Myšlienka mieru na olympiádu patrí. Patria tam však aj Rusi?

Chceme mier dosiahnuť, alebo ho len predstierať? V aktuálnej DEMDIS diskusii sa diskutujúci zhodujú na tom, že olympijské hry sú nerozlučne spojené s myšlienkou mieru medzi národmi a také by mali aj ostať.

08.05.2023 19:00

Diskusia však ukazuje, že si nie sme istí, či by sa na olympiáde mali zúčastniť naozaj len tie krajiny, ktoré dodržiavajú olympijské prímerie.

Zapojte sa do pokračovania diskusie a nájdime spoločné riešenia problému, ktorý sa týka nás všetkých.

Keď zahlasujete za aspoň sedem komentárov, budete zoskupení v názorových skupinách.

Ďakujeme, že diskutujete slušne!

Olympiáda s mierom a zároveň so športovcami podporujúcimi voj­nu?

Napriek tomu, že sa diskutujúci nezhodli na tom, či by mali byť na olympiádu pripustení ruskí športovci, sa našiel konsenzus na názore, že „olympijské hry sú nerozlučne spojené s myšlienkou mieru medzi národmi a také by mali aj ostať”. Nezhoda však panovala na tom, či by mať možnosť štartovať športovci, ktorí otvorene podporujú akúkoľvek vojnu. Ako by to teda malo byť?

Existuje šport v apolitickom vzduchoprázdne?

Základný rozdiel medzi skupinami A a B spočíva v názore, že „politika a šport nemajú nič spoločné.” Zatiaľ čo v tomto prípade s výrokom súhlasilo 80 percent zo skupiny B, v skupine A tento názor odmietalo vyše 70 percent.

Na strane druhej si zhodne uvedomujeme, že „politika často v športe zneužíva svoju moc”, ako aj na tom, že „olympiáda nie je obyčajné športové podujatie, pretože v sebe neoddeliteľne nesie aj myšlienku mieru”. Diskusia teda ukázala, že šport a politika či hodnoty nie sú izolovanými javmi, no sú vzájomne prepojené. Ako teda dosiahnuť zdravú symbiózu?

Zapojte sa do pokračovania diskusie a nájdime spoločnú reč a podobu športu, ktorý dokáže spájať.

O projekte

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do slušnej diskusie a nachádzanie konsenzu v rozdelenej spoločnosti.

Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike nájdete na tomto linku. Live report z diskusie môžete zas sledovať tu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Politika #šport #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah