Slovensko povedie Čaputovej úradnícka vláda, na čele bude ekonóm Ódor

Predsedom vlády odborníkov bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu po 15. máji. Tím vlády odborníkov je už zostavený. Hlava štátu to oznámila počas nedeľného vyjadrenia pre médiá.

07.05.2023 16:48 , aktualizované: 17:40
čaput Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová pred vyhlásením k postupu po konci vlády Eduarda Hegera v nedeľu 7. mája 2023.
debata (295)

Prezidentka svoje rozhodnutie oznámila po dnešných stretnutiach s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom a dosluhujúcim premiérom Eduardom Hegerom, ktorý len cez víkend požiadal o zbavenie poverenia viesť vládu.

VIDEO: Čaputovej vyhlásenie o novej vláde odborníkov: Povedie ju Ódor
Video

Podľa prezidentky sa vláda, ktorá vzíde zo septembrových predčasných volieb bude tvoriť niekoľko týždňov a preto je „pol roka dosť dlhý čas na to, aby vláda odborníkov stabilizovala situáciu na Slovensku“.

Prezidentka uviedla, že na alternatívu s vymenovaním vlády odborníkov sa pripravovala dlhšie a preto už teraz má celý kabinet k dispozícii. „Potrebujú ukončiť svoje záväzky na súčasných pracoviskách a preto novú vládu vymenujem v týždni po 15. máji,“ upresnila Čaputová s tým, že o konkrétnych menách bude najskôr v najbližších dňoch informovať predsedov politických strán a až následne verejnosť.

heger, čaputová Čítajte viac Slovensko smeruje prvýkrát k úradníckej vláde: Čaputová vyhovela Hegerovej žiadosti skončiť

Čaputová uviedla, že hlavným kritériom pre výber nových ministrov bola odbornosť. „Zároveň som vybrala ľudí, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Pôjde tak o odborníkov, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou,“ dodala hlava štátu.

Výzva Ficovi

Zároveň vyzvala politikov, aby nešírili „dezinformácie o progresívnom puči alebo americkej ambasáde a iné klamstvá“. Práve tieto tvrdenie aj v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 viackrát zopakoval šéf Smeru Robert Fico a opakuje ich dlhodobo bez toho, aby predložil dôkazy.

Prezidentka považuje rozhodnutie vymenovať úradnícku vládu po minulotýždňových udalostiach za jediný možný krok. „Návrhy premiéra Eduarda Hegera na tomto mojom rozhodnutí už nemohli nič zmeniť,“ uviedla. Zopakovala, že vládu odborníkov nevymenovala skôr preto, lebo Hegerov kabinet mal pripravené viaceré návrhy zákonov týkajúce sa plánu obnovy, riešenia energetickej krízy, pomoci samosprávam a ľuďom najpostihnutejším chudobou.

Čaputová Čítajte viac Čaputová dala Ficovi košom: Stretávam sa len s lídrami, ktorí dodržiavajú politickú kultúru

Podľa informácií Pravdy by mal rezort zahraničia viesť Miroslav Wlachovský, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca ministra a bol členom tímu Miroslava Lajčáka pre zvolenie do funkcie generálneho tajomníka OSN.

Skúsený ekonóm

Ľudovít Ódor je viceguvernérom NBS od roku 2018. Študoval na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského. Pracoval ako analytik finančných trhov v ČSOB a v rokoch 2001 až 2003 ako ekonóm v Slovenskej ratingovej agentúre.

Medzi rokmi 2003 a 2005 bol hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií. Potom pôsobil ako člen bankovej rady v NBS až do septembra 2010. Následne bol poradcom premiérky a ministra financií do roku 2012.V roku 2012 ho parlament zvolil za člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Od roku 2016 je hosťujúcim profesorom na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti(CEU).

zväčšiť Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Foto: Ľuboš Pilc
Ľudovít Ódor odor Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Heger, ktorého menšinovému kabinetu Národná rada vyslovila vlani v decembri nedôveru, sa s hlavou štátu nezhodol na postupe pri riešení situácie po rezignácii ministrov Samuela Vlčana a Rastislava Káčera.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde vlani v decembri. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do predčasných parlamentných volieb 30. septembra. Okrem Vlčana a Káčera dočasný kabinet už skôr opustili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. Od posledných parlamentných volieb z konca februára 2020 tak bude mať Slovensko už tretiu vládu.

S kabinetom zloženým iba z odborníkov Slovensko skúsenosti nemá.

heger, čaputová Čítajte viac Slovensko smeruje prvýkrát k úradníckej vláde: Čaputová vyhovela Hegerovej žiadosti skončiť
295 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Čaputovej úradnícka vláda