so stranou SaS

Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) ocenil, že sa do návrhu zákona dostala definícia segregácie. Poukázal na to, že súčasná verzia novely školského zákona je podobná tomu, čo pripravovali na ministerstve ešte za jeho pôsobenia. „Momentálne je novela akceptovateľná,“ povedal. Poukázal na to, že pre neho je dôležité, aby sa nezasahovalo do reformy poradenského systému. V prípade, že dôjde k zásahom do tejto oblasti, SaS bude zvažovať podporu tejto novely.

Výbor neodobril zavedenie povinnej tretej hodiny telesnej výchovy

Zavedenie povinnej tretej hodiny telesnej výchovy na základných školách členovia školského parlamentného výboru vo štvrtok na svojom rokovaní neodobrili. Hoci poslanci Národnej rady (NR) SR so zámerom dostať viac športu a pohybu do škôl súhlasia, problém vidia viacerí napríklad v účinnosti, ktorá by mala začať platiť od septembra tohto roku.

Vyučovací predmet telesná a športová výchova by mohla byť povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona. Výnimku by mali podľa návrhu základné školy, ktoré majú menej ako päť tried, keďže sa predpokladá, že nemajú telocvičňu.

Karol Kučera (OĽANO) poznamenal, že viacerí poslanci podľahli tlaku zástupcov školských asociácií, ktoré sa k tomu vyjadrili negatívne. Predložiť chcú pozmeňujúci návrh, ktorým by sa mala posunúť účinnosť legislatívy pre školy o dva roky, ktoré nemajú telocvičňu, aby si ju vedeli dobudovať, ale aj pre štvrté ročníky cirkevných škôl, ktoré majú jednu disponibilnú hodinu, ktorú teraz využívajú na hodinu náboženstva.

Žiaci / Telesná výchova / Telocvik / Čítajte aj Tri hodiny telesnej sú podľa Horeckého trestuhodne málo. Minister hlási návrat k “osvedčeným formám” z minulosti

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽANO) je za viac pohybu a telesnej výchovy, ale ako učiteľ aj po opakovanom rokovaní so zástupcami všetkých typov základných škôl to vidí ako veľký aplikačný problém. „Som za, aby boli naplánované tri hodiny telesnej výchovy, aby zákon platil, ale nie od 1. septembra 2023, ale až od septembra 2024,“ dodal. Rovnako s účinnosťou od tohto septembra nesúhlasí ani členka školského výboru Mária Šofranko (OĽANO).

škola, učitelia, vyučovanie, Čítajte aj Ministerstvo školstva vybralo 40 pilotných škôl, ktoré budú od septembra učiť po novom

S povinnou treťou hodinou telesnej výchovy, naopak, nesúhlasí Branislav Gröhling. Túto zmenu neplánuje podporiť. Poukázal aj na nedostatok telocviční. „Dajme školám dobrovoľnosť, že keď chcú mať tretiu hodinu telesnej výchovy navyše v rámci disponibilných hodín, nech ju majú. Keď ju nechcú mať a chcú sa venovať matematike, cudzím jazykom alebo slovenčine, nech sa venujú im,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #NR SR #školský výbor #Branislav Gröhling #Ján Horecký