Myslím, že som urazil opice, vyhlásil na adresu LGBTI+ aktivistov Matovič. Provokáciu demonštrantov odmieta

Dlhodobý odpor k transľuďom predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič nepovažuje za provokáciu. Nerozumie tomu, ako jeho náhodná účasť na utorkovej demonštrácii vyvolala agresívnu reakciu účastníkov. "Keď sa niekto cíti zranený, keď pomenujem choré chorým, nech sa páči. Ale vyjadrovať ho takto, že útočí a používa najvulgárnejšie výrazy a na vás pľuje bez toho, aby som útok opakoval, tak je to podlé konanie, hodné možno opice, ale nie človeka," ozrejmil Matovič.

03.05.2023 14:21 , aktualizované: 16:20
debata (118)

V utorok podvečer sa v Bratislave protestovalo proti návrhu, ktorý chce zakázať zmenu pohlavia v rodnom čísle a dokladoch. Následne sa demonštrácia neohlásene vydala smerom pred parlament. Potom, ako dav vzdal úctu zavraždeným Matúšovi Horváthovi a Jurajovi Vankuličovi po teroristickom útoku pred barom Tepláreň, sa pochod presunul pred budovu parlamentu. Tam už však stál Matovič, ktorý bol na ceste z parlamentu do centrály OĽaNO a dával rozhovor pre portál Refresher. V tej chvíli sa k nemu priblížilo zopár ľudí z davu a začali na neho útočiť.

VIDEO: Matovičov konflikt s LGBTI+ aktivistami. Video nakrútil poslanec osobne
Video

„Skončil si, ja ťa zabijem,“ kričal podľa Matoviča jeden z aktivistov. Matovič sa vec snaží prezentovať tak, že dav neprovokoval a za pravdu mu dávajú aj videá z incidentu. „Transexuálna propaganda je nebezpečná a ľudia sa správajú nebezpečne,“ zovšeobecnil Matovič. Vysvetlil však, že nepovažuje LGBTI+ komunitu za agresívnu, ale žiada ich, aby odsúdili správanie jednotlivcov, ktorí na neho útočili. Podľa jeho slov nezvažuje podanie trestného oznámenia a vyzýva účastníkov demonštrácie, aby zverejnili videá zo stretu.

„Mrzí ma to najmä v mene tej slušnej časti LGBT komunity,“ poznamenal Matovič. Rovnako ho mrzí, že zvolávateľka podujatia konanie agresívnych protestujúcich neodsúdila. Jeho slová majú potvrdzovať videá účastníkov podujatia. Doplnil, že incident si začal natáčať na mobil až po tom, ako sa začali útoky zo strany aktivistov.

Matovič, aktivisti LGBTI+ Čítajte viac Matovič sa dostal do ostrého konfliktu s LGBTI+ aktivistami. Lietali vulgárne nadávky

„Bojovať za práva LGBT ľudí s ústami plnými tolerancie slušnosti a nadávať, pľuť na človeka, ktorý má iný názor, je v príkrom rozpore s názormi tejto komunity,“ skonštatoval Matovič. Viackrát agresívnych účastníkov demonštrácie prirovnal ku kotlebovcom či protestujúcim proti očkovaniu a protipandemickým opatreniam.

VIDEO: Matovič prezentuje priebeh incidentu
Video

Spoločnosť založená na úcte

Roman Samotný, majiteľ Teplárne, na sociálnej sieti vyhlásil, že rozumie hnevu, bolesti a zúfalstvu, ktoré pociťujú mnohí LGBTI+ ľudia. „Sme zahnaní do kúta. Aj po teroristickom útoku nám naďalej viacerí politici a političky kreslia terč na chrbty. Naďalej sa objavujú v parlamente nové a nové návrhy zákonov namierené proti LGBTI+ ľuďom. Veľmi sa musím snažiť, aby som sa neutopil v pocite frustrácie, hnevu, smútku, ale dokázal ich premeniť na niečo zmysluplné a konštruktívne,“ spresnil Samotný.

