Slovensko smeruje prvýkrát k úradníckej vláde: Čaputová vyhovela Hegerovej žiadosti skončiť

Premiér Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Prezidentka žiadosti premiéra vyhovela. Prezidentka sa ešte predtým stretla aj s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom. Heger ešte doobeda informoval, že končí na svojom poste a už v sobotu večer požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu. Slovensko tak zdá sa smeruje k prvej úradníckej vláde v histórii.

07.05.2023 09:32 , aktualizované: 16:18
heger, čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia k aktuálnej politickej situácii v Prezidentskom paláci v Bratislave 7. mája 2023.
debata (469)

Prezidentka prijala Hegera po 15. hodine v paláci. Premiér tiež uviedol, že s hlavou štátu bude mať v najbližších dňoch ďalšie stretnutie.

Video

Heger po rokovaní s prezidentkou tiež uviedol, že úvahy o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb sú nezmysel. Septembrový termín volieb označil za „umenie možného“, rozhodli o ňom podľa neho poslanci. „Teraz navrhuje ďalší nezmysel, pošliapať po ústave, po dlhoročných zvykoch, ktoré sú tu," reagoval Heger na návrhy Roberta Fica (Smer) dosiahnuť v parlamente zmenami zákonov skorší termín volieb. Podľa Hegera to robí len preto, aby sa čo najrýchlejšie dostal k moci. „Určite nebudem pošliapavať ústavu a hrať sa s lehotami, ako by to nič neznamenalo,“ povedal Heger.

VIDEO: Eduard Heger oznámil odchod z funkcie šéfa vlády
Video

„Po piatkovom odchode druhého ministra v priebehu pár dní som sa rozhodol nečakať a už včera som prezidentka ponúkol ďalšie alternatívy, ktoré vidím ako menej riskantné a stabilnejšie oproti vymenovaniu úradníckej vlády,“ uviedol Heger s odkazom na odchody ministrov Samuela Vlčana a Rastislava Káčera.

VIDEO: Matovič: Za pád vlády môže slabošstvo Hegera a Čaputovej.

Video

Návrhy neprijala

Ako povedal premiér, medzi alternatívami bolo, aby si prezidentka vybrala nominantov na neobsadené posty ministrov či možnosť, aby vládu neviedol Heger a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. „Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom,“ povedal Heger.

„Prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala,“ skonštatoval premiér.

VIDEO: Eduard Heger u prezidentky Zuzany Čaputovej.

Video

Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že „konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň“.

čaputová, heger Čítajte viac SaS podporí úradnícku vládu. Podľa Kollára by štát dostala do ešte väčšieho chaosu

„Rozhodol som sa preto požiadať o uvoľnenie z funkcie a tak prenechať prezidentke priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne a v pokoji priviesť Slovensko k voľbám,“ dodal Heger.

Heger deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. „Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok," doplnil.

VIDEO: Boris Kollár u prezidentky Zuzany Čaputovej.

Video

Odmietol tutlanie Vlčanovej kauzy

Premiér zároveň odmietol, že by „tutlal" kauzu miliónovej dotácie, pre ktorú oznámil odchod minister Vlčan. Ten podľa Hegera oznámil zámer odstúpiť už pred dvoma týždňami po tom, ako dostal list od ministra Jána Budaja. „Mojím cieľom bolo zabrániť scenáru, aby sa Slovensko nevydalo na cestu väčšieho rizika a nebezpečenstva s úradníckou vládou. A preto som robil všetko, aby som zabezpečil plynulý chod našej vlády," vysvetlil Heger s tým, že Vlčan o svojom kroku informoval aj prezidentku.

Samuel Vlčan Čítajte viac Vlčanovo dotačné prasiatko. Bankár to skúsil v politike

Na stretnutie do Prezidentského paláca si Hegera Čaputová pozvala už v sobotu večer bezprostredne po návrate z Londýna, informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Prezidentka o 14. hodine prijala v paláci aj predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina). Takisto informovala, že o svojom ďalšom postupe v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou bude informovať o 16. hodine po stretnutiach s Hegerom a Kollárom.

zväčšiť Boris Kollár a Zuzana Čaputová počas spoločného... Foto: Ivan Majerský, Pravda
kollár, čaputová Boris Kollár a Zuzana Čaputová počas spoločného stretnutia v nedeľu 7. mája 2023.

Hlava štátu už v piatok uviedla, že vie, ako bude postupovať v súvislosti s vnútropolitickou krízou. Verejnosti však chce svoje kroky predstaviť až po tom, ako s nimi oboznámi premiéra Hegera a Kollára. Kollár v piatok vyhlásil, že pokiaľ by prezidentka vymenovala úradnícku vládu, nastal by ešte väčší chaos.

