Prezidentka: Skutočný mier nie je možný bez slobody. Boj sa neskončil, hovorí Káčer

Skutočný mier nie je možný bez slobody a demokracie, a preto sa o ne vždy musíme usilovať. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny.

08.05.2023 11:32 , aktualizované: 13:59
čaput Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov k Hrobu neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave k pripomenutiu si 78. výročia ukončenia 2. svetovej vojny 8. mája 2023.
debata (74)

„Historická skúsenosť z druhej svetovej vojny, ale aj zo všetkých ďalších vojnových konfliktov potvrdzuje, že zdrojom konfliktov nebývajú národy či štáty, ale režimy pošliapavajúce ľudské slobody a práva, schopné vyvolať nenávisť. Či to boli režimy fašistické, komunistické alebo rôzne autoritárske režimy 21. storočia,“ skonštatovala Čaputová.

Pripomenula, že počas druhej svetovej vojny prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí a krutosťou išlo o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. „Naše územie a územie východnej Európy oslobodzovala najmä sovietska Červená armáda za pomoci domáceho odboja, 1. československého armádneho zboru a rumunskej armády,“ povedala hlava štátu s tým, že protihitlerovskú koalíciu tvorili aj ďalšie veľmoci.

Fašizmus sa stále derie, tvrdí Heger

8. máj je dôležitým dátumom v našich dejinách. Pre médiá to dnes uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati).

„Keď sa pozrieme na súčasnú situáciu, fašizmus sa tu stále derie do našej spoločnosti. Fašizmus má na svedomí desiatky miliónov ľudí počas druhej svetovej vojny. Vyrástol na populizme a manipulácii. Je dôležité, aby sme si nedovolili zobrať slobodu, demokraciu, pretože je to najväčším benefitom, aký môže spoločenstvo mať," myslí si Heger. Dodal, že je potrebné odmietnuť nenávisť, pretože na nej bol postavený aj fašizmus.

Káčer: Boj sa neskončil

Boj proti totalitarizmu a agresii sa neskončil. Musíme byť ostražití a pozorne sledovať akékoľvek pokusy o narušenie medzinárodného poriadku, uviedol k výročiu dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Víťazstvo nad fašizmom bolo podľa Káčera nevyhnutným predpokladom demokratického rozvoja Európy. Bez neho by nebolo možné vystavať budúcnosť na princípoch ľudských práv, slobody jednotlivca či spravodlivosti. „Preto nezabúdajme na tých, ktorí v boji proti fašizmu položili životy, osobitne na našom území. Bojovníkov Slovenského národného povstania či vojakov sovietskej a rumunskej armády, ktorí padli v boji za slobodu a demokraciu,“ povedal.

Odkazom minulosti je podľa šéfa rezortu diplomacie v prvom rade potreba vzoprieť sa zlu a neprehliadať jeho rozpínanie. Skonštatoval, že aj v súčasnosti čelíme výzvam, ktoré sú v niektorých ohľadoch podobné tým, ktorým čelili naši predkovia počas druhej svetovej vojny.

„Dnes by sme mali pamätať nielen na naše hrdinky a hrdinov, ktorí bojovali za slobodu a mier, ale aj na tých, ktorí za tieto hodnoty bojujú dnes. A v boji proti útlaku ich aj naďalej všestranne podporovať,“ povedal Káčer.

Slovenskej politike podľa strany Hlas chýbajú hodnoty Dňa víťazstva nad fašizmom. „Hovorím o úcte, dôstojnosti, národnej súdržnosti a rešpektovaní historických faktov. Iba s týmito hodnotami má Slovensko nádej na lepšiu budúcnosť," povedal počas osláv štátneho sviatku v Banskej Bystrici líder Hlasu Peter Pellegrini.

Zároveň odmietol prepisovanie historických faktov len na základe aktuálnej politickej situácie. „Hlas nebude s nikým diskutovať o tom, či fašizmus bol alebo nebol zlo. Jasne hovoríme, bol a bude to zlo v akejkoľvek svojej podobe,“ povedal Pellegrini.

Pripomenul, že Slovensko od fašizmu oslobodila Červená armáda, rumunská armáda i príslušníci 1. československého armádneho zboru. V mene úcty k desaťtisícom padlých hrdinov, ktorí pri oslobodzovaní Slovenska položili svoje životy, nespochybňujme ich hrdinstvo len preto, že sa nám to práve politicky hodí," požiadal Pellegrini.

Európa si dnes pripomína 78. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila. Keďže v čase, keď dokument vstúpil do platnosti bol v Moskve pre časový posun už nasledujúci deň, v Rusku a niektorých postsovietskych štátoch si koniec bojov na európskom kontinente pripomínajú 9. mája. Bezpodmienečnú kapituláciu pritom nemecká branná moc podpísala už 7. mája 1945 vo francúzskom Remeši. Sovietsky zväz však následne tvrdil, že jeho zástupca na akte nemal potrebné právomoci, preto trval na opakovaní celej veci.

Reportér Sternu Gerd Čítajte viac Hitlerove denníky. Zhovievavý diktátor a podvod za milióny
74 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Deň víťazstva nad fašizmom #8. máj