Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na Matoviča

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) vo štvrtok podala trestné oznámenie na predsedu OĽaNO Igora Matoviča v súvislosti s incidentom, ktorý sa stal pred budovou Národnej rady počas Pochodu za práva trans ľudí.

04.05.2023 13:40
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič.
debata (151)

Informoval o tom riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher. „Igor Matovič svojimi nenávistnými a vulgárnymi výrokmi urážal prítomných občanov a občianky riadne nahláseného zhromaždenia, ktoré sa dialo v súlade so zákonom. Týmto v súhre so svojím agresívnym správaním narúšal riadny priebeh tejto akcie a mohol sa dopustiť výtržníctva," konštatoval riaditeľ IĽP s tým, že už požiadali orgány činné v trestnom konaní, aby sa jeho aktivitami zaoberali.

Video
Matovičov konflikt s LGBTI+ aktivistami. Video nakrútil poslanec osobne

„Je úplne zjavné, že prišiel v tento čas a na toto miesto škodiť, vyvolávať potýčky a zneužívať legitímnu akciu tretieho sektora na svoju politickú propagandu," vyhlásil riaditeľ IĽP a dodal, že ich neprekvapuje to, že o celej veci klame, a že sa „prezentuje ako obeť a obviňuje za svoje zlyhania celý svet, len nie človeka, ktorého vidí v zrkadle".

Ako uviedla organizácia, Matovič je známy svojimi negatívnymi výrokmi smerom k LGBT menšine a minulý rok za jeden z nich získal aj anti-cenu Homofób roka.

matovic Čítajte viac Homofób roka: Anticenu získal Matovič, nasleduje ho Fico a Chromík

„Diskusie vyvolali aj viaceré jeho reakcie na minuloročný teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave, ktorého obeťou sa stali dve LGBT osoby a tretia bola postrelená. Niektoré z jeho výrokov vtedy kritizovali dokonca vlastní stranícki kolegovia a kolegyne," pripomenul IĽP, ktorý sa problematikou homofóbie zaoberá už viac ako 10 rokov.

Igor Matovič, parlament, májová schôdza Čítajte viac Myslím, že som urazil opice, vyhlásil na adresu LGBTI+ aktivistov Matovič. Provokáciu demonštrantov odmieta

Matovič čelil verbálnym útokom zo strany účastníkov protestného zhromaždenia na podporu práv transrodových ľudí pred parlamentom, ktoré sa uskutočnilo v utorok 2. mája.

„Po dnešku som o to viac presvedčený, že pred týmito ‚ľuďmi‘ musíme naše deti chrániť a som násobne viac presvedčený, že by sme mali na Slovensku výrazne viac investovať do dostupnosti psychiatrickej pomoci. Pacientov je kopa,“ uviedol v utorok v statuse na sociálnej sieti Matovič.

Na tlačovom brífingu v stredu 3. mája vysvetlil, že bez akejkoľvek provokácie na neho účastníci protestu zaútočili, keď odchádzali s kolegami z Národnej rady SR do centrály hnutia. Ako dôkaz poskytol aj videozáznam celej situácie od redaktorky denníka Štandard.

Matovič, aktivisti LGBTI+ Čítajte viac Matovič sa dostal do ostrého konfliktu s LGBTI+ aktivistami. Lietali vulgárne nadávky
151 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Igor Matovič #Inštitút ľudských práv