Poslanci neschválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

Poslanci Národnej rady v stredajšom hlasovaní neschválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Okrem iného mala novela priniesť zmenu pri opaľovaní v soláriu, ktoré malo byť dostupné len pre dospelých. Prevádzkovatelia solárií by podľa návrhu nemali služby zamerané na opaľovanie kože umelými UV žiaričmi poskytovať osobám mladším ako 18 rokov.

10.05.2023 11:48
Poslanci na schôdzi parlamentu Foto: ,
Ilustračná foto
debata (2)

Vzhľadom na to, že poslanci neschválili spoločnú správu z výborov s viacerými zmenami, hlasovali v stredu o návrhu na opakované druhé čítanie. Tento návrh nepodporili a následne neschválili ani zákon ako celok.

Rezort zdravotníctva upozornil, že UV žiarenie je podľa aktuálnych vedeckých poznatkov klasifikované ako dokázaný karcinogén pre ľudí. "Výskumy dermatológov preukázali, že osoby, ktoré veľmi často používajú soláriá, majú dva- až trikrát väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny tohto typu.

Opaľovanie kože v soláriu z tohto dôvodu nie je vhodné pre niektoré citlivé skupiny populácie vrátane osôb mladších ako 18 rokov. Riziko je u populácie v tejto vekovej kategórii väčšie, keďže koža je v tomto veku omnoho tenšia a citlivejšia, pričom pokožka nie je schopná vyprodukovať dostatok pigmentu na zachytávanie lúčov UV žiarenia," priblížilo ministerstvo zdravotníctva, ktoré novelu predložilo.

Navrhovaná legislatíva okrem iného riešila aj doplnenie kompetencie Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva v oblasti kozmetických výrobkov a výživových doplnkov.

Poslanci podali aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Prešiel napríklad návrh týkajúci sa spolupráce úradu verejného zdravotníctva pri odborných usmerneniach týkajúcich škôl a školských zariadení. Hoci niektoré pozmeňujúce návrhy parlamentom prešli, nebudú platiť, pretože zákon napokon nebol schválený.

solárium, opaľovanie,koža Čítajte viac Neplnoletí sa od júna do solárií nedostanú
2 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #novela zákona