Dodal, že si vie predstaviť, aké to musí byť ťažké postaviť sa tvárou v tvár človeku, ktorý aktívne pracuje na tom, aby vás spoločnosť nevnímala ako ľudskú bytosť. „Viem si predstaviť, koľko emócií človekom lomcuje. Tesne po útoku pred Teplárňou som veľa premýšľal, ktorá cesta je tá správna a ako si zachovať ľudskosť. Kladiem si tieto otázky vlastne neustále, znova a znova preosievam moje slová a činy a zvažujem, či naozaj prispievajú k spoločnosti založenej na rešpekte a vzájomnej úcte,“ vyhlásil Samotný.

VIDEO: Matovič: Neodsudzujem LGBTI+ komunitu
Video

Obvinenia z provokácie

„Predseda OĽaNO Igor Matovič nemá akékoľvek zábrany. Vo vyhrotenej atmosfére prišiel zákerne provokovať aj na protestné zhromaždenie za práva trans ľudí. Presne na mieste, ktoré polícia vyhradila pred parlamentom pre zhromaždených, mal potrebu sa predvádzať a rozprávať novinárom svoje transfóbne drísty. Hanba mu,“ reagovala iniciatíva Povedzme nie.

„Títo aktivisti urobili medvediu službu pre celé LGBTI hnutie. Nie je žiadny rozdiel medzi zlým LGBTI aktivistom a ľuďmi, ktorí vylamovali bránu na úrade vlády,“ vyhlásil predseda OĽaNO. Ďalej dodal, že sa správali ako opice. „Myslím, že som urazil opice,“ dodal po zamyslení sa.

„Keď tu niekto chce kaziť životy detí na Slovensku, tak spravím všetko pre to, aby túto možnosť nemal,“ zdôraznil. „Mňa nikto nepresvedčí, že muž môže byť z presvedčenia ženou. Muž musí zostať mužom a žena ženou,“ povedal Matovič.

Dodal, že novelu zákona o zmene rodného čísla väčšina klubu OĽaNO podporí. „Presne tí ľudia, ktorí by chceli mať v opatere naše deti,“ pohoršil sa Matovič a agresívnym účastníkom demonštrácie odporučil psychiatrickú po­moc.

Dav nie je zrkadlom spoločnosti

„Už v 19. storočí sa vedelo, že ľudia sa správajú v dave inak, ako by sa správali osamote. Ľudia v dave sa dajú ľahšie vyprovokovať, sú emotívnejší, neraz aj vulgárnejší, pretože človek ako súčasť davu sa cíti oveľa silnejší. Lenže dav nikdy nebol zrkadlom celej spoločnosti, prípadne jednej konkrétnej komunity,“ zdôraznil politológ Radoslav Štefančík.

„Nejeden politik vie popísať správanie sa človeka v dave. A teraz je otázne, či to vie aj Igor Matovič. Ak by to nevedel, bolo by jeho správanie len pohoršujúce. Ak by ale vedel, že dav sa dokáže veľmi rýchlo strhnúť a ľudia v ňom sa správajú asociálne a on sa to snažil využiť vo svoj prospech, tak je to pre demokraciu aj veľmi nebezpečné,“ povedal Štefančík.

Politológ dodal, že dúfa že Matovič nad konfrontáciou s davom ani neuvažoval. „Bol by som rád, keby sme žili v krajine, kde by politici nechodili provokovať pred nahnevaný dav ľudí. Pretože každý, kto sa postaví nahnevanému davu, to robí len z jedného dôvodu. Aby ho iní ľudia videli v pozícii napadnutého, ako človeka, ktorému sa ubližuje,“ skonštatoval. Matovič však tvrdenie, že bol pred davom úmyselne odmieta.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #LGBTI+