Skončí sa definitívne povinné nosenie rúšok? Mikas prehodnotí poslednú vyhlášku počas mája

Nosenie respirátorov je stále ešte povinné v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a v lekárňach.

05.05.2023 21:15
hlavný hygienik SR Ján Mikas Foto: ,
Hlavný hygienik Ján Mikas žiada ľudí, aby si svoje zdravie vážili.
debata (19)

Poslednú platnú vyhlášku, regulujúcu s ohľadom na ochorenie COVID-19 nosenie respirátorov v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a v lekárňach, prehodnotí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) v priebehu mája, po skončení chrípkovej sezóny. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Uviedol to v súvislosti s rozhodnutím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odvolať stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC). Upozornil, že tento krok neznamená, že je koniec pandémie COVID-19.

čína, covid Čítajte viac WHO odvolala globálny stav núdze pre COVID-19

„Obyvateľom preto naďalej odporúčame, aby sa tak, ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, chránili s ohľadom na svoje vlastné zdravie, ale aj s ohľadom na ochranu zraniteľných skupín,“ dodal.

Odborníci budú podľa jeho slov naďalej situáciu v súvislosti s COVID-19 sledovať a vyhodnocovať. „Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19. Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude koronavírus SARS-CoV-2 vyvíjať,“ dodal Mikas.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #respirátor