Prvá kauza úradníckej vlády. Budúci minister kultúry ocenil sochu Berniniho v hodnote 7 miliónov eur na pár tisíc

Nahradiť Natáliu Milanovú (OĽaNO) na čele rezortu kultúry by mal riaditeľ spoločnosti SOGA Július Barczi. Odchádzajúca ministerka voľbu prezidentky Zuzany Čaputovej skritizovala. Poukázala aj na to, že jej nástupca bol zapojený do kauzy predaja vzácnej busty za zlomkovú cenu.

09.05.2023 17:00
Barczi Foto: ,
Natáliu Milanovú má na poste šéfky kultúry nahradiť bývalý riaditeľ Múzea v Betliari Július Barczi.
debata (103)

Historik umenia Barczi momentálne pôsobí ako riaditeľ aukčnej spoločnosti Soga. Vlani v júni sa tiež zapojil do Umeleckej rady Slovenského národného divadla (SND). Jej generálnemu riaditeľovi Matejovi Drličkovi radil v otázkach vizuálnej stránky SND. V novembri z tohto miesta odišiel v reakcii na odvolanie Drličku z funkcie riaditeľa národnej divadelnej inštitúcie.

VIDEO: Ministerka Milanová o svojej politickej budúcnosti
Video

Profesionálne sa venuje umeniu 19. storočia, otázke modernizmu v strednej Európe, dejinám zberateľstva a zberateľským aktivitám uhorskej šľachty. Barczi tiež v minulosti viedol Múzeum Betliar v rokoch 2014 až 2018. S inštitúciou spolupracoval aj neskôr, najmä na príprave stálych expozícií, keďže sa ako historik umenia sa zaoberá zbierkami a sídlami rodu Andrássy. Okrem toho bol zástupcom riaditeľa Slovenského národného múzea pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov.

Dočasná ministerka Milanová však svojho možného nástupcu vníma kriticky. „Je veľké umenie nájsť, spomedzi desiatok tisíc ľudí zamestnaných v kultúrno-kreatívnom priemysle, človeka, ktorý je spojený s dvoma najväčšími škodami moderného Slovenska, a to kauza Bernini a Kráska Hôrka,“ povedala ministerka kultúry.

heger, čaputová Čítajte viac Úradnícka vláda chaos neukončí. Verdikt padol neskoro, hodnotí politológ

Vzácna busta

Škandál so sochou pápeža Pavla V. talianskeho barokového sochára Giana Lorenza Berniniho vypukol v roku 2015. Vzácne umelecké dielo bolo na Slovensku ukryté desiatky rokov v súkromnej zbierke výtvarníka Ernesta Zmetáka.

Pozostalí sa rozhodli dať sochu do dražby mysliac si, že ide o dielo neznámeho talianskeho sochára vytvorené podľa Berniniho. Po dvoch neúspešných dražbách sa o bustu zaujal zahraničný obchodník Clément Guenebeaud, ktorý ju kúpil za 24-tisíc eur.

zväčšiť Busta pápeža Pavla V.
Busta, Pavol V. , pápež Busta pápeža Pavla V.

Keď žiadal o vývoz busty do zahraničia na ministerstve kultúry, uviedol, že ide o sochu od Berniniho s možnou hodnotou vyše 7-miliónov eur. Tak vyšlo najavo, že aukčná spoločnosť predala za zlomkovú cenu pravdepodobne originálne dielo talianskeho majstra, ktoré považovala za kópiu.

Po medializácii prípadu z funkcie odvolali generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva Pavla Šimuniča a taktiež boli odvolaní členovia komisie, ktorí odporučili vývoz busty bez vykonania znaleckého posudku. O miesto prišla aj štátna radkyňa, ktorej náplňou práce bolo spracúvať žiadosti o povolenie na vývoz predmetov kultúrnej hodnoty.

„Svojvoľne zmenila v liste, ktorým sa ministerstvo obracia na komisiu, aby bustu posúdila, že ide o bustu podľa Berniniho a nie od Berniniho, ako uviedol žiadateľ,“ informovalo vtedajší hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Bernini Čítajte viac Pre chybu na ministerstve opustilo Slovensko majstrovské dielo

Nesprávne hodnotenie

Budúci minister Barczi v tejto kauze sa zúčastnil ako historik, ktorý v aukčnej spoločnosti SOGA katalogizoval zbierku Ernesta Zmetáka po jeho smrti. Bustu pápeža vyhodnotil ako dielo podľa Berniniho a navrhol ju predať za cenu 8-tisíc eur. Chybu mal spraviť najmä tým, že nepreveril možnú originalitu busty talianskeho majstra.

Historik v tom čase obvinenia poprel s tým, že nikdy bustu Pavla V. odborne neposudzoval. “Videl som ju, aj to len na päť minút, zabalenú, v ateliéri zosnulého. Bola súčasťou kolekcie diel z pozostalosti Zmetáka a popisoval som ju pre účel aukčného katalógu. Výskyt diela takéhoto charakteru je u nás veľmi nepravdepodobný. Preto som zvolil jej slabšiu atribúciu,“ vysvetľoval Barczi pre portál InfoRožňava.

Natáliu Milanovú má na poste šéfky kultúry... Foto: TASR, František Iván
Barczi Natáliu Milanovú má na poste šéfky kultúry bývalý riaditeľ Múzea v Betliari Július Barczi.

V rozhovore pre Plus 7 dní vtedy tiež uviedol, že pôvodný majiteľ sochy Zmeták o buste ako o Berniniho tvorbe nikdy nehovoril. Barczi preto pri katalogizácii sochy vychádzal z toho, že ide o dobovú kópiu originálu. Nenachádzal totiž žiadnu indíciu, ktorá by viedla k inému záveru.

“Socha totiž nebola známa ako dielo Giana Lorenza Berniniho, ale ako dielo Alessandra Algardiho," povedal s tým, že na svete sú len zopár odborníkov, schopných povedať, že konkrétna socha je dielo talianskeho umelca.

Skončila v USA

Berniniho busta Pavla V. putovala zo Slovenska do londýnskej pobočky aukčnej spoločnosti Sotheby’s. Tá neskôr kontaktovala Gettyho múzeum v Los Angeles, ktoré dielo odkúpilo. Suma, ktorú múzeum bolo ochotné zaplatiť za Berniniho sochu, nie je známa, keďže bol obchod uskutočnený priamym spôsobom.

Vtedajší minister kultúry Marek Maďarič v roku 2015 podal trestné oznámenie s podozrením, že osoby posudzujúce pamiatkovú hodnotu diela mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi. Situáciu sa tiež snažil zvrátiť tým, že zrušil povolenie na vývoz sochy. Obchodník Guenebeaud napadol postup ministra. Bratislavský krajský súd v novembri 2016 rozhodol v jeho prospech a zrušil Maďaričov verdikt.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Busta Berniniho #Natália Milanová #Čaputovej úradnícka vláda