ÚDZS kritizuje Dôveru, podáva trestné oznámenie

Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu marca stratu 69 miliónov eur, príčiny sú rozdielne. Vlani skončili v mínuse viac ako 166 miliónov eur, najväčšiu stratu vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (153,8 milióna eur.). Výsledky hospodárenia v utorok zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). ÚDZS v tejto súvislosti apeluje na zavedenie viacerých zmien.

09.05.2023 11:10 , aktualizované: 15:21
Renáta Bláhová Foto: ,
Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová počas tlačovej konferencie 9. mája 2023 v Bratislave
debata (4)

Záporné hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) spôsobilo podľa ÚDZS to, že dotuje súkromné zdravotné poisťovne. „VšZP by mala razantne upraviť cenové podmienky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a znížiť tak náklady,“ podotkla predsedníčka ÚDZS Renáta Bláhová.

VIDEO: Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur.

Video

Úrad podľa jej slov nemôže nariadiť ozdravný plán, pretože mu na to odňali právomoc. Avizuje, že budú na mesačnej báze sledovať plnenie finančno-obchodného plánu aj platobnú schopnosť VšZP. Ku koncu marca bola v strate 50,2 milióna eur.

V strate je aj súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera, jej hospodárske výsledky však ÚDZS označila za skreslené. „Naďalej nadhodnocuje vlastné imanie,“ skonštatovala Bláhová. Poukázala na to, že neopravila prvotné ocenenie poistného kmeňa po spojení Dôvery a Apollo v roku 2009. „K 31. decembru 2022 je vo výške 485 miliónov eur, pričom ÚDZS má k dispozícii posudok nezávislého znalca, podľa ktorého táto suma má byť 26 miliónov eur,“ podotkla.

Dôvera by tak podľa jej slov minulý rok nedosiahla stratu 14 miliónov eur, ale zisk. ÚDZS v tejto veci podal trestné oznámenie na Úrad špeciálnej prokuratúry. „Predmetom je aj podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ priblížila Bláhová. Strata Dôvery ku koncu marca predstavovala 15,6 milióna eur.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa vlani skončila so ziskom 1,1 milióna eur a ku koncu marca vykázala stratu takmer tri milióny eur. Bláhová poukázala, že napriek tomu vypláca dividendy súkromnému akcionárovi.

„Len v posledných dvoch rokov to bolo desať miliónov eur, posledná dividenda bola vyplatená vo februári 2023,“ podotkla. Upozornila, že Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, kde možno z verejného zdravotného poistenia vyplácať zisky súkromným akcionárom.

Verejné zdravotné poistenie si podľa Bláhovej vyžaduje zásadné zmeny. „Kvalitu zdravotnej starostlivosti, jej dostupnosť a súčasne ekonomickú udržateľnosť zdravotníctva ohrozuje absencia pravidiel, ktoré by zaviedli do systému prehľadnosť, spravodlivosť a efektívnosť,“ priblížila. Poukázala pritom napríklad na potrebu zavedenia DRG systému. „Neexistencia DRG systému ako úhradového mechanizmu v spojení s uplatňovaním princípu zmluvnej voľnosti deformujú finančné vzťahy medzi zdravotnými poisťovňami a nemocnicami,“ dodala.

ÚDZS preto navrhne novej úradníckej vláde, aby rezort zdravotníctva začal transparentne zverejňovať jednotkové ceny produkcie nemocníc, ale aj iniciovanie legislatívnych zmien smerom k zákazu krížového vlastníctva a zrušenie tzv. zmluvnej voľnosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne