Kollár chce dať peniaze pre Rázsochy Pente na nemocnicu v Rimavskej Sobote. Odkúpil by aj Nemocnicu Bory

Nad osudom vlajkovej lode štátneho zdravotníctva, nemocnicou Rázsochy, visí čoraz viac otáznikov. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) sa síce naďalej drží myšlienky, že skelet budovy dokončia podľa plánu už do roku 2026 a prvých pacientov privíta o tri roky neskôr, no medzi ostatnými politikmi zaznievajú iné nápady.

06.05.2023 13:00
Boris Kollár, Foto: ,
Líder Sme rodina Boris Kollár.
debata

Žiaden z predstaviteľov súčasnej garnitúry sa projekt štátnej nemocnice zastaviť nechystá, časť z nich chce však stavbu pre dostupnosť presťahovať na opačnú stranu Bratislavy. A nájdu sa aj ráznejšie návrhy, aby sa 281 miliónov eur vyčlenených na Rázsochy z plánu obnovy presunulo do regiónov.

VIDEO: Takto má vyzerať nemocnica Rázsochy. Vizualizácia z prezentácie
Video
Ministerstvo zdravotníctva predstavilo ako bude vyzerať projekt národnej koncovej nemocnice Rázsochy.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii Na telo Plus televízie Markíza vyhlásil, že veľmi rád bude s Jaroslavom Haščákom rokovať o Nemocnici Bory či o pripravovanom nemocničnom projekte finančnej skupiny Penta v Rimavskej Sobote.

„Bory sú nemocnica, ktorá je postavená, a osobne som presvedčený, že žiadne Rázsochy nebudú. To je nezmysel, keď si niekto myslí, že sa to postaví,“ vyhlásil predseda Národnej rady.

Svet zdravia, Rimavská Sobota Čítajte viac Penta núka záchranu nemocníc. Heger odkazuje občanom, že aj štát to zvládne VIDEO: Ako vyzerá nemocnica Bory?
Video

Rokovania s Haščákom

Kollár následne ozrejmil, že pochádza z podnikateľskej sféry a vie, čo je kto schopný spraviť. „Bežne sa na Západe nemocnica stavia desať rokov. Takí Holanďania to vedia. Penta to stihla za osem rokov. To sú technokrati, motorové myši, vedia si kúpiť najlepších odborníkov a nemusia sa zastavovať verejnými obstarávaniami,“ skonštatoval Kollár. Tvrdí, že ak si niekto myslí, že Rázsochy budú stáť o päť či desať rokov, je na omyle.

„A každý, kto to tvrdí, je luhár,“ zdôraznil. Priznal, že nie je fanúšik Penty, ale nemocnicu by od finančnej skupiny kúpil a spravil by z nej univerzitnú nemocnicu. Skonštatoval, že na také rozhodnutia nemá dosah, pretože Sme rodina nemá pod kontrolou zdravotníctvo. No Penta odpredanie modernej nemocnice štátu dlhodobo odmieta.

Nemocnica v Michalovciach je vzorom pre...
Nemocnica v Michalovciach je vzorom pre...
+5Nemocnica v Michalovciach je vzorom pre...

„Mne to je jedno, či to budú Rázsochy, alebo iná univerzitná nemocnica. Nová vláda by mala vytvoriť jednu vážnu univerzitnú nemocnicu, a nie rozhádzanú po celej Bratislave,“ dodal Kollár s tým, že nemocničný komplex na Kramároch je podľa jeho slov „za zenitom“.

Peniaze z plánu obnovy, ktoré sú určené pre výstavbu hrubej stavby štátnej nemocnice Rázsochy, by preto radšej investoval do regiónov. Ako príklad uviedol projekt novej nemocnice siete Svet zdravia v Rimavskej Sobote. „Kľudne budem s pánom Haščákom sedieť a rokovať,“ uzavrel predseda parlamentu.

