Makó vypovedal v kauze Mýtnik. Obhajca hovorí o nulovej dôkaznej hodnote

Výpoveďou bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa pokračovalo vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik.

04.05.2023 16:59
Ľudovít Makó Foto: ,
Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó (uprostred)
debata (6)

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, medzi nimi podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Makó podrobne opisoval, ako sa v roku 2014 dostal do funkcie, o vzťahoch s exprezidentom finančnej správy (FS) Františkom Imreczem a podnikateľom Michalom Suchobom, majiteľom firmy Allexis, ktorá dodávala IT systémy pre FS.

Video
Brhel pred súdom v kauze Mýtnik: Skutok sa nikdy nestal

Hovoril tiež o projektoch, s ktorými mali súvisieť zmanipulované tendre a aj o tom, ako raz alebo dvakrát viezol Imreczeho za obžalovaným Jozefom Brhelom starším, aby ho informoval o dianí na FS, o výberových konaniach a personálnych otázkach.

František Imrecze Čítajte viac Kajúcnik Imrecze dostal podmienku a peňažný trest 202-tisíc eur

Veľmi nízka dôkazná hodnota

„Jeho výpoveď má veľmi nízku dôkaznú hodnotu. Na FS nastúpil v septembri 2014 a informačné systémy Aladin boli obstarané v roku 2013. Je to svedok, ktorý sa objektívne nemôže vyjadrovať k obstarávaniu, ani k machináciám. Neviem, prečo ho sem prokurátor volal,“ konštatoval obhajca Michal Mandzák.

Ako tiež zdôraznil, je evidentné, že Makó nemá znalosti o informačných systémoch na FS. „Hovorí o tom, že FS využívala informačný systém e-kolok, čo však nebola pravda, lebo ten obstarala Slovenská pošta a dodávateľom nebola spoločnosť Allexis. Takže nulová dôkazná hodnota,“ zdôraznil Mandzák.

Podľa neho ide o manipuláciu trestného konania. „Makó bol oznamovateľom. V tejto trestnej veci vypovedal viackrát k projektom spoločnosti Allexis a ani raz neoznačil môjho klienta, ale iné osoby. Keď vyšetrovateľa vymenila vyšetrovateľka, prvá otázka bola, kto má vplyv na FS a vtedy začína rozprávať o mojom klientovi,“ objasnil Mandzák.

Hrubá manipulácia?

Robert Kaliňák, obhajca Radka Kuruca vo štvrtok predložil senátu Špecializovaného trestného súdu ďalší návrh na doplnenie dokazovania, ktorý má potvrdzovať hrubé manipulovanie s trestnými konaniami, vrátane Mýtnika.

„Ide o súbor nahrávok, kde sa nachádzajú viaceré časti, ktoré priamo hovoria o príprave a podsúvaní dôkazov aj v kauze Mýtnik,“ uviedol Kaliňák.

Vyplýva z nich, že svedkovia boli vopred inštruovaní, čo majú vypovedať tak, aby sa ich výpovede zhodovali. Žiada preto, aby sa súd s nimi oboznámil a tak posudzoval dôveryhodnosť svedkov. „Aj to potvrdzuje, že celá obžaloba stojí na vode,“ dodal Kaliňák.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Obvineniu čelí aj podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka. Obžalovaní vinu popierajú.

Ľudovít Makó Čítajte viac Kauza Judáš: Na súde s bývalým šéfom odposluchov Rehákom vypovedal Makó
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Makó #Kauza Mýtnik