Máte tu povinnosti, volá Pellegrini Čaputovú domov. Prezidentka z Londýna: Mám jasno, čo urobím

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok odletela do Londýna. „Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola,“ skonštatovala hlava štátu. Peter Pellegrini (Hlas) ju pre vládnu krízu volá späť na Slovensko. Prezidentka odkázala, že najskôr sa po návrate z korunovácie chce stretnúť s Hegerom a Kollárom, ale už má jsno v tom, čo urobí.

05.05.2023 15:40 , aktualizované: 17:16
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (441)

V čase korunovácie britského monarchu sa však na Slovensku predsedovi Demokratov Eduardovi Hegerovi rozpadáva kabinet a od utorka mu hrozí tzv. úradnícka vláda.

VIDEO: Mám jasno v tom, čo urobím, odkázala prezidentka Zuzana Čaputová z Londýna.

Video

„Odstúpenia ministrov Vlčana a Káčera znamenajú definitívny koniec Hegerovej vlády. Pani prezidentka dnes nemá inú možnosť, ako odobrať tejto vláde poverenie a vymenovať novú. Mala by však túto ústavnú krízu riešiť okamžite a uprednostniť ju pred účasťou na korunovácii anglického kráľa Karola III.,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Svoje kroky v aktuálnej politickej kríze bude prezidentka komunikovať po stretnutí s dočasne povereným predsedom vlády SR Eduardom Hegerom. Rozprávať sa s ním bude po svojom návrate do vlasti. Hlava štátu to uviedla v krátkom mediálnom vyjadrení v Londýne, kde sa zúčastňuje na oslavách korunovácie britského kráľa Karola III.

„S dočasným premiérom i predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom budem hovoriť čo najskôr po mojom návrate z Londýna,“ zdôraznila prezidentka. V súvislosti so svojou návštevou britskej metropoly zvýraznila možnosť zúčastniť sa na „veľkej udalosti diplomatického a protokolárneho významu“, akou je korunovácia britského kráľa. „Sme radi, že môžeme reprezentovať SR na tomto stretnutí a verím, že aj s lídrami iných krajín budeme môcť na ňom diskutovať o dôležitých témach pre Slovensko i svet,“ dodala Čaputová.

VIDEO: Boris Kollár nebude prehovárať prezidentku.

Video

Pellegrini: Má byť doma

Miesto hlavy štátu je podľa Pellegriniho v týchto krízových dňoch na Slovensku, nie v zahraničí. „Ako bývalý predseda vlády viem, že medzinárodný program ústavných činiteľov sa pripravuje dlhý čas vopred. Nikdy som však v krízových situáciách ani na chvíľu neotáľal s návratom do vlasti. Kráľovská korunovácia je iste krásnym zážitkom, ale dnes by pani prezidentka mala rozhodne uprednostniť svoje domáce povinnosti,“ zdôraznil Peter Pellegrini.

Zuzana Čaputová prezidentka Čítajte viac Čaputovej bude cťou zastupovať Slovensko na korunovácii britského kráľa Karola III.

Hegerova vláda sa podľa neho rozsypala ako domček z kariet. „Za pol roka tejto vlády v demisii z nej odišli štyria najdôležitejší ministri. Toto už nie je vláda, ale hrôzostrašný obraz chaosu, ku ktorému sa premiér priznal v priamom prenose,“ dodal Peter Pellegrini.

Poslanci Hlasu sa dnes podpísali pod opozičný návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by sa malo opäť hovoriť o termíne predčasných volieb. „Celé mesiace sme žiadali čo najskorší možný termín volieb, Hlas podal návrh na ich konanie ešte v júnovom termíne. Každé skrátenie tejto mizérie preto určite podporíme,“ uzavrel Peter Pellegrini.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) je otvorený akémukoľvek riešeniu, ktoré prinesie stabilitu a pokoj. Skonštatoval to pre TASR. Odmieta úradnícku vládu, vidí za ňou nestabilitu. Heger hovorí aj o výmenách vo vláde. Konkrétne návrhy riešení nešpecifikoval, chce ich predostrieť prezidentke Zuzane Čaputovej, s ktorou sa má stretnúť začiatkom budúceho týždňa.

heger, seliga, zitnanska Čítajte viac Demokratom už po včerajšku nepomôže nič, zdôraznil politológ. Hegerov osud závisí od Čaputovej

Heger chce zabezpečiť také riadenie rezortov, ktoré bude vedieť pokračovať v reformách, aby Slovensko zbytočne nestagnovalo. „Som otvorený akémukoľvek riešeniu, ktoré prinesie stabilitu a pokoj,“ povedal pre TASR.

„Ja som povedal, k výmenám príde, všetko je otvorené, ale dôležitý je cieľ,“ vyhlásil Heger s tým, že dovládnuť musí vláda, ktorá bude schopná pokračovať vo všetkých rozbehnutých aktivitách a plniť ich až do predčasných volieb. „Potrebujeme nájsť ľudí, ktorí budú vedieť túto krajinu viesť tak, aby zabezpečili kontinuitu. Myslím si, že dnes je vo vláde viacero takýchto ľudí. Čiže áno, môžeme sa rozprávať o nejakých výmenách, ale s pani prezidentkou ako prvou,“ priblížil.

Heger zopakoval, že úradnícka vláda ohrozí stabilitu Slovenska. Odmietol, že by vo štvrtkovom prejave šlo o nátlak na prezidentku, aby úradnícku vládu nevymenovala. Súčasní ministri majú podľa neho nad sebou politické vedenie, ktoré by úradnícka vláda nemala.

Video
Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť

V čase kríz nemožno podľa neho odovzdať vládnutie ľuďom, ktorí nemajú skúsenosti ani kontakty. „Už nechcem mať s týmto chaosom nič spoločné,“ povedal s tým, že sa chce na rokovaniach s prezidentkou sústrediť na to, ako zabezpečiť stabilitu a pokračovanie reforiem, investícií a doručovanie pomoci ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

441 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #Hegerova vláda