Fico sa prezidentke neospravedlní. Tvrdí, že iba používa tvrdé fakty. Pellegrini sa Čaputovej zastáva

“Pokyny, ktoré dostáva odniekadiaľ inakadiaľ”, “už nevie, čo má robiť so zahraničnými pokynmi ktoré dostáva” či “budú robiť pokyny americkej ambasády a budú sa tváriť, my sme len úradníci”. To je len niekoľko z vyhlásení, ktoré zazneli v ostatných pár dňoch z úst šéfa Smeru, Roberta Fica na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej.

10.05.2023 17:24
Neospravedlní sa Foto:
Robert Fico sa prezidentke Zuzane Čaputovej odmieta ospravedlniť.
debata (682)

Tá práve kvôli takýmto výrokom šéfa Smeru včera na facebooku oznámila, že využije všetky právne prostriedky na ochranu. “Dnes Robert Fico opäť šíril klamstvá o americkej agentke, sorošovej vláde, konzultáciách s americkou ambasádou. Zhruba v tom istom čase som mala ďalšie dva výsluchy ako poškodená pre nové vyhrážky zabitím voči mne a mojim blízkym. Dôvody vyhrážok ako vždy rovnaké – americká agentka, soroš, americká ambasáda,” ozrejmila.

VIDEO: Fico: Nikdy som Čaputovú americkou agentkou nenazval (10. máj 2023)
Video

Fico: Nebudem sa ospravedlňovať

Prezidentkina reakcia o právnych krokoch predsedu Smeru nijako nevystrašila. „To nie je žiadny extrémny slovník. Včera sme pani prezidentke dali dve otázky a ona na ne nevedela odpovedať, tak reagovala takto,“ bránil sa Fico v relácii TA3 Tak takto. Dodal, že jeho už chceli dať za mreže a nebojí sa.

„Nehovorili sme o žiadnej americkej agentke,“ tvrdil s tým, že sú aj vážnejšie témy ako psychický stav prezidentky. „Aké invektívy som hovoril, veď som hovoril fakty, pomenovali sme, z akého prostredia pochádza pán Ódor,“ bránil sa Fico. Dodal, že si prezidentka musí uvedomiť, že je súčasťou politickej súťaže. „Tvrdo pomenúvame fakty. Pani prezidentka je takisto Sorošove dieťa, ako je pán Ódor a bodka. Bola platená z peňazí tohto človeka,“ zavŕšil Fico.

VIDEO: Robert Fico: Prezidentka je americká agentka
Video

Politici sa Čaputovej zastávajú

Na výroky predsedu Smeru na adresu Zuzany Čaputovej reagovali aj ďalší slovenskí politici. Podľa Petra Pellegriniho z Hlasu-SD Fico už pred časom opustil priestor sociálnej demokracie a prešiel do extrémnejšieho prostredia. Pellegrini poznamenal, že si treba uvedomiť, že takého vyjadrenia vedú k nárastu napätia v spoločnosti a môže to vystupňovať agresiu u niektorých ľudí a viesť k útokom. Útoky odsúdil aj Eduard Heger.

„Sám som otec štyroch detí, viem aké je to mať strach o svojich blízkych. V politike môžeme súhlasiť alebo nesúhlasiť, ale toto je neprijateľné! Pán Fico prerážate dno! Hanba,“ napísal na sociálnu sieť.

Video

„Upozornil by som všetkých politikov, aby si dávali pozor, čo budú hovoriť v kampani. Posledné, čo potrebujeme je, aby sme mali v uliciach bitky medzi ľuďmi kvôli názorom na politiku, lebo politici ich rozoštvávajú,“ zapojil sa aj Peter Pčolinský zo Sme rodina.

Richard Sulík zas vyzval Roberta Fica, aby sa prezidentke ospravedlnil. „Politika je tvrdá, politici preto musia znášať kritiku verejnosti aj oponentov, no aj tá má svoje mantinely. Robert Fico ich prekračuje denne. V ľuďoch cez bludy živí nenávisť, ktorá, bohužiaľ, vedie až k vyhrážkam smrti smerom k rodine prezidentky,“ reagoval Sulík.

Agenda k prezidentským voľbám

Podľa politológa Jozefa Lenča sa Smer vyhýba tvrdeniam o americkej agentke, ktoré ich kolegovi Ľubošovi Blahovi už súd zakázal používať. “Využívajú len to, že rozhodnutie súdu sa týka konkrétneho slovného spojenia a tak ho modifikujú. Možno dúfajúc, že to bude mať konzekvencie, ktoré sa budú snažiť politicky využiť v boji o priazeň voličov,” hovorí Lenč.

Zaujímalo nás najmä, prečo je prezidentka pre Smer takým častým cieľom. “Na jednej strane tieto útoky na prezidentku Smer používa v rámci kampane do predčasných parlamentných volieb. Boli čiastočne vyvolané tým, ako sa postavila ku vláde Eduarda Hegera a k termínu volieb. Osobne si však myslím, že celá tá ich agenda je namierená prednostne k prezidentským voľbám. Snažia sa znížiť jej dôveryhodnosť pred verejnosťou. A následne dosiahnuť, aby uspel ich kandidát,” vysvetľuje politológ.

Zaujímavé je, že hoci Smeráci tvrdia, že inštrukcie majú ísť z americkej ambasády, akoby zabúdali, že práve v roku 2013 si v Bielom dome podával ruky s Barackom Obamom a Joeom Bidenom práve vysmiaty Robert Fico. “Smer využíva to, že voliči zabudli. Voliči radi zabúdajú,” hovorí Lenč.

Prezidentka vo svojej reakcii hovorí o vyhrážkach smrťou nielen jej, ale aj jej blízkym. Podľa Lenča sa kadencia rôznych typov zastrašovania a vyhrážok politikom v ostatnom čase naozaj zvýšila. “Od roku 2022, kedy bola v parlamente debata o obrannej zmluve s USA," hovorí Lenč. Podľa neho to môže byť potenciálne nebezpečné a môže to skončiť aj útokmi na politikov ako v Spojenom kráľovstve či USA.

Blaha prehral súd

Nebude to prvýkrát, čo sa bude Čaputová domáhať ochrany pred podobnými výrokmi a spájaniami. Vlani v marci dostal podpredseda Smeru, Ľuboš Blaha súdny príkaz, aby odstránil všetky posty na sociálnych sieťach, kde o nej hovoril ako o vlastizradkyni či agentke.

V Smere si odvtedy dávajú na jazyk väčší pozor. Na zhromaždení na Slavíne v kruhu priaznivcov tak Fico priamo Čaputovú agentkou nenazýval. Tvrdil však, že dostáva “pokyny odniekadiaľ inakadiaľ”. Raz sa však preriekol a zahlásil, že po vytvorení úradníckej vlády “nová predsedníčka vlády pani Čaputová spolu s úradníkmi budú robiť pokyny americkej ambasády a budú sa tváriť, my sme len úradníci.”

Zazneli aj obľúbené mantry o Georgovi Sorosovi, 92-ročnom finančníkovi, ktorý vraj stále ťahá nitkami v pozadí. Podobne vyznela aj tlačovka Smeru z utorka, kde sa vyjadrovali k vytvoreniu úradníckej vlády.

© Autorské práva vyhradené

682 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Robert Fico #Zuzana Čaputová