Zaznievajú mená ministrov Ódorovej vlády: Remišovú by mala nahradiť šéfka Plánu obnovy, Mikulca dvojnásobný exminister

O Ľudovítovi Ódorovi ako premiérovi Čaputovej úradníckej vlády sa v kuloároch hovorilo už v januári. Už včera Pravda informovala, že na stoličku ministra zahraničných vecí sa posadí diplomat Miroslav Wlachovský. Na verejnosť prenikajú ďalšie mená nových ministrov.

08.05.2023 15:07 , aktualizované: 16:53
šimko Foto: ,
Veľký návrat do politiky zrejme čaká na exministra z čias vlád Mikuláša Dzurinda Ivana Šimka, ktorý by mal v úradníckej vláde viesť ministerstvo vnútra.
debata (340)

Ministrom financií bude podľa informácii Denníka Postoj Michal Horváth. Od roku 2020 je hlavný ekonóm Národnej banky. Pôsobil v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť, radil ministrom financií Jánovi Počiatkovi (Smer) aj Ivanovi Miklošovi (SDKÚ).

Lívia Vašáková, šéfka Plánu obnovy, by mala nahradiť Veroniku Remišovú v kresle ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Po návrate do parlamentu za náhradníčku Miriam Šutekovú sa stane Remišová jedinou poslankyňou strany Za ľudí.

O Jane Dubovcovej sa hovorí ako o novej ministerke spravodlivosti. Dubovcová bola v rokoch 2012 – 2017 verejnou ochrankyňou práv. V parlamente sedela od roku 2010 za SDKÚ. Ministrom hospodárstva by mal byť podľa Postoja štátny tajomník rezortu Peter Švec. Ďalší štátny tajomník, patológ Michal Palkovič, by mal postúpiť na post ministra zdravotníctva.

Jediné meno, ktoré prezidentka vo svojej...
Ivan Šimko bude ministrom vnútra.
+11Michal Horváth bude ministrom financií.

Niektoré mená priniesli aj Aktuality. Namiesto Romana Mikulca by mal byť ministrom vnútra Ivan Šimko. Na tomto poste už pôsobil v prvej Dzurindovej vláde za SDKÚ, v druhej bol ministrom obrany. Šimko je členom KDH, ak platia Čaputovej slová o tom, že by noví členovia kabinetu nemali kandidovať, KDH s ním už rátať nemôže.

Jaroslav Naď už informoval, že na jeho miesto ministra obrany má nastúpiť jeho blízky spolupracovník. Meno neprezradil. Aktuality špekulovali, že sa ním stane súčasný štátny tajomník Marián Majer, ktorý ale neskôr túto informáciu poprel.

Podľa Aktualít bude ministrom pôdohospodárstva štátny tajomník Martin Kováč, ministerkou práce Soňa Gaborčáková a Milanovú na ministerstve kultúry nahradí Július Barczi.

heger, čaputová Čítajte viac Úradnícka vláda chaos neukončí. Verdikt padol neskoro, hodnotí politológ

Zmeny nastanú aj v parlamente, kam sa vrátia mnohí súčasní ministri. Eduard Heger pošle z poslaneckej snemovne Sebastiana Kozarca. Najzaujímavejší je ale odchod Györgyho Gyimesiho, ktorý stratí mandát po návrate ministra obrany Jaroslava Naďa.

Video
Čaputovej vyhlásenie o novej vláde.

Kabinet Eduarda Hegera, ktorý od decembra minulého roka nemá dôveru Národnej rady SR a vládol pod dohľadom prezidentky, definitívne končí po kauze dotácie pre rodinnú firmu ministra Samuela Vlčana. Nastúpi vláda odborníkov na čele s viceguvernérom Národnej banky Slovenska Ľudovítom Ódorom. Hlava štátu ju vymenuje v týždni, ktorý sa začne 15. mája.

Čaputová uviedla, že hlavným kritériom pre výber nových ministrov bola odbornosť. „Zároveň som vybrala ľudí, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Pôjde tak o odborníkov, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou,“ dodala hlava štátu.

Ľudovít Ódor odor Čítajte viac Bojoval za vyššie dôchodky, vstup do politiky mu núkali viacerí. Kto je Ľudovít Ódor, ktorý smeruje na čelo úradníckej vlády?

© Autorské práva vyhradené

340 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Ľudovít Ódor #Čaputovej úradnícka vláda #Miroslav Wlachovský