Spor o Rázsochy. Saska navrhuje peniaze presunúť, Heger to kritizuje: Rokujú s Ficom a Pellegrinim a chcú to sabotovať

Opozičná strana SaS odporúča presunúť peniaze z plánu obnovy, určené na výstavbu novej nemocnice na bratislavských Rázsochách, do regiónov. Dočasne poverený predseda vlády a líder Demokratov Eduard Heger na sociálnej sieti reagoval, že finančná skupina by to nerobila inak, ak by chcela Rázsochy sabotovať.

02.05.2023 13:19
Rázsochy nemocnica Foto: ,
Vizualizácia nemocnice Rázsochy.
debata (11)

Saska vyzýva vládu, aby priznala, že nová nemocnica sa v termíne postaviť nestihne. Zároveň vyzýva politické strany, aby sa zaviazali na riešenie otázky univerzitnej nemocnice v Bratislave v prípade, že sa po voľbách dostanú do vlády.

Nemocnica Rázsochy

Ako bude vyzerať nová štátna nemocnica?

Fotogaléria
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
+2Na snímke obhliadka staveniska na Rázsochách v...

Rázsochy vystavať nestihnú

Zástupcovia strany o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii. „Nemôžeme si dovoliť len preto, že si politici odmietajú priznať zodpovednosť, riskovať stratu 280 miliónov eur pre nemocnice. Túto sumu treba dať do regiónov na nemocnice a zdravotníctvo, na projekty, ktoré sú v lepšom štádiu rozpracovanosti a majú aspoň realistickú predstavu toho, že by sa dali stihnúť do júna 2026,“ povedal hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja i kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay.

nemocnica, Poprad, Heger, Lengvarsky, koronavirus, pandemia Čítajte viac Heger odmieta Lengvarského rodinkárstvo. Výber nemocníc preveruje polícia

Je podľa neho potrebné preveriť aktuálnu pripravenosť projektov. „Ak by zostali peniaze, lebo projekty dostatočne pripravené nie sú, preinvestujme ich ďalej do medicínskeho vybavenia regionálnych nemocníc,“ dodal.

VIDEO: Takto má vyzerať nemocnica Rázsochy. Vizualizácia z prezentácie
Video

Strana zároveň vyzvala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby zabezpečil stretnutie a dohodu medzi Ministerstvom zdravotníctva SR, Univerzitnou nemocnicou Bratislava a Nemocnicou Bory o tom, ako bude zastrešovaná zdravotná starostlivosť v Bratislave.

Heger Sasku kritizuje

Heger liberálov za ich návrh kritizoval. „Finančná skupina by to nerobila inak, ak by chcela sabotovať Rázsochy. Poslanci zo Sasky sú proti úplne novej špičkovej nemocnici v Bratislave. Aj napriek tomu, že nikto doteraz nespochybnil, že hlavné mesto potrebuje novú koncovú nemocnicu, Saska stále robí kroky k tomu, aby Slovensko takúto nemocnicu nemalo,“ napísal na sociálnej sieti.

Saska podľa neho hľadá spôsoby, ako to neurobiť či dokonca tento zámer sabotovať. „Ak odborníci tvrdia, že je možné Rázsochy postaviť a Saska tvrdí niečo iné, tak dôverujem našim odborníkom. A aby toho nebolo málo, Sulíkovci sú ochotní spojiť sa aj so SMER-om, aby dosiahli svoj zámer,“ uviedol Heger.

Za dnešný stav v zdravotníctve sú podľa Hegera do veľkej miery zodpovední Fico a Pellegrini. „A práve s nimi Sulíkovci rokujú o tom, aby sabotovali úplne novú nemocnicu v Bratislave. Aspoň máme predstavu, ako Saska mení hru,“ dodal.

SaS zároveň predstavila dokument, v ktorom sa majú politické strany zaviazať, že sa po voľbách budú venovať otázke novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Zatiaľ máme podpisy dvoch predsedov politických strán. Jedným je Richard Sulík zo Sasky, druhým je Boris Kollár zo Sme rodina,“ ozrejmil Szalay. SaS komunikovala aj s Progresívnym Slovenskom, Hlasom-SD i Smerom-SD. „Prisľúbili, že sa téme budú venovať,“ doplnil. Komunikovať chcú s každou „relevantnou demokratickou politickou stranou“.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #Richard Sulík #Eduard Heger #plán obnovy #strana Demokrati