Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť

Dočasne poverený premiér Eduard Heger si nevie predstaviť úradnícku vládu. Chce priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér. Vo štvrtok to uviedol v mimoriadnom príhovore v RTVS.

04.05.2023 20:58 , aktualizované: 21:55
debata (139)

VIDEO: Hegerova sebakritika a odmietnutie úradníckej vlády.

Video

Priblížil, že pôjde do rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou s postojom, že chce krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér. „Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak,“ podotkol. Priznal ale, že Slovensko je v chaose a vo vážnej kríze. „Som presvedčený, že spoločne nájdeme riešenie, ako najlepšie viesť Slovensko v kríze chaosu,“ doplnil.

Nevie si ale predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda. Tvrdí, že na miesto ich ministrov by nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti. Ohrozili by podľa neho aktuálnu stabilitu, ktorú sa im podarilo udržať.

Čaputová Čítajte viac Prezidentka oznámila, kedy sa rozhodne, čo s Vlčanom. Opozícia volá po úradníckej vláde

Podľa Hlasu Heger zneužil verejnoprávny priestor

Prezidentka Zuzana Čaputová by nemala podľahnúť verejnému vydieraniu Eduarda Hegera a mala by vymenovať úradnícku vládu. Vyzýva na to mimoparlamentná strana Hlas. Mimoriadne vystúpenie premiéra v RTVS vníma ako zneužitie verejnoprávneho priestoru na politický tlak na hlavu štátu.

Hlas rovnako vyzýva prezidentku k razantnému politickému riešeniu politickej krízy. „Očakávam, že prezidentka Čaputová nepodľahne verejnému vydieraniu Eduarda Hegera a odoberie jeho vláde poverenie a vymenuje úradnícku vládu,“ uviedol predseda strany Peter Pellegrini. Podľa jeho slov, ak vydieraniu prezidentka podľahne, bude spoluzodpovedná za chaos a nárast radikalizmu v spoločnosti.

„Heger a ministri si strážia svoje kšefty, kašlú na ľudí a preto musia odísť,“ doplnil. Priblížil, že vláda neponúkla žiadne riešenie v raste cien a tiež zlyhala v pomoci ľuďom zmietaných krízou.

TikTok Čítajte viac Čaputová a Heger idú na Twitteri, Smer a Pčolinský kraľujú TikToku. Koľko stojí politikov kampaň na sociálnych sieťach?
139 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023