Káčer opúšťa vládu a Matovič ide tvrdo proti Hegerovi: O Vlčanovej dotácii vedel už dva týždne

Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. "Udialo sa viac vecí za ostatných niekoľko dní. Žiadnu z nich ale nechcem teraz proaktívne komunikovať," ozrejmil pre denník Pravda.

05.05.2023 13:46 , aktualizované: 16:07
Rastislav Káčer Foto: ,
Rastislav Káčer
debata (201)

Za dva dni je to už druhý minister, ktorý chce opustiť Hegerov kabinet. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) musí od včera riešiť krízu kvôli pochybným dotáciám. Dnes sa však proti nemu postavil aj jeho stranícky kolega Káčer.

VIDEO: Matovič: Edo, pokazil si si to

Video
heger, demokrati Čítajte viac Heger povedie do volieb stranu Demokrati. Tajný snem ho zvolil za lídra, členmi budú Káčer, Naď aj Hirman

„Plne rešpektujem rozhodnutie Rastislava Káčera odísť z politiky. Ďakujem mu za jeho prácu vo funkcii ministra zahraničných vecí a prajem mu všetko dobré v profesijnom aj osobnom živote,“ napísal v stanovisku, ktoré redakciám zaslal o 16. hodine dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati).

Dodal, že čo sa týka aktuálneho politického vývoja, až do stretnutia s pani prezidentkou nebude poskytovať žiadne mediálne vyjadrenia. „Je však v mojom najvyššom záujme, aby boli mesiace do volieb pokojné, stabilné, pokračovala distribúcia pomoci ľuďom, reformy a investície, na ktorých moja vláda v uplynulých rokoch intenzívne pracovala,“ ozrejmil.

Káčerove zotrvanie v Demokratoch bude po odchode z vlády podľa informácii denníka Pravda otázne. Káčer, ktorý je momentálne na zahraničnej ceste, svoju politickú budúcnosť komentovať nechcel. Káčer kritizoval Hegera aj po štvrtkovom vystúpení v televízii. Po Hegerovom mimoriadnom príhovore v RTVS napísal, že prezidentka Čaputová má ďalší dôvod vymenovať úradnícku vládu. „Ak by aj bola váhala včera, premiér jej svojím vystúpením večer zúžil a uľahčil rozhodovanie. Strašné babráctvo,“ komentoval Káčer na Facebooku.

VIDEO: Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť
Video

Začiatkom marca sa Káčer spolu s ďalšími troma ministrami rozhodol vstúpiť do politiky po boku dočasne povereného premiéra Hegera. Ten sa dohodol s Miroslavom Kollárom a stal sa predsedom strany Spolu, ktorú premenovali na Demokratov.

V prvom prieskume vyskočili na päť percent, no odvtedy, aj keď mestá na Slovensku už zaplavili ich billboardy, nie sú veľmi aktívni. Odzrkadlilo sa to aj na poslednom prieskume, podľa ktorého by ich volilo len 3,6 percenta ľudí.

Názorový rozpor medzi stranou a Káčerom sa prvýkrát prejavil pri postoji k spolupráci so stranou Hlas. Demokrati totiž oficiálne zo spolupráce vylúčili štyri strany – Hlas, Smer, Republiku a ĽS NS. Káčer však v rozhovore pre Denník N vyjadril, že necíti potrebu vytláčať Hlas z priestoru normálnych politických strán.

Na začiatku marca, pri predstavovaní strany Demokrati, bol Káčer odhodlaný v politike pokračovať. Aj za cenu, že by nedostal ministerskú pozíciu. „Musím povedať, že ministerská stolička je to posledné, po čom túžim. Je to zatiaľ môj najhorší džob, aký som mal. Nikdy som nebol taký zaneprázdnený a za posledných 20 rokov som nebol tak zle platený,“ odpovedal na otázku denníka Pravda, či zostane v strane Demokrati aj v prípade, že nedostane ministerské kreslo.

VIDEO: Fico: Heger v televízii žobronil o funkciu.

Video

„Mne určite nejde o ministerskú stoličku, o tom vás môžem absolútne uistiť. Ide mi o to, v akej krajine chcem žiť, v akej krajine budú žiť moje deti, v akej krajine budú vyrastať moji vnuci a aká bude naša budúcnosť. Či táto krajina bude dôveryhodným a spoľahlivým členom komunity slušných krajín,“ vyhlásil pred mesiacom.

Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
+11Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Heger mal o dotáciách vedieť už skôr

Heger sa odchodom Káčera z ministerstva dostáva pod ešte väčší politický tlak. Po včerajšku musí zodpovedať už aj za pochybné dotácie pre ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Z kauzy sa Heger snažil vyviniť tým, že Vlčana označil ako nominanta OĽaNO. Líder OĽaNO Igor Matovič ale reagoval, že minister pôdohospodárstva Vlčan a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský neboli nominantami hnutia. Podľa Matoviča ide o klamstvá a aktuálny chaos podľa neho spôsobil „jeden človek tým, že nekonal“.

„Som hetero, napriek tomu mám rád skutočných chlapov, ktorí v situácii, keď niečo vyvedú, sa neskrývajú pred svojou zodpovednosťou a nezvaľujú svoju vinu na kohokoľvek iného a zbabelo pred zodpovednosťou neutekajú,“ vyhlásil líder OĽaNO. Zdôraznil, že približne 20-krát si OĽaNO pozvalo Hegera kvôli zotrvaniu Vlčana a Lengvarského vo vláde.

VIDEO: Erik Tomáš o úradníckej vláde z parlamentu

Video
: Všetko je lepšie ako Hegerova vláda

Matovič je presvedčený, že keby Heger požiadavkám na výmenu vyhovel, dnes by Slovensko nezažívalo to, čo zažíva. „Edo, pokazil si si to sám svojím nekonaním. Tým, že si problém nechal vyhnívať. Snažili sme sa ti pomôcť,“ zdôraznil Matovič.

Následne zdôraznil, že Heger o pochybnej Vlčanovej dotácii vedel skôr, ako kauzu vytiahla strana Smer. „Heger o dotácii vedel o dva týždne skôr ako každý jeden z nás. Vedel o tom predtým, ako sa to prevalilo na verejnosť,“ upozornil Matovič.

„Napriek tomu, tak ako iné problémy, ho nechal vyhniť v šuflíku,“ dodal. V kritike Hegera pokračoval. Líder OĽANO zároveň odmietol vyjadrenia Hegera a dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa o tom, že Vlčan a Lengvarský boli nominantami OĽANO. Matovič trvá na tom, že Lengvraského nominoval Naď. Dodal, že o menovaní Vlčana sa dozvedel od Hegera.

Poslanec OĽaNO Marek Ševčík priznal, že „keď bol Heger v otáčkach, vyhrážal sa zložením funkcie“. „Ja to položím a poďte na premiérsky post niekto z vás,“ priblížil.

Heger by mal položiť funkciu

Politológ Radoslav Štefančík zdôraznil, že Heger je spoluzodpovedný za aktuálnu politickú krízu. „Bol to on, kto držal Matovičovi celý čas chrbát a mierne sa mu vzoprel až potom, ako založil vlastnú stranu. Bolo by preto na mieste, aby funkciu položil a uchádzal sa o dôveru voličov z pozície radového poslanca,“ spresnil.

Preferencie Hegerovej strany Demokrati podľa neho utrpia v prípade, že by odišli z vlády nielen Heger, ale aj ostatní. „Hirman, Naď, Káčer, Budaj, stratili by sa v množstve ďalších politikov. Médiá by im nevenovali toľko pozornosti ako dnes, a to by malo negatívny vplyv na ich popularitu a následne aj popularitu celej strany,“ ozrejmil Štefančík.

Dodal, že prezidentka by podľa neho nemusela menovať vládu odborníkov, ale mohla by zobrať poverenie viesť vládu Hegerovi a posunúť ju niekomu inému. „Takto by torzo vládnej koalície nestratilo svoj mocenský vplyv a prezidentka by nemusela vziať zodpovednosť za politický vývoj krajiny až do predčasných volieb,“ spresnil politológ.

Priblížil, že každá nová vláda musí požiadať o dôveru v parlamente. „Tá by dôveru nezískala, ale prezidentka by ju poverila vedením až do vymenovania novej vlády. A táto vláda by existovala až do volieb. Pokiaľ by opäť nemala nejaký vážny problém, podobne, ako niektorí súčasní ministri,“ uzavrel Štefančík. Hnutie OĽaNO vyhlásilo, že prípadnú úradnícku vládu nepodporí, bude však rešpektovať rozhodnutie prezidentky Čaputovej.

© Autorské práva vyhradené

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Rastislav Káčer