SaS: Heger nedokázal využiť potenciál. Nevyhnutný krok k stabilizácii, tvrdí Hlas

Dočasne poverený premiér Eduard Heger nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Opozičná strana SaS to uviedla v reakcii na Hegerovu žiadosť, aby ho prezidentka Zuzana Čaputová zbavila poverenia viesť vládu.

07.05.2023 12:19 , aktualizované: 15:25
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger v nedeľu 7. mája 2023 oznámil odchod zo svojej funkcie.
debata (13)

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka mal Heger riešenie vo svojich rukách vlani v lete, „keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčším problémom Slovenska“.

VIDEO: Dočasne poverený premiér Eduard Heger končí na svojom poste.

Video

Strana hovorí o nevyhnutnosti pokojnej úradníckej vlády. „Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu,“ dodal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

VIDEO: Matovič: Za pád vlády môže slabošstvo Hegera a Čaputovej.

Video

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) podotkla, že vláda, ktorá padla a nedokáže zodpovedne vládnuť ani do predčasných volieb, musí odísť. „Je smutné, že je ohrozený plán obnovy, ale ten bol ohrozený už v septembri, keď premiér a bývalé koaličné strany nechali nezodpovedne odísť SASKU z vlády,“ uviedla.

heger, čaputová Čítajte viac Slovensko smeruje prvýkrát k úradníckej vláde: Čaputová vyhovela Hegerovej žiadosti skončiť

OĽANO: Zodpovednosť by mala vyvodiť aj prezidentka

O kauze ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana nemal mlčať len Eduard Heger. Podľa hnutia OĽANO kauzu okrem dočasne povereného premiéra „tutlala“ aj prezidentka Zuzana Čaputová. Predstavitelia hnutia to uviedli na nedeľňajšom brífingu pred Prezidentským palácom, od hlavy štátu očakávajú vyvodenie zodpovednosti.

„Pani prezidentky sa chceme opýtať, či nekonala preto, lebo pravou rukou ministra Vlčana bol priamo človek z Progresívneho Slovenska Martin Ondráš,“ uviedol líder hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý meno ministrovho poradcu spomenul aj pri pripomenutí niektorých káuz agrorezortu.

Matovič sa nazdáva, že tak ako politickú zodpovednosť prijal dočasne poverený premiér, mala by osobnú zodpovednosť vyvodiť aj hlava štátu. „Vyzývam ju, aby verejne vysvetlila, prečo túto kauzu tutlala,“ povedal Matovič.

Za ľudí: Situácia sa môže skomplikovať

Ak bude úradnícka vláda zostavená Čaputovou zle nastavená, môže to situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať. Vyhlásila to strana Za ľudí.

Strana ďakuje Hegerovi za jeho pôsobenie. „Zmena vlády prichádza práve v čase, keď sú potrebné dôležité rozhodnutia. Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia,“ doplnila strana v stanovisku.

Odchod Hegera je nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné voľby, skonštatoval Hlas s tým, že od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácii a dôveru tejto vláde nevysloví.

„Chcem však vyzvať voličov, aby nezabudli, kto chaos a marazmus spôsobil. Igor Matovič, Eduard Heger, Boris Kollár, Veronika Remišová a Richard Sulík sú predstavitelia trojročného chaosu a rozkladu štátu,“ uviedol šéf Hlasu Peter Pellegrini. Zároveň vyzval všetky politické strany, aby ukončili chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných volieb.

PS: Čakajú nás náročné mesiace

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) podporí všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu. Predseda PS Michal Šimečka sa zároveň dočasne poverenej vláde poďakoval za to, že držala jasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

„Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré – minimálne za držanie jasnej zahraničnopoli­tickej orientácie Slovenska,“ skonštatoval Šimečka.

Slovensko podľa Šimečku čakajú náročné mesiace. „My sa v nich budeme správať konštruktívne a podporíme všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu. V kampani ponúkneme kvalitný program a budeme presviedčať ľudí, aby nám dali šancu robiť normálnu, odbornú politiku orientovanú na budúcnosť,“ doplnil.

KDH verí, že prezidentka bude nadstranícka

Mimoparlamentné KDH verí, že prezidentka sa pri úradníckej vláde zachová nadstranícky. Úradnícka vláda by mala byť schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Povedal to šéf KDH Milan Majerský.

Igor Matovič, parlament, májová schôdza Čítajte viac Matovič kauzu Vlčan hádže na Demokratov: Čaputová vymenuje úradnícku vládu

László Sólymos z mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia reagoval tým, že Eduard Heger sa mal funkcie dočasne povereného premiéra vzdať už v decembri 2022, keď bola jeho vláde vyslovená nedôvera. „Volali sme po úradníckej vláde. Eduard Heger sa svojej funkcie nakoniec vzdal až dnes, keď už nebolo úniku. K tomuto kroku mal pristúpiť už 15. decembra 2022. Slovensko by nestratilo päť cenných mesiacov,“ uviedol Sólymos v stanovisku.

Predseda vlády Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť vládu SR. Uviedol to v dnešnom vyhlásení s tým, že prezidentka neakceptovala jeho iné návrhy na riešenie aktuálnej politickej situácie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #SASKA #Čaputovej úradnícka vláda