SaS podporí úradnícku vládu. Podľa Kollára by štát dostala do ešte väčšieho chaosu

Dočasne poverený premiér Eduard Heger zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii RTVS, tvrdia strany SaS a Progresívne Slovensko. Liberáli tvrdia, že ak sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodne pre úradnícku vládu, SaS ju podporí. Predseda parlamentu Boris Kollár si myslí, že ak by ju hlava štátu vymenovala, nastal by ešte väčší chaos, prehovárať prezidentku na zmenu postoja však podľa vlastných slov nebude.

05.05.2023 09:31 , aktualizované: 13:18
čaputová, heger Foto: ,
Dočasne poverený premiér Eduard Heger
debata (35)

„Určite nemôžem uprieť snahu premiéra Hegera, že chce zabrániť ešte väčšiemu chaosu. Ešte väčší chaos nastane, keď príde úradnícka vláda,“ povedal v piatok Kollár novinárom.

Nový kabinet podľa neho vždy dostáva 100 dní, aby sa zorientoval, no ani tento čas by podľa neho nestačil úradníckej vláde. Tá podľa neho nevyvedie krajinu z chaosu, ale ešte viac ho prehĺbi.

VIDEO: Boris Kollár: Ešte väčší chaos nastane, keď príde úradnícka vláda, prehovárať prezidentku však nebudem.

Video

Šéf parlamentu súhlasí s tým, že vláda má dosť chýb a možno aj prispela k chaosu, no ešte musí dotiahnuť veľa rozbehnutých vecí a priviesť krajinu k voľbám. „Keď to teraz zmeníme, bude to väčší chaos, už to všetko padne na vládu pani prezidentky,“ povedal s tým, že Sme rodina nebude z vlády sťahovať svojich ministrov a tvoriť tak ešte väčší chaos.

V súvislosti s odchodom dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana povedal, že treba zistiť, či bol porušený zákon. Ak áno, zodpovednosť by mal vyvodiť aj dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj.

VIDEO: Fico: V RTVS som videl kľačiaceho a plačúceho premiéra, ktorý žobronil o funkciu.

Video

Nechce pranierovať ani jedného z nich, treba si počkať na výsledky kontroly. Vlčan vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol odísť z funkcie pre kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur.

Čaputová Čítajte viac Prezidentka oznámila, kedy sa rozhodne, čo s Vlčanom. Opozícia volá po úradníckej vláde

Zneužitie RTVS?

Opozičná SaS tvrdí, že dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) zneužil počas štvrtkového vystúpenia verejnoprávnu televíziu, pretože v nej vystupoval ako šéf politickej strany.

„Miesto toho, aby Eduard Heger s pokorou priznal zlyhania vlastných ministrov, zneužil priestor vo verejnoprávnej televízii na politický boj a útoky voči politickým súperom. Mimoriadne vystúpenia ústavných činiteľov v RTVS boli v poslednom období využívané hlavne v súvislosti s vojnou na Ukrajine či koronavírusom," uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

VIDEO: Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť.

Video

"Teraz však Eduard Heger v RTVS nevystúpil ako predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako šéf politickej strany, ktorý útočil na politických súperov. Hovoriť o rizikách spojených s úradníckou vládou je strašenie a snaha udržať sa vo funkciách. Považujeme momentálne za kľúčové, aby prezidentka Zuzana Čaputová zaujala k aktuálnej politickej situácii jasnú pozíciu. V prípade, že sa pani prezidentka rozhodne pre úradnícku vládu, Saska ju podporí,“ dodal Gröhling.

čaputová, heger Čítajte viac Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka očakával, že premiér počas štvrtkového mimoriadneho vystúpenia v RTVS skôr vysvetlí medializovanú kauzu okolo dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

„Mylne sme všetci očakávali, že sa vyjadrí ku korupčným podozreniam a vyvodí zodpovednosť. Nestalo sa tak. Nepovažujem za normálne, aby poverený premiér, ktorého vláda čelí podozreniam pri pridelení miliónovej dotácie, namiesto vysvetľovania zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii, aby sa ako líder rozpadnutej vlády pasoval za ochrancu krajiny pred chaosom,“ skonštatoval. Chaos sa podľa neho aj naďalej deje pre rozhodnutie koalície odložiť voľby až na september.

Úradnícka vláda môže byť problém

Odchod ministra v čase dočasného poverenia vlády je mimoriadna vec, dočasne poverený premiér Eduard Heger mal právo vystúpiť mimoriadne vo verejnoprávnej televízii. Skonštatovali to nezaradení poslanci Národnej rady a členovia Hegerovej strany Demorkati Juraj Šeliga a Miroslav Kollár.

Video
Šeliga a Kollár: Úradnícka vláda môže byť teraz pre SR problém

Úradnícka vláda by bola v aktuálnej situácii podľa Šeligu problém pre krajinu. Obaja ocenili, že Heger si verejne priznal svoj podiel viny na aktuálnej politickej situácii a je ochotný niesť zodpovednosť až do predčasných volieb.

Heger v mimoriadnom príhovore oznámil, že si nevie predstaviť úradnícku vládu. Chce podľa vlastných slov priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér.

Matovič Heger Pellegrini Čítajte viac Rodinný biznis nemá len Vlčan. Kým Pellegriniho sestra otáča státisíce, Pavlína Matovičová končí v mínuse

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Eduard Heger