Dvoch zranených baníkov prepustili z bojnickej nemocnice

Dvojicu baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, prepustili v piatok do domácej starostlivosti. Dvoch ďalších zranených prepustia pravdepodobne budúci týždeň. Informoval o tom námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Richard Zachar.

28.04.2023 12:18
SR polícia Nováky baňa výbuch TNX Foto: ,
Leteckí záchranári ošetrovali zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch 26. apríla 2023.
debata

Traja pacienti vo štvrtok ležali na traumatológii, jeden na internom oddelení a jeden na oddelení pľúcnych chorôb. „Dvaja pacienti z traumatologického oddelenia odišli v piatok domov, tretieho preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na oddelenie, keďže jeho stav sa zlepšuje každým dňom. Ošetrujú sa mu popáleniny prevezmi. Predpokladáme, že začiatkom budúceho týždňa ho prepustíme domov,“ priblížil Zachar.

Pacienta z internej JIS preložili na oddelenie pľúcnych chorôb. „Jeho stav je stabilizovaný, no má inhalačné poškodenie pľúcneho parenchýnu teplom. Vyvíja sa tam hypersenzitívna pneumonitída,“ ozrejmil námestník.

Stav posledného, piateho pacienta je podľa neho stabilizovaný a rovnako zdravotnícke zariadenie predpokladá, že ho budúci týždeň prepustia do domácej starostlivosti.

SR polícia Nováky baňa výbuch TNX Čítajte viac Vyšetrovanie v Novákoch sa začalo. Baníci majú nárok na odškodné, tvrdí advokát

Dvaja baníci sú hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v košickej Šaci. „Zdravotný stav hospitalizovaných pacientov je stabilizovaný, ale stále vážny. Sú plne pri vedomí a komunikujú. Sú bez potreby prístrojovej podpory dýchania a noc zvládli v poriadku,“ uviedla pre TASR Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

VIDEO: Marián Pastucha osobne zažil, začiatkom deväťdesiatych rokov, v nováckej bani podobnú nehodu.

Video

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) zostávajú hospitalizovaní dvaja pacienti. UNB vo štvrtok informovala, že zdravotný stav jedného z nich sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

SR polícia Nováky baňa výbuch TNX Čítajte viac Záchranár: Vďaka adrenalínu prešli baníci v Novákoch dva kilometre aj s popáleninami

V Bani Nováky došlo uplynulú stredu pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, dozor v trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín.

Na snímke dočasne poverený minister...
Na snímke ochrankár stráži bránu do budovy bane...
+10Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou...
debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda v bani #baňa Nováky