Ďalšie mená Ódorovej vlády: Vlčana má nahradiť známe meno, Naďa na obrane Sklenár

V utorok viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor akceptoval ponuku prezidentky Zuzany Čaputovej viesť vládu odborníkov. Postupne pribúdajú mená, ktoré zrejme zasadnú do Ódorovej vlády odborníkov. Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu stretne s lídrami parlamentných politických strán, aby s nimi prerokovala pripravovanú vládu odborníkov.

09.05.2023 13:59 , aktualizované: 19:30
debata (101)
Jediné meno, ktoré prezidentka vo svojej...
Ivan Šimko bude ministrom vnútra.
+11Michal Horváth bude ministrom financií.

Podľa informácií Pravdy sa má ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš stať novým ministrom pôdohospodárstva a nahradiť tak má Samuela Vlčana, ktorý požiadal o uvoľnenie z funkcie pre spornú miliónovú dotáciu. Bíreš podľa našich zdrojov bol v utorok v Prezidentskom paláci a rokoval so Zuzanou Čaputovou.

Podľa medializovaných informácií sa na stoličku ministra zahraničných vecí posadí diplomat Miroslav Wlachovský, ministrom financií má byť Michal Horváth, Lívia Vašáková, šéfka Plánu obnovy, by mala nahradiť Veroniku Remišovú v kresle ministerky investícií.

O Jane Dubovcovej sa zase hovorí ako o novej ministerke spravodlivosti. „Je to stále v neformálnej polohe a dopredu by sa človek nemal vyjadrovať k ničomu, kým nie sú veci dané," povedala pre denník Sme Dubovcová s tým, že o ministerskej pozícii rokovala s prezidentkou Zuzanou Čaputovou už pred niekoľkými týždňami.

VIDEO: Pellegrini: Ódor bude určite lepší premiér ako Heger a Matovič dokopy.

Video

Ministrom hospodárstva by mal byť štátny tajomník rezortu Peter Švec. Ďalší štátny tajomník, patológ Michal Palkovič, by mal postúpiť na post ministra zdravotníctva.

Namiesto Romana Mikulca by mal rezort vnútra prevziať Ivan Šimko. Na tomto poste už pôsobil v prvej Dzurindovej vláde za SDKÚ, v druhej bol ministrom obrany. Šimko svoje budúce pôsobenie potvrdil na facebooku. Uviedol, že pozastavuje svoje členstvo v KDH, hoci „to nevyžaduje ani ústava, ani zákon, ale vyplýva to z politického kontextu situácie, v ktorej sa naša vlasť nachádza“. Uviedol tiež, že je „pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislosť a zmysel pre spravodlivosť voči všetkým“.

Šimko svoje členstvo v KDH pozastavil najmä pre podmienku prezidentky Zuzany Čaputovej, že členom úradníckej vlády nemôže byť človek, ktorý bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách.

Ministerkou práce sa má stať Soňa Gaborčáková a Natáliu Milanovú na ministerstve kultúry nahradí Július Barczi.

Denník SME v utorok prišiel s tvrdením, že vyššie uvedené mená má buď priamo potvrdené od budúcich ministrov alebo od ľudí z ich okolia. Sme takisto tvrdí, že novým ministrom obrany sa stane Martin Sklenár, súčasný generálny riaditeľ obrannej politiky na ministerstve obrany pod ministrom Jaroslavom Naďom. Ten už informoval, že na jeho miesto má nastúpiť jeho blízky spolupracovník. Meno neprezradil. Špekulovalo sa, že sa ním stane súčasný štátny tajomník Marián Majer, ktorý ale neskôr túto informáciu poprel. Novým ministrom životného prostredia by sa po Jánovi Budajovi mal stať Milan Chrenko.

VIDEO: Sulík: Meno úradníckeho premiéra je veľmi dobrá voľba.

Video

Podľa viacerých zdrojov visia otázniky nad náhradou za vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého a ministra dopravy Andreja Doležala.

Podporia poslanci Ódorovú vládu?

  • Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár pripúšťa, že by jeho poslanci podporili vyslovenie dôvery úradníckej vláde. Záleží to podľa neho od zloženia kabinetu aj od jeho programového vyhlásenia. Za najdôležitejšiu úlohu úradníckej vlády považuje prípravu štátneho rozpočtu.
  • Dočasne poverený premiér Eduard Heger zatiaľ nepovedal, či nezaradení poslanci pôsobiaci v jeho strane Demokrati, podporia úradnícku vládu. Podčiarkol, že s vyjadreniami počká, kým prezidentka oficiálne vládu predstaví. „Je to najsprávnejšie a najkorektnejšie," uviedol Heger.
  • Prezidentka pri tvorbe vlády odborníkov nedodržala ústavné zvyklosti, o nomináciách nekomunikovala so stranami zvolenými do parlamentu, tvrdí líder OĽANO Igor Matovič. Hlava štátu preto nemôže predpokladať podporu úradníckej vlády od poslancov za OĽANO. „Vzhľadom na to, že prezidentka nedodržala ústavné zvyklosti a nekomunikovala o tvorbe úradníckej vlády s jednotlivými politickými stranami, tak v tom prípade to nie je klasická úradnícka vláda. De facto to budú prezidentské nominácie, v tom prípade nepredpokladám podporu z nášho hnutia," povedal Matovič.
  • Spôsob, akým prezidentka zostavuje úradnícku vládu, je v rozpore so všetkými zásadami parlamentnej demokracie, uviedol šéf Smeru Robert Fico. Odmieta podporu úradníckej vlády v hlasovaní o dôvere. „Prezidentka v tomto procese úplne ignoruje výsledky parlamentných volieb z roku 2020. Nie je možné, aby v štvrtom roku vládnutia prezidentka vôbec nekomunikovala s politickými stranami, ktoré sú zastúpené v národnej rade," komentoval Fico. Vládu odborníkov, ktorá má nastúpiť, nazýva preto „zvláštnou záujmovou skupinou“.
  • Slovensko je parlamentná demokracia, aj vláda by sa mala odvíjať od parlamentu, uviedla šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová. Aktuálny postup prezidentky Zuzany Čaputovej nepovažuje za správny, nemá podľa nej oporu v Ústave ani v ústavnej tradícii. Prezidentka mohla konať podobne, ako sa úradnícka vláda tvorila v okolitých krajinách, a teda konzultovať jej zloženie s parlamentom. „To, čo pani prezidentka navrhla, nie je úradnícka vláda, ale prezidentská,“ poznamenala Remišová.
  • „Budeme mať úradnícku vládu, ktorú sme tu od vzniku SR nemali. Hlas ju bude rešpektovať, ale dôveru jej nevyslovíme," uviedol ešte v pondelok líder Hlasu Peter Pellgrini. Uviedol, že ak úradnícka vláda príde s návrhmi, ktoré pomôžu zlepšiť život v tejto krajine, môže počítať s podporou Hlasu.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Čaputovej úradnícka vláda