Takmer polovica ľudí neočakáva, že sa po voľbách zníži úroveň demokracie na Slovensku

Viac ako 46 percent ľudí neočakáva, že sa po septembrových parlamentných voľbách zníži úroveň demokracie na Slovensku a odkloníme sa od západných hodnôt. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ.

04.05.2023 23:12
debata (19)

Prieskum zrealizovala v dňoch 4. až 11. apríla na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Ďalších viac ako 37 opýtaných si myslí, že sa po parlamentných voľbách úroveň demokracie na Slovensku zníži a od západných hodnôt sa odkloníme. K téme sa nevedelo vyjadriť, resp. nechcelo odpovedať 16 percent oslovených.

VIDEO: Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť.

Video

Obavu zo zníženia úrovne demokracie na Slovensku po voľbách majú najmä respondenti, ktorí sú voličmi Progresívneho Slovenska, deklarovalo ju 68 percent z nich. Nasledujú voliči strany Sloboda a Solidarita, kde túto obavu zdieľa 52 percent voličstva strany a voliči Kresťanskodemo­kratického hnutia, vyjadrila sa tak polovica opýtaných prívržencov tejto strany. Najmenej sa zníženia úrovne demokracie po voľbách obávajú voliči strany Hlas, u ktorých kladnú odpoveď uviedlo 24 percent a voliči strany Smer, spomedzi ktorých má túto obavu 28 percent voličov.

Poklesu úrovne demokracie na Slovensku sa častejšie obávajú muži, 41 percent z nich odpovedalo áno, v porovnaní s 34 percentami žien. Takúto obavu majú najčastejšie mladší ľudia a ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Zníženia úrovne demokracie sa obávajú najmä obyvatelia Bratislavského, Nitrianskeho a Košického kraja, najmenšie obavy majú obyvatelia Žilinského a Trnavského kraja. Takéto obavy majú v rovnakej miere respondenti slovenskej a maďarskej národnosti.

Igor Matovič, parlament, májová schôdza Čítajte viac Myslím, že som urazil opice, vyhlásil na adresu LGBTI+ aktivistov Matovič. Provokáciu demonštrantov odmieta
19 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #demokracia