Jaroslav Haščák, finančník. Foto: Robert Hüttner
T2XX0575 Jaroslav Haščák, finančník.
počasie, teplo, sanitka, ambulancia, urgentný príjem, nemocnica Čítajte viac Krajina starne a vymiera. Slovensko čelí veľkému problému, reformu nemocníc potrebujeme

Zatiaľ neúspešný projekt

Penta projekt nemocnice v Rimavskej Sobote predstavila ešte vlani. Následne naň – zatiaľ neúspešne – žiadala o peniaze z plánu obnovy. Možnú výstavbu novej nemocničnej budovy spomenul na poslednom februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Ten sa do súčasného parlamentu dostal ako kandidát extrémistickej ĽS NS. Následne prešiel ako nezávislý poslanec do poslaneckého klubu Sme rodina. Šimko priznal, že s exministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským má dobrý vzťah a informoval sa uňho o možnosti postavenia novej nemocnice. Veril, že na príslušný projekt napokon vyčlenia peniaze.

Výzvu na 212 miliónov eur štát odobril nemocniciam v Bardejove, Spišskej Novej Vsi, Poprade, vo Zvolene, v Leviciach, Bojniciach, Čadci a v Skalici. Zo 16 žiadateľov uspela polovica, pričom projekt Kysuckej nemocnice s poliklinikou Čadca zostal otvorený a vyšetruje ho polícia.

nemocnica, Poprad, Heger, Lengvarsky, koronavirus, pandemia Čítajte viac Heger odmieta Lengvarského rodinkárstvo. Výber nemocníc preveruje polícia

Svet zdravia so sídlom v bratislavskom Digital parku II je totiž vlastníkom Všeobecnej nemocnice Rimavská Sobota. V odpovediach na otázky členov zdravotníckeho parlamentného výboru sa uvádza, že Penta plánuje „novostavbu nemocnice s piatimi nadzemnými podlažiami“.

Areál, kde by mala vyrásť nová nemocnica, patrí Banskobystrickému samosprávnemu kraju. „Na predmetnej ploche sa v súčasnosti nachádza nevyužívaný objekt pavilónu B, ktorý bude pred realizáciou stavby odstránený,“ píše sa v materiáli.

Objekt by mal mať tvar jednoduchého hranola s obdĺžnikovým pôdorysom, piatimi nadzemnými a jedným podzemným podlažím. Vo vnútornej časti sú štyri átriá, z toho je jedno zastrešené. Projekt počíta s vytvorením 279 lôžok s predpokladanou investíciou vo výške 74,6 milióna eur bez DPH.

nemocnica bory autor: Robert Hüttner Čítajte viac Penta otvorila najväčšiu nemocnicu: Haščák sa vítal s kamarátmi, Heger odcestoval do Košíc

Záväzok budúcej vlády

  • Strana Saska koncom apríla zriadila radu pre záchranu zdravotníctva. Jednou z hlavných priorít liberálov je stavba nemocnice Rázsochy. Tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková sa pre záchranu zdravotníctva rozhodla osloviť aj opozičný Smer. Spoločne s novým tieňovým ministrom zdravotníctva Tomášom Szalayom chce, aby politické strany a hnutia podpísali dokument s názvom Záväzok k zdravotnej starostlivosti v Bratislave. Ten by mal zabezpečiť vznik národnej univerzitnej nemocnice.
  • Bývalá predsedníčka zdravotníckeho výboru je presvedčená, že výstavba nemocnice Rázsochy sa podľa míľnikov plánu obnovy nestíha. Myslí si to aj riaditeľ odboru zdravotníctva bratislavskej župy Szalay a spoločne navrhujú, aby sa peniaze na výstavbu Rázsoch presunuli do regionálnych nemocníc. Chcú tak zabezpečiť, aby štát neprišiel o 281 miliónov eur z plánu obnovy.
  • Podľa šéfa Smeru Roberta Fica poslankyňa Bittó Cigániková po parlamente „pobehovala so zdrapom papiera“. „Hlási sa k tomu, že predsedovia politických strán by jej mali podpísať, že bez ohľadu na to, ako dopadnú parlamentné voľby, garantujú jej, že bude pokračovať výstavba nemocnice Rázsochy,“ spresnil Fico.
  • Priblížil, že predsedníctvo Smeru podporuje výstavbu Rázsoch. „Pani Cigániková tri roky robila predsedníčku zdravotníckeho výboru. Tri roky mali na starosti zdravotníctvo v parlamente. Teraz povedia, že sú opozícia a vytvorili misiu na záchranu zdravotníctva. Tu už niekomu šibe v bedni,“ ozrejmil šéf Smeru. Následne priznal, že nič nepodpísal a vyprevadil ju z kancelárie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Rázsochy #Rimavská Sobota #Boris Kollár