Kauza „mydlenia barana“ sa končí. Matovič sa musí ospravedlniť Blahovi, súd určil presné znenie

Po troch rokoch naťahovačiek sa poslanec Smeru Ľuboš Blaha zrejme dočká svojho vysnívaného ospravedlnenia. Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi súd prikázal ospravedlniť sa na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady SR za nepravdivé výroky na adresu Blahu. Súd určil presné znenie ospravedlnenia, ktoré má Matovič na pôde parlamentu predniesť.

30.04.2023 19:00
Igor Matovič, Ľuboš Blaha Foto: ,
Igor Matovič (vpravo) sa musí pred poslancami ospravedlniť poslancovi Smeru Ľubošovi Blahovi za svoje výroky.
debata (315)

Jeho súčasťou je aj vyjadrenie hlbokej ľútosti nad tým, že „v značnej miere zasiahol do zákonom chránených práv na ochranu osobnosti Ľuboša Blahu, čím znížil jeho ľudskú dôstojnosť, vážnosť, profesijnú a občiansku česť a dobré meno“.

VIDEO Poslanec Blaha a vtedy ešte premiér Matovič si vymieňali štipľavé poznámky v parlamente (24. 9. 2020)

Video

Krajský súd v Trnave definitívne rozhodol v civilnom spore Ľuboša Blahu a Igora Matoviča o ochranu osobnosti a poskytnutie primeraného zadosťučinenia. Hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová potvrdila, že rozsudok bol procesným stranám doručený a je právoplatný.

Žaloba na Matoviča za „mydlenie barana“

Blaha zažaloval Matoviča za výrok z 24. septembra 2020, keď v pozícii predsedu vlády na pôde parlamentu počas Hodiny otázok hovoril o informácii, ktorú dostal e-mailom a podľa ktorej Blaha ešte ako študent preskočil plot záhrady a „mydlil barana“.

Igor Matovič, Peter Pellegrini, Robert Fico, Tomáš Drucker Čítajte viac Ružový Smer a „kšeftár“ Drucker: Matovič vyzýva KDH, PS a SaS. V Hlase už kreslia čiary

Reagoval tak na vystúpenie Blahu, ktorý hovoril o Matovičovej manželke ako o „bielej kobyle“. Sudca Okresného súdu v Trnave ešte v januári 2022 zamietol návrh Matoviča na zrušenie rozsudku pre zmeškanie. Rozsudky pre zmeškanie súdy vydávajú obvykle v prípadoch, keď je jedna z procesných strán pasívna a na výzvy súdu nereaguje. Matovič sa k žalobe žiadnym spôsobom nevyjadril, súd preto rozhodol rozsudkom pre zmeškanie. Až na ten zareagoval návrhom na zrušenie a vyjadril sa aj k žalobe.

Súd vyhodnotil výroky Matoviča o Blahovi ako nepravdivé, ktoré „hrubým spôsobom zasiahli do osobnostných práv žalobcu“. Okrem ospravedlnenia bude Matovič platiť aj trovy konania v stopercentnej výške, ich výšku zatiaľ vyššia súdna úradníčka nevyčíslila. Ľuboša Blahu v civilnom spore zastupovala advokátska kancelária Roberta Kaliňáka.

© Autorské práva vyhradené

315 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ľuboš Blaha