Prvý letný deň roka prišiel až v máji, 25 stupňov namerali na východe

Na Slovensku zaznamenali meteorológovia v sobotu prvý letný deň v tomto roku. Maximálne teploty vzduchu na juhovýchode územia presiahli 25 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

06.05.2023 11:14 , aktualizované: 18:21
pocasie, teplo, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Podľa operatívnych údajov sa v obci Leles vo Východoslovenskej nížine oteplilo na 25,2 stupňa Celzia,“ priblížili s tým, že 6. máj je pomerne neskorý dátum nástupu letných dní na území SR.

„Bežne sa takýto teplý deň vyskytne už v apríli, dokonca veľmi zriedkavo sa môže vyskytnúť aj v poslednej marcovej dekáde,“ dodali s tým, že kým na juhovýchode Slovenska boli v sobotu najideálnejšie podmienky na vzostup teploty vzduchu, v západnej časti územia sa vyskytujú búrky.

Pozor na búrky

Búrky môžu v sobotu popoludní potrápiť najmä západ Slovenska. SHMÚ v tejto súvislosti vydal najnižší stupeň výstrahy.

Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou od 20 do 30 milimetrov, tiež s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Ich výskyt je však málo pravdepodobný.

VIDEO: Počasie na víkend: Teplo, ale daždivo
Video

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ priblížil SHMÚ na svojom webe s tým, že pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie.

Výstraha je predbežne vydaná od 15.00 h do 20.00 h pre celý Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj. Tiež pre okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce a Šaľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky