Imunológ Jeseňák: S rodičmi, ktorí z presvedčenia odmietajú očkovanie proti osýpkam je zbytočné sa rozprávať

Vysoko infekčné choroby, ktoré v minulosti na svete zabíjali milióny detí, ako sú osýpky, mumps alebo rubeola sú opäť na vzostupe. Môže za to stále väčšia nedôvera k očkovaniu zo strany rodičov, ktorí si už „vyčíňanie“ týchto ochorení nepamätajú. „Stačí sa prejsť po cintoríne, koľko je tam pochovaných malých detí, ktoré zomreli v dôsledku neexistencie vakcín,“ hovorí v podcaste denníka Pravda imunológ Miloš Jeseňák.

02.05.2023 19:40
debata (37)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ďalšie podcasty Pravdy

Stretávate sa často s tým, že vám rodičia niečo prikazujú? Napríklad vám radia o medicínskych postupoch?

Je legitímne, že pacient alebo rodič pacienta je partnerom pri rozhodovaní o liečebnom postupe, či o liečebných alternatívach. My sa snažíme aktívne zavzať rodiča aj pacienta, predstavujeme im možnosti, alternatívy a snažíme sa dospieť k nejakému konsenzu. Treba však rešpektovať lekára, ktorý má vzdelanie, aby bol ten, kto spraví finálne rozhodnutie. Ale často sa stáva, že rodičia vyžadujú nejaký typ vyšetrenia, pretože majú svoj názor na liečebné postupy, majú názor na očkovanie. Niektorí však nie sú ani ochotní diskutovať, no to je normálna štandardná súčasť medicíny. Pri očkovaní zažívame, že niektorí rodičia majú vyhranený postoj k typom vakcín, či k liečebným postupom. Niektorí prídu s otázkami, na ktoré sa snažíme zodpovedať a prísť k spoločnej dohode. No sú rodičia, ktorí prídu s kategorickým názorom a nemajú potrebu diskutovať, jednoducho nechcú.

Aké voči nim používate argumenty? Počúvajú vás rodičia? Ako zvládate takúto komunikáciu?

Argumenty, ktoré sú založené na medicínskych dôkazoch, výsledkoch medzinárodných štúdií a odporúčaní. Očkovaniu v špeciálnych a rizikových situáciách sa venujeme takmer 18 rokov a teda máme s ním bohaté skúsenosti. Argumentujeme na základe vedomostí, výskytu vedľajších príhod, podľa toho ako často sa vyskytujú a aké môžu byť závažné a ako sa k nim pristupuje.

Na Slovensku je takmer sedemtisíc detí, ktoré nemajú ani jedno z povinných očkovaní. Rozumiete obavám tzv. biomatiek zo západnej modernej medicíny?

Nie, nerozumiem. Sú tu závažné ochorenia, ktoré sa podarilo zlikvidovať alebo výrazne znížiť práve na základe očkovania. Nie je to na základe zlepšenej zdravotnej starostlivosti, či vyššej kvality zdravotných systémov. To je len jeden z faktorov, ktorý prispel k tomu, že ochorenia ako záškrt, čierny kašeľ či osýpky nevídame vôbec alebo len veľmi ojedinele. Argumenty v zmysle, že ja som za prírodné veci a nesúhlasím s očkovaním a vakcíny obsahujú toxíny nie sú na mieste a nie sú relevantné. Dnes detailne vieme ako sú vakcíny zložené, čo obsahujú, aký je výskyt vedľajších príhod, akú majú účinnosť. Do klinickej praxe sa dostávajú len tie vakcíny, ktoré na základe klinických skúšaní majú zvolený optimálny pomer medzi účinnosťou a bezpečnosťou. Vždy sa volí taká dávka vakcíny, ktorá nesie zo sebou prijateľné a primerané riziko vedľajších príhod. Keďže vakcíny sú lieky, je logické, že budú mať aj nežiaduce príhody. Ak má rodič obavy a chce sa o tom rozprávať, chce vedieť aké sú výsledky štúdií, aké sú v súčasnosti medzinárodné odporúčania, tak s tým nie je problém, lebo to vieme vysvetliť. Ale ak príde a na základe konšpiračných webov, irelevantných odporúčaní, nesprávnych záverov ľudí, ktorí sa očkovaniu nikdy nevenovali a nemajú ani vzdelanie, rodič dospeje k názoru, že dieťa nechce očkovať, tak z môjho pohľadu je to priam ohrozenie na živote dieťaťa, ktoré je vystavené riziku ochorenia. Napríklad aj osýpok, ktoré môžu mať komplikovaný priebeh a môžu naozaj skončiť závažne.

Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod hranicu 95 percent. Úbytok zaočkovaných detí spôsobil, že Slovensko nedosahuje úroveň potrebnú pre kolektívnu imunitu. Osýpky sú závažné ochorenie, ktoré so sebou prináša komplikácie v podobe napríklad zápalov pľúc, mozgu, alebo stredného ucha . Môžu si rodičia dovoliť správať sa podľa neoverených informácií z internetu?

Zjavne si to dovoľujú, ale ja s tým bohužiaľ neviem nič urobiť. Je to strašné, že v modernej medicíne v 21. storočí, kedy máme obrovský výdobytok imunológie a epidemiológie, očkovanie a stále niektorí rodičia vedome ohrozujú svoje deti tým, že dostanú tieto infekcie proti ktorým máme roky bezpečné vakcíny, ktoré ich môžu chrániť. Ľudia potom ako dospejú k presvedčeniu proti očkovaniu nie sú ani ochotní o tom diskutovať a nechať si veci vysvetliť. Sú presvedčení, že vakcíny sú zlé a z ich pohľadu je to uzatvorená záležitosť. Svojím štúdiom a čítaním rôznych zdrojov dospejú k názoru, že vakcíny sú nebezpečné a s tým už ťažko niečo urobiť. Rodičia nie sú ochotní zo svojho presvedčenia ustúpiť a majú tendenciu diskreditovať a napádať lekárov a presviedčať ich o svojej pravde.

Aké možnosti máte aby ste rodičov presvedčili k tomu aby dieťa dali povinne zaočkovať? Majú lekári nejaké páky, napríklad pokutu ak odmietnu povinné očkovanie?

Z hľadiska pák sme limitovaní. Nejaká pokuta však nič nevyrieši. Rodičia ju zaplatia a nevyrieši sa ten základ, že dieťa je nechránené a ohrozené infekciami. Pokuty nejaký zásadný význam nemajú. Legislatívne sa dá trvať na tom, že do štátnych škôlok by mohli chodiť len zaočkované deti, ale to nie je asi tiež cesta. Legislatívne možnosti v demokracii sú veľmi limitované. Keď je veľká pluralita názorov, tak to vedie k tomu, že ľudia sa rozhodujú na základe svojho presvedčenia a nie na základe faktov a vedy, a následne sú zraniteľní a ohrození infekciami.

Prečo sa podľa vás rodičia pri svojich deťoch neobávajú infekčných chorôb, ktorým sa dá predísť očkovaním? Aké máte skúsenosti s rodičmi, ktorí svoje deti zaočkovať nechcú? Obracajú sa na vás v prípade problémov alebo vyhľadávajú liečiteľov?

Ak sa stane, že dieťa ochorie, tak skončí v nemocnici. Rodičia od nás očakávajú, že na základe vysokého štandardu zdravotnej starostlivosti sa má ochorenie vyriešiť a vyliečiť. No to môže byť z rôznych dôvodov problém. Niektoré ochorenia sme už roky nevideli. Mladí pediatri a lekári nemajú skúsenosť s osýpkami či záškrtom. Je naozaj tragické, keď v tomto štádiu medicíny sa spoliehame na zdravotný systém, že nech to vyrieši. Takéto rozhodnutia rodičov sú výsledkom luxusu, že mnohé ochorenia, ktoré tu boli a na ktoré zomieralo mnoho detí, už dnes na základe očkovania nepoznáme a nevídame. Obete na tieto infekcie však z minulosti vidno na cintorínoch. Deti na mnohé závažné ochorenia zomierali v útlom veku a na základe plošného očkovania tie ochorenia zmizli alebo sa zásadne obmedzili. Dnes sa však znížila citlivosť rodičov, no tie ochorenia sú tu a môžu sa čoskoro vrátiť. Nie je to strašenie, pragmaticky konštatujem, že by sme sa mali pripraviť na to, že sa objavia prípady osýpok a iných ochorení. Je to aj v súvislosti s migráciou a vakcinačnými dierami, ktoré vznikajú v populácii na základe nezaočkovaných de­tí.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #osýpky #Počúvajte Pravdu #antivaxeri #vakcinácia