Ľudovít Ódor: Radil Miklošovi i Radičovej, zastupuje Kažimíra, o pár dní bude premiérom (profil)

Vizitka doterajšieho viceguvernéra Národnej banky Slovenska Ľudovíta Ódora (46), ktorý sa stane novým slovenským premiérom.

07.05.2023 18:38
odor Foto: ,
Ľudovíta Ódora do funkcie viceguvernéra Národnej banky Slovenska vymenoval vo februári 2018 vtedajší prezident Andrej Kiska.
debata (68)
  • Prezidentka Zuzana Čaputová necelých päť mesiacov pred konaním predčasných volieb oznámila, že vymenuje vládu odborníkov. Na jej čele bude doterajší viceguvernér NBS Ľudovít Ódor, ktorý nahradí Eduarda Hegera, ktorý dal dnes svoju funkciu k dispozícii. Od posledných parlamentných volieb z konca februára 2020 bude mať Slovensko už tretiu vládu; s kabinetom zloženým iba z odborníkov skúsenosti krajina zatiaľ nemá. Poslanci už tento rok v januári rozhodli, že nové voľby sa uskutočnia 30. septembra.
VIDEO: Čaputovej vyhlásenie o novej vláde: Povedie ju Ódor
Video
  • Ódor je viceguvernérom NBS od februára 2018. Tento ekonóm a vysokoškolský pedagóg je bývalým poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.
zväčšiť Ivan Mikloš Foto: Robert Huttner
Ivan Mikloš Ivan Mikloš
  • „Mojou ideológiou je pragmatizmus, hospodárska politika založená na moderných metódach a dátach a presvedčení, že úspešná spoločnosť potrebuje vzdelaných ľudí, rozumné pravidlá a kvalitné inštitúcie. Vždy som sa snažil byť multifunkčným ekonómom: niečo medzi staviteľom, lekárom a tlmočníkom,“ uvádza na svojom blogu.
  • Ľudovít Ódor sa narodil 2. júla 1976 v Komárne. V roku 1999 absolvoval magisterské štúdium matematiky a manažmentu na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení štúdia nastúpil v apríli 1999 na pozíciu analytika finančných trhov v Československej obchodnej banke, kde pracoval dva roky. Následne sa stal ekonómom Slovenskej ratingovej agentúry a po takmer dvoch rokoch nastúpil do štátnej správy na pozícii hlavného ekonóma ministerstva financií.
Ľudovít Ódor Čítajte viac Budúci premiér Ľudovít Ódor: Slovensku chýba ťah na bránu
  • V januári 2006 sa stal členom bankovej rady NBS a výkonným riaditeľom pre výskum. Od septembra 2010 do apríla 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.
  • V septembri 2015 sa stal podpredsedom Združenia nezávislých fiškálnych rád v Európskej únii a tento post zastával do októbra 2017. Potom bol cez rok členom dozornej rady Slovenskej sporiteľne a do februára 2018 členom rady pre rozpočtovú zodpovednosť.
  • Je spoluzakladateľom Inštitútu finančnej politiky, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a Útvaru hodnoty za peniaze. Svojou činnosťou prispel podľa odborníkov k zavedeniu rovnej dane, reforme riadenia verejných financií, stratégií zavedenia eura, zákonu o dlhovej brzde a reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému.
zväčšiť Ľudovít Ódor na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ľudovít Ódor Ľudovít Ódor na archívnej snímke.
  • Bol členom niekoľkých komisií, výborov a klubov zaoberajúcich sa ekonomickými otázkami a prednášal na ekonomických fórach.
  • Od januára 2016 je hosťujúcim profesorom na Stredoeurópskej univerzite, je autorom niekoľkých odborných kníh.
68 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná banka Slovenska #Ľudovít Ódor #Zuzana Čaputová #Čaputovej úradnícka vláda