Roman Rybák sa stal prvým vojenským ombudsmanom

Prvým vojenským ombudsmanom sa stal Roman Rybák. Funkcie sa ujal od mája. Jeho úlohou bude prešetrovať podozrenia z porušenia základných práv a slobôd profesionálnych vojakov na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy. Post vznikol po minuloročnej novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

10.05.2023 10:48
vojaci / armáda / SR / Foto:
debata (2)

„Ochranu základných práv a slobôd príslušníkov ozbrojených síl vnímam ako rozhodujúcu náplň činnosti vojenského ombudsmana. Pri výkone funkcie sa osobitne zameriam na minimalizovanie priestoru, v ktorom by mohlo dochádzať k individuálnej nespravodlivosti bez možnosti obnovy dôvery,“ uviedol Rybák.

Video
Medzinárodný výcvik NATO v Lešti

Roman Rybák absolvoval štúdium na Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši špecializované na rádiolokačné a navigačné systémy. Ako priblížil rezort obrany, je tiež absolventom Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde úspešne vykonal aj rigoróznu skúšku.

Roman Rybák Foto: Ministerstvo obrany SR
Roman Rybák Roman Rybák

Viac než 13 rokov pôsobil v ozbrojených silách v pozícii veliteľa roty i ako právny poradca a náčelník právneho oddelenia. Na Ministerstve obrany pracoval na rôznych pozíciách, medzi inými ako riaditeľ Úradu právnych služieb či riaditeľ odboru sťažností, analýz a metrológie. V roku 2011 bol predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Vojenského opravárenského podniku Nováky. V súkromnom sektore pracoval ako advokát.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď vyjadril vojenskému ombudsmanovi podporu. Je presvedčený o opodstatnenosti zriadenia tejto funkcie. „Ide o ďalší splnený sľub, ktorý som dal vojakom. Ochrana práv je pilierom demokracie a som presvedčený, že vojenský ombudsman bude svoju službu vykonávať profesionálne a odborne,“ dodal.

Ako doplnila hovorkyňa, podnety profesionálnych vojakov a občanov poukazujúce na porušovanie základných práv a slobôd pri vykonávaní štátnej služby budú vďaka zavedeniu inštitútu vojenského ombudsmana do právneho poriadku prešetrované nezávislým a objektívnym orgánom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenský ombudsman