Záchranár: Vďaka adrenalínu prešli baníci v Novákoch dva kilometre aj s popáleninami

Štyria zo zranených z nováckej bane boli po nehode v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. Baníci museli podľa slov dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) prejsť dva kilometre, kým sa vôbec dostali k výťahu, ktorým sa mohli dostať z podzemného pekla. Nateraz nie je známe, či trasu prešli peši alebo pomocou banského vláčiku.

27.04.2023 14:11
SR polícia Nováky baňa výbuch TNX Foto: ,
Na snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k vyhoreniu metánu.
debata (1)

„V podmienkach bane to môže trvať aj hodinu. Veď keď človek ide rýchlou chôdzou, šesť kilometrov prejde za hodinu. No po tme a zranený, navyše v bani to môže trvať oveľa dlhšie,“ ozrejmil bývalý prezident Slovenského Červeného kríža záchranár Viliam Dobiáš.

Spomína, ako pri poškodení pľúc dokáže človek prejsť štyri až päť kilometrov, kým nevzniknú také zmeny, že už nebude ďalej vládať. „V organizme okamžite dôjde k vyplaveniu stresových hormónov. Adrenalín a kortikoidy povzbudia organizmus. Svoju rolu zohráva aj psychika. Ak človek utrpí poranenie niekde, kde nie je pomoc a vie, že mu ide o život a musí sa dostať niekam, kde je bezpečne, tak psychika vie byť neskutočne silná,“ ozrejmil odborník na urgentnú medicínu Dobiáš.

VIDEO: Marián Pastucha osobne zažil, začiatkom deväťdesiatych rokov, v nováckej bani podobnú nehodu.
Video

Bolesti môžu prísť po hodinách

Hlásenie o pravdepodobnom vyhorení metánu dostali banskí záchranári o 16:30, na miesto išli čaty vrátane lekára – banského záchranára. V tom čase v bani pracovalo viac ako 70 baníkov. Krátko po 17. hodine prijali záchranári informáciu o tom, že v bani vybuchol plyn a na mieste sa nachádza väčší počet zranených. Na miesto nehody sa dostali banskí záchranári približne o 20. hodine, kedy bol požiar v záverečnej fáze horenia.

Dobiáš prízvukoval, že pri vchode do bane boli záchranári za desať minút, len museli čakať, kým zranení vyjdú von. „Záchranné zdravotné zložky nemôžu ísť do takéhoto priestoru, tam sa dostanú len špeciálne cvičení banskí záchranári, ktorí poskytnú predlekársku pomoc a snažia sa ich dostať von,“ priblížil Dobiáš.

Piati muži s ľahkými a stredne ťažkými zraneniami, ale pri vedomí, boli hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach. Dvaja zaintubovaní muži s vážnymi zraneniami boli transportovaní do Univerzitnej nemocnice Bratislava, ďalší dvaja zaintubovaní muži s vážnymi zraneniami boli transportovaní do Nemocnice Košice-Šaca. Dobiáš spresnil, že na Slovensku sú sú dve popáleninové centrá. Jedno v Košiciach a druhé v bratislavskom Ružinove. „Na to sú presné medicínske kritéria. Záleží na tom, aký je rozsah a príčina popálenín. Podľa toho sa určí, či pôjde pacient do popáleninového centra, alebo ho ošetria v bežnom oddelení úrazovej chirurgie v okresnej nemocnici,“ podotkol záchranár.

Šéf Hlavnej banskej záchrannej služby Stanislav Pavlík po výbuchu.
Video

Súčet veku a percenta popáleniny

Celkovo zasahovalo pri riešení následkov nešťastia osem posádok záchrannej zdravotnej služby jedna posádka dopravnej záchrannej služby v súčinnosti s Banskou záchrannou službou, jednotkami hasičského zboru a policajnými hliadkami.

Dobiáš zdôraznil, že pri výbuchu plynu záleží aj od rozsahu poranenia, teda aká časť dýchacích ciest bola horúcim vzduchom postihnutá. Pripomenul, že pri úraze sa človek hneď nezloží na zem, ale bolesti môžu prísť aj po dvoch hodinách. „Metán nespôsobí poranenia, ale tá horúčava. Ak je teplota vzduchu viac ako 80 stupňov, tak dochádza k popáleniu sliznice dýchacích ciest,“ spresnil Dobiáš. Ak sa človek nachádza v centre výbuchu a následného požiaru, nemáte šancu prežiť," píše poľský portál fakt.pl.

VIDEO: V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k výbuchu. Na mieste bolo deväť baníkov, osem je zranených.
Video

Teplota totiž dosahuje až 1 200 stupňov. Pri tejto teplote nastávajú problémy s dýchaním, popáleniny kože a dýchacích ciest. Jedinou šancou baníkov je nájsť chodbu, v ktorej prúdi čerstvý vzduch.

Napriek tomu Dobiáš skonštatoval, že ak sa liečba začne včas, majú šancu na prežitie. „Všetky orgány majú schopnosť regenerácie. Tak ako zlomená kosť sa za štyri až šesť týždňov zrastie, tak isto sliznica sa vie zregenerovať,“ vysvetlil zo skúsenosti. Takýmto pacientom je podávaný koncertovaný kyslík a definitívny rozsah popálenín sa podľa neho dá určiť až po 24 hodinách. „Popálenina sa môže v tom čase ešte šíriť. Čím skôr je však zo strany záchranárov potrebné zaistiť dýchacie cesty, pretože neskôr sa to už nemusí kvôli opuchu podariť,“ ozrejmil.

VIDEO: Eduard Heger a Karel Hirman na mieste nehody.
Video

Pri popáleninách je podľa neho pravidlo, že ak je súčet veku a percenta popáleniny viac ako sto, tak má zranený nulovú šancu na prežitie. „Keď má päťdesiat ročný človek, päťdesiat percent popálenín, alebo dvadsať ročný osemdesiat percent povrchu tela spáleného, tak má skoro žiadnu šancu na prežitie,“ upozornil.

Na snímke dočasne poverený minister...
Na snímke ochrankár stráži bránu do budovy bane...
+10Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou...

Potom, ako vo štvrtok ráno záchranári ukončili práce a stabilizovali situáciu na mieste nehody, sfáral do bane tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici.

„Vyšetrovanie banských inšpektorov bude prebiehať nestranne a odborne, striktne podľa zákona. poskytne inšpektorom všetku potrebnú podporu a súčinnosť, ktorú budú potrebovať,“ zdôraznil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Ako vo štvrtok informoval hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý, polícia začala v súvislosti s mimoriadnou udalosťou v Bani Nováky trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #baňa #nehoda v bani #baňa Nováky