Vo veku 85 rokov zomrel prvý veľvyslanec v Británii Vilikovský

Vo veku 85 rokov zomrel v piatok bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v Spojenom kráľovstve Ján Vilikovský. TASR to potvrdila jeho manželka.

07.05.2023 11:56 , aktualizované: 13:42
Ján Vilikovský Foto: ,
Ján Vilikovský na snímke z mája 2015.
debata

Ján Vilikovský bol aj vysokoškolský pedagóg a prekladateľ. V Spojenom kráľovstve pôsobil ako prvý veľvyslanec Slovenskej republiky v rokoch 1993 až 1996.

Bol bratom významného spisovateľa Pavla Vilikovského.

Pavel Vilikovský Čítajte viac Pavel Vilikovský hovoril o každom a za všetkých

Profil Jána VIlikovského

Ján Vilikovský sa narodil 13. júla 1937 v Palúdzke, ktorá je dnes mestskou časťou Liptovského Mikuláša. Študoval angličtinu a slovenčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a na Univerzite Karlovej v Prahe.

Po štúdiu najskôr pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ, neskôr ako šéfredaktor a riaditeľ vydavateľstva Tatran. V rokoch 1993 – 1996 pôsobil ako veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve.

Po návrate na Slovensko viedol Literárne informačné centrum a potom sa stal docentom a neskôr aj dekanom na Filologickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde pôsobil do roku 2007.

zväčšiť Ján Vilikovský v rozhovore s režisérom a... Foto: TASR, Pavol Funtál
vilikovský, štepka Ján Vilikovský v rozhovore s režisérom a autorom divadelných hier Stanislavom Štepkom v januári 1999.

Do slovenčiny preložil mnohé z najvýznamnejších diel prevažne americkej literatúry od autorov ako Norman Mailer, William Faulkner, Ernest Hemingway či Francis Scott Fitzgerald.

V roku 1984 mu vyšlo literárnovedecké dielo Preklad ako tvorba a v roku 2006 zostavil zborník Preklad a tlmočenie. V publikácii Shakespeare u nás, ktorá mu vyšla v roku 2014, zase sledoval, ako slovenská kultúra reagovala na tohto jedinečného anglického dramatika.

Ján Vilikovský bol považovaný za jedného z najvýznamnejších slovenských prekladateľov po anglicky písanej literatúry. Dostal napríklad Cenu Mateja Bela za rok 2014 za dielo Shakespeare u nás. Za celoživotné dielo získal v roku 2016 Cenu Blahoslava Hečka.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie