Štátna zdravotná poisťovňa je v alarmujúcej strate: Vraj dopláca na súkromné

Až päťdesiat miliónov eur v mínuse je hneď po prvom štvrťroku štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Podľa predstaviteľov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sú však v strate všetky poisťovne.

10.05.2023 11:00
debata (35)
VIDEO: Predsedníčka ÚDZS Bláhová: Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur
Video

Podľa predsedníčky ÚDZS Renáty Bláhovej je strata VšZP spôsobená tým, že platí do systému viac ako ostatné poisťovne. "Neexistencia DRG systému ako úhradového mechanizmu v spojení s uplatňovaním princípu zmluvnej voľnosti deformujú finančné vzťahy medzi zdravotnými poisťovňami a nemocnicami,“ tvrdí Bláhová. To podľa nej vedie k tomu, že nemocnice sú financované najmä štátnou VšZP.

Cituje štúdiu Útvaru hodnoty za peniaze, ktorá tvrdí, že ak by všetky zdravotné poisťovne platili v roku 2021 nemocniciam za také isté výkony rovnako, štátna VšZP by ušetrila 84 miliónov eur ročne a súkromné poisťovne by minuli o 84 miliónov eur viac.

DRG sa testuje

Podľa šéfa Asociácie zdravotných poisťovní Michala Štofka nový DRG systém existuje, momentálne sa nastavuje a testuje na ministerstve zdravotníctva. Ide o niečo podobné ako v ambulantnej starostlivosti platba za výkon, čiže rôzna hospitalizácia má inú hodnotu. Poisťovne však zatiaľ nemajú povinnosť platiť podľa neho, keďže systém je v tieňovom režime. “To, či VšZP dotuje, alebo nedotuje súkromné poisťovne je otázka na ne,” hovorí Štofko.

Už teraz v obrovskej strate

ÚDZS označuje stratu, v ktorej sa ocitla VšZP za alarmujúcu. Je totiž 50-miliónov eur. “Je podstatné uviesť, že za prvé 3 mesiace 2023 vykazujú účtovnú stratu všetky tri zdravotné poisťovne, čo indikuje nedostatok zdrojov na pokrytie všetkých prísľubov a potrieb verejného zdravotného poistenia v roku 2023. Rizikom nad rámec nedostatku zdrojov v sektore je aj ich prerozdeľovanie medzi zdravotnými poisťovňami,” reaguje na to VšZP prostredníctvom hovorkyne Ivany Štefúnovej.

Tá vysvetľuje, že dlhodobo vynakladajú na úhradu zdravotnej starostlivosti viac ako 97 percent svojich príjmov, čo je najviac z pomedzi všetkých zdravotných poisťovní. “Vďaka tomu bolo možné udržať celý zdravotnícky systém nad vodou, a to aj počas náročného obdobia pandémie a nebola ohrozená zdravotná starostlivosť žiadneho pacienta na Slovensku. VšZP to len v roku 2022 stálo o 266 miliónov eur viac voči reálne vykázaným výkonom nemocníc,” tvrdí Štefúnová.

ÚDZS Renáta Bláhová, blahova Čítajte viac Bláhová: V zdravotníctve je súkromný kapitál nenahraditeľný. Problémy robí deravý systém

Pod stratu poisťovne sa podľa nej dlhodobo podpisuje to, že na ústavnú zdravotnú starostlivosť vynakladá väčší objem peňazí než je jej podiel na liečených pacientoch. “Len v roku 2022 uvedená nerovnováha predstavovala približne 90 miliónov eur. Jednoducho povedané, VšZP tieto financie uhradila navyše, aj za poistencov ostatných zdravotných poisťovní,” vraví Štefúnová. “Za kľúčové považujeme zvýšenie transparentnosti a zrovnoprávnenie systému úhrad podľa modelu case-mix.

Ten vedie k tomu, že každá zdravotná poisťovňa uhrádza zdravotnú starostlivosť výlučne za svojich poistencov. To sú dôvody prečo VšZP na úskalia súčasného nastavenia systému roky dopláca a súkromné zdravotné poisťovne dokážu tvoriť zisk,” dopĺňa Štefúnová.

Nemôžu im nariadiť ozdravný plán

Samotný ÚDZS konštatuje, že kvôli strate právomoci, o ktorú prišiel vlaňajšou zmenou zákona, nemôže VšZP, ktorá je v strate až 50-miliónov eur. priamo nariadiť ozdravný plán. Dodáva tiež, že zdravotné poisťovne prepadajú regulačným sitom.

“Tri akciové spoločnosti, ktoré spravujú ročne už takmer sedem miliárd eur z daní a odvodov, nepodliehajú žiadnej kontrole hospodárenia, a to napriek tomu, že ich predmet činnosti je vo verejnom záujme,” tvrdí úrad, no dodáva, že sleduje platobnú schopnosť a plnenie obchodno-finančného plánu zdravotných poisťovní.

Vírus / Lekár / Lekári / Doktor / Doktori / Zdravotník / Čítajte viac Systém je deravý. Zo zdravotníctva odtekajú milióny eur

VšZP podľa úradu stále plní zákonné požiadavky a faktúry uhrádza poskytovateľom včas. “Manažment poisťovne momentálne vykonáva všetko pre to, aby situáciu dostal pod kontrolu a navrhol úsporné opatrenia, ktoré by pomohli udržať pomer príjmov a výdavkov v rovnováhe,” tvrdí ÚDZS.

Dôvera: Ide o šikanovanie a hanobenie

“Strata právomoci je veľmi nešťastný krok, lebo tým úrad stráca možnosť zaviesť pre poisťovňu akékoľvek pravidlá podľa ozdravného plánu,” hodnotí Štofko. “Všetky tri poisťovne budú podľa odhadov v strate. Či bude dosť zdrojov na zdravotnú starostlivosť? Tu sa bavíme o obchodno-finančnom pláne konkrétnej poisťovne, ale nie je to sranda. Je to veľmi náročné obdobie pre poisťovne,” uznáva Štofko. Ako dodáva, existuje vyhláška, ktorá poisťovniam prikazuje, koľko musia minúť na konkrétny druh starostlivosti.

Na vyjadrenia predstaviteľov ÚDZS reagovala aj Dôvera. Podľa poisťovne patriacej do portfólia finančnej skupiny Penta sú “len pokračovaním hanobenia a šikanovania súkromných zdravotných poisťovní a osobitne zdravotnej poisťovne Dôvera”. Úrad vraj dlhodobo klamlivo a zavádzajúco informuje verejnosť.

dôvera Čítajte viac Penta dostala od daniarov pokutu 3 milióny za "šikovné" účtovníctvo. Firma hovorí o šikane štátu

“Napríklad tvrdenie o dotovaní Dôvery zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne je absurdné. Každá zdravotná poisťovňa je zodpovedná za úhradu zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Súkromné zdravotné poisťovne nenesú žiadnu zodpovednosť za katastrofálne hospodárenie VšZP. ÚDZS dlhodobo prehliada jej problémy a namiesto toho sa dookola venuje vymysleným „kauzám“, ktoré nemajú žiadny vplyv na zlepšenie zdravotníctva,” reaguje hovorca Dôvery Matej Štepianský.

“ÚDZS pod vedením pani Bláhovej tvrdí, že VšZP hradí nemocniciam viac ako súkromné zdravotné poisťovne. Zabudol však uviesť, že VšZP bola opakovane, neférovo dofinancovaná spolu sumou až 358 miliónov eur, čiže prirodzene mala k dispozícii viac peňazí ako súkromné zdravotné poisťovne,” upozorňuje Štepianský a dodáva, že úrad ignoruje aj odlišné spôsoby pri vykazovaní a revízií ústavnej zdravotnej starostlivosti, tým pádom zavádza verejnosť.

Trestné oznámenie na Dôveru

Predstavitelia ÚDZS tiež oznámili, že podali na špeciálnu prokuratúru trestné oznámenie na Dôveru za skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Dôvera si totiž podľa nich mala nadhodnotiť ocenenie poistného kmeňa, ktorý prebrala od poisťovne Apollo ešte v roku 2009. Kým Dôvera tvrdí, že kmeň mal hodnotu 485-miliónov eur, znalec ho pre úrad zhodnotil na niečo cez 26-miliónov eur. Podľa úradu by tak Dôvera nemala byť v strate, ale naopak v zisku.

Boris Kollár, Čítajte viac Kollár chce dať peniaze pre Rázsochy Pente na nemocnicu v Rimavskej Sobote. Odkúpil by aj Nemocnicu Bory

“Vyjadrenia týkajúce sa poistného kmeňa spojené so spájaním poisťovní Dôvera a Apollo nie sú ničím novým. Ide o štandardné účtovné operácie, ktoré sa udiali pred 13 rokmi a ich správnosť potvrdili opakované znalecké posudky od renomovaných znalcov a ďalších odborníkov. Pri účtovaní poistného kmeňa sa riadime platnými zákonmi a nie domnienkami predsedníčky ÚDZS,” reaguje na obvinenia Štepianský.

Podľa neho nemá trestné oznámenie opodstatnenie, neobsahuje nové zistenia “a teda nie je ničím iným, než pokračovaním dlhodobej šikany voči Dôvere”. A dodáva, že obdobné trestné oznámenie už bolo podané v minulosti a bolo zo strany kompetentných orgánov odmietnuté.

Ministerstvo: Na konkurz nevidíme dôvod

Stratu VšZP už rieši aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré aktuálne nevidí dôvod na vyhlásenie jej konkurzu. "Rozpracúvávame a analyzujeme dostupné dáta, aby sme zistili a posúdili reálny stav, pričom po zohľadnení ďalších očakávateľných výsledkov VšZP v priebehu ďalších mesiacov tohto roka rezort aktuálne nevidí dôvod na vyhlásenie konkurzu.

Prvý kvartál tohto roku končili všetky zdravotné poisťovne so stratou, čo neznamená, že budú končiť kalendárny rok so stratou štyrikrát vyššou, ako je strata v prvom štvrťroku," priblížil pre TASR komunikačný odbor rezortu.

Rezort podotkol, že s partnermi intenzívne hľadá riešenia, ktoré by zaviedli do systému zdravotného poistenia poriadok, a aby sa platby za zdravotnú starostlivosť poistencov riešili objektívne a spravodlivo systémom DRG. Súhlasí tiež s viacerými návrhmi ÚDZS, no mnohé si podľa neho vyžadujú legislatívne zmeny, ktoré už budú agendou novej vlády.

počasie, teplo, sanitka, ambulancia, urgentný príjem, nemocnica Čítajte viac Krajina starne a vymiera. Slovensko čelí veľkému problému, reformu nemocníc potrebujeme

Vyplatili si zisk, vraj to nie je nemorálne

ÚDZS skritizoval aj ďalšiu súkromnú poisťovňu. Hoci totiž vykázala ku koncu prvého štvrťroku stratu, vo februári 2023 vyplatila na dividendách 4,9 miliónov eur svojmu holandskému akcionárovi. „Podiel na zisku, ktorý naša zdravotná poisťovňa vyplatila svojmu akcionárovi, sa týkal iných účtovných období ako aktuálneho účtovného obdobia, v ktorom vykazujeme stratu. Dosiahnutie zisku a výplata dividendy akcionárovi nie sú nemorálne a sú v podnikateľskom prostredí prirodzené,“ reagovala pre TASR hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová.

Aj Union označuje za dôvody straty nedostatočné financovanie systému. „V tomto roku je výrazne podfinancovaný a chýba v ňom 250 až 300 miliónov eur,“ podotkla hovorkyňa. Hospodárenie poisťovne podľa jej slov výrazne ovplyvňuje aj programové rozpočtovanie a legislatívne zmeny, ktoré negatívne ovplyvňujú efektívny nákup zdravotnej starostlivosti. Zdravotná poisťovňa v reakcii na to, že ÚDZS apeluje na zavedenie viacerých zmien, skonštatovala, že súčasný systém je preregulovaný. „Viac ako stanovenie ďalších pravidiel by nášmu systému pomohla vyššia autonómnosť pri riadení zdrojov, ktoré smerujú do zdravotníctva,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Poisťovňa Dôvera