VIDEO: Heger odmieta úradnícku vládu: Za chaos som zodpovedný aj ja, chcem to napraviť
Video

Strany chcú stretnutie

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v relácii O 5 minút 12 RTVS vyhlásil, že očakával pád Hegerovej vlády. „Tento chaos nenastal včera, ale v decembri, keď Národná rada vyslovila nedôveru tejto vláde. V tejto situácii je jasný postup pani prezidentky, teda vymenovať úradnícku vládu,“ uviedol. Mysli si, že chaos po vymenovaní úradníckej vlády sa bude len prehlbovať. Bolo by podľa neho korektné, pokiaľ by sa prezidentka dohodla na úradníckej vláde s politickými stranami.

S jeho názorom súhlasil predseda Smer-SD Robert Fico. Pripomenul, že Slovensko nie je krajinou vedenou prezidentom. „Nie je možne, aby prezidentka bez akejkoľvek konzultácie s parlamentom vymenovala vládu a tak mala exekutívu pod kontrolou na päť mesiacov, do predčasných volieb,“ povedal bývalý premiér.

heger Čítajte viac SaS: Heger nedokázal využiť potenciál. Nevyhnutný krok k stabilizácii, tvrdí Hlas

Líder OĽaNO Igor Matovič v sobotu takisto vyhlásil, že ak by prezidentka chcela podporu pre úradnícku vládu, mala by rokovať s jeho hnutím. „Ak chce mať podporu, chce pristúpiť k tomu zodpovedne, musí predtým rokovať s naším hnutím. Ak nebude, nemusí počítať s podporou pre svoju úradnícku progresívnu vládu,“ povedal.

Strana Hlas nepodporí úradnícku vládu, napísal na sociálnej sieti jej líder Peter Pellegrini. „Hlas od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácií. Vyzývame všetky politické strany, aby ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných volieb. Vyzývame Sme rodina, SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta ako ukončiť chaos,“ dodal.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do septembrových predčasných parlamentných volieb.

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer v piatok požiadal prezidentku o odobratie poverenia viesť ministerstvo. Urobil to iba deň po oznámení odchodu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý tak reagoval na kauzu dotácie pre vlastnú rodinnú firmu. Z kabinetu už skôr odišli minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

Čaputová Čítajte viac Politológ: Čaputová vyberá už len z možností, ktoré sú pre ňu zlé. Bojuje o voliča

Bohaté skúsenosti Česka

V prípade, že by Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov, išlo by o prvú úradnícku exekutívu v histórii samostatného Slovenska. Naproti tomu Česká republika mala vládu označovanú za úradnícku už trikrát – prvýkrát od januára do júla 1998 pod vedením Jozefa Tošovského, druhýkrát od mája 2009 do júla 2010 pod vedením Jána Fischera a tretíkrát od júla 2013 do januára 2014 pod vedením Jiřího Rusnoka.

Slovensku vládlo od roku 1992 celkom 12 kabinetov na čele so siedmimi premiérami a jednou premiérkou.

Robert Fico viedol tri kabinety (2006 až 2010, 2012 až 2016 a 2016 až 2018), dvakrát boli predsedom vlády Vladimírom Mečiarom (1992 až 1994 a 1994 až 1998) a Mikuláš Dzurinda (dve funkčné obdobia 1998 až 2006). Raz sa stal premiérom Jozef Moravčík (1994), Iveta Radičová (2010 až 2012), Peter Pellegrini (2018 až 2020), Igor Matovič (2020 až 2021) a Eduard Heger (od roku 2021).

zväčšiť Vláda Igora Matoviča Foto: Robert Hüttner, Pravda
vláda Igora Matoviča Vláda Igora Matoviča

Premiéri pochádzali z HZDS (Mečiar), Demokratickej únie (Moravčík), SDK/SDKÚ-DS (Dzurinda a Radičová), Smeru (Fico a Pellegrini) a hnutia OLaNO (Matovič a Heger).

Väčšina vlád bola koaličných. Jednofarebná bola iba druhá Ficova vláda (2012 až 2016). Z kabinetov, ktoré nastúpili po parlamentných voľbách, skončili predčasne štyri – prvá Mečiarova, koaličný kabinet Ivety Radičovej vládnucej v rokoch 2010 až 2012, tretia Ficova vláda a kabinet Igora Matoviča.

469 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Čaputovej úradnícka vláda