Čaputová rokovala o novej vláde. Sú známe ďalšie mená Ódorovho kabinetu

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s lídrami parlamentných politických strán Borisom Kollárom, Eduardom Hegerom, Petrom Pellegrinim, Richardom Sulíkom a s Igorom Matovičom, aby ich informovala o pripravovanej vláde odborníkov. Zatiaľ jediná strana, ktorá deklarovala podporu, je Saska. Ostatní čakajú na programové vyhlásenie novej vlády, no už vopred hovoria, že ju nepodporia. Prezidentka na stretnutie nepozvala Roberta Fica. Ten v reakcii zopakoval, že je s prezidentkou v názorovom a politickom konflikte.

10.05.2023 13:52 , aktualizované: 19:15
debata (223)

Podľa informácií denníka Pravda Július Barczi nakoniec odmietol ponuku stať sa ministrom kultúry. Novou ministerkou by podľa Denníka N mala byť exriaditeľka SND Silvia Hroncová. Ministerstvo dopravy povedie bývalý riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič. Šéfka Národnej implementačnej autority na úrade vlády Lívia Vašáková by sa mala stať vicepremiérkou a mať na starosti realizáciu plánu obnovy, píše denník. Veroniku Remišovú nahradí Peter Balík, ktorý šéfoval sekcii inovácií v jej rezorte. Zatiaľ sa stále hľadá meno, ktoré by obsadilo stoličku na ministerstve školstva a životného prostredia.

Boris kollár, Zuzana Čaputová Čítajte viac Pôjde o spor parlament vs. prezidentka a „jej“ vláda? Teraz sa každá strana môže tváriť ako opozičná, tvrdí politológ

Bez Fica

Prezidentka zdôvodnila Ficovu absenciu jeho verejnými vystúpeniami na jej adresu. „Dôvody, pre ktoré prezidentka na stretnutie nepozvala Roberta Fica nájdete vo všetkých jeho verejných vystúpeniach z posledných dní a tiež vo včerajšom statuse prezidentky na sociálnych sieťach,“ spresnila kancelária prezidentky.

Neospravedlní sa Čítajte viac Fico sa prezidentke neospravedlní. Tvrdí, že iba používa tvrdé fakty. Pellegrini sa Čaputovej zastáva

Fico v stanovisku zopakoval výhrady voči prezidentke. Kritizoval ju za postup pri kauze dotácie pre firmu odchádzajúceho ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ako aj za výber Ľudovíta Ódora do vedenia úradníckej vlády. „Smer-SD otvorene priznáva, že je v názorovom a politickom konflikte s prezidentkou o Slovensko,“ skonštatoval. Jeho strana sa zároveň dištancuje od vyhrážok politikom a ich rodinám. Smer-SD je presvedčený, že prezidentka slúži cudzím záujmom. Fico zopakoval, že úradnícka vláda ohrozuje záujmy Slovenska a je v rozpore s princípmi parlamentnej demokracie. Kritizuje tiež mimoparlamentný Hlas-SD, ktorý sa podľa neho postavil na stranu prezidentky. Prezidentka sa podľa Fica žalobami a trestnými oznámeniami vyhráža.

Podľa Kollára je to dobre vyskladaná vláda

„Myslím si, že je to veľmi dobre vyskladané. Nie je to tak, ako sme sa obávali, že to bude progresívne. je to vláda odborníkov,“ povedal Boris Kollár (Sme rodina) po stretnutí s prezidentkou.

VIDEO Kollár po stretnutí u prezidentky

Video

Či vysloví dôveru vláde, zatiaľ nepovedal. „Musíme počkať na programové vyhlásenie vlády,“ uviedol. „Určite nebudeme proti nim len preto, aké sú to personálne nominácie,“ uviedol. Podľa predsedu parlamentu je to vyvážené a medzi členmi sú aj konzervatívni aj liberálni nominanti. Negatívne ho neprekvapilo ani jedno meno.

odor Čítajte viac Možné mená úradníckej vlády. Dve z nich vyvolávajú otázniky: Čaputová sa stretne s lídrami strán

Premiérom bude Ódor

Zatiaľ jediným potvrdeným menom z úst prezidentky, je meno budúceho šéfa úradníckej vlády, ktorým sa stane doterajší vicegurvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Ponuku prezidentky už akceptoval a k 14. máju sa vzdáva svojej funkcie. Medializované boli už takmer všetky mená. Kancelária prezidentky včera uviedla, že medzi spomínanými menami ministrov sú aj také, o ktorých sa neuvažuje.

Heger chce počkať na programové vyhlásenie

VIDEO: Heger: Ešte uvidíme, či podporíme úradnícku vládu
Video

Ešte stále premiér Eduard Heger (Demokrati) odmietol priblížiť, či ho zoznam nových ministrov sklamal. „Boli tam nejaké mená, ktoré človek nečakal, ale ok,“ priznal.

Opozícia kritizovala, že zatiaľ neoficiálny zoznam nových ministrov tvoria zväčša predstavitelia pravicovej politiky. Heger to však tak nevníma. „Išlo sa po odbornosti,“ zdôraznil. Podľa neho bude veľmi dôležité s akým programovým vyhlásením príde nový odborný kabinet. Priznal, že ho nezaujímalo, ako prezidentka mená novej vlády vyberala.

Nateraz nevedel povedať, či novú vládu v parlamente podporí. „Uvidí sa, čo prinesie samotný minister, ministerka a ako sa vláda dohodnú a čo urobia. Počkáme na programové vyhlásenie vlády a podľa toho sa uvidí, či vládu podporíme,“ ozrejmil. Podľa neho by nemali medzi odborníkmi vzniknúť ideologické spory.

Dodal, že zostavenie je „ideologicky rôznorodé“. Kollár ani Heger nechceli komentovať neúčasť Smeru na rokovaní o budúcom kabinete. Šéf Sasky Richard Sulík by predsedu Smeru Roberta Fica tiež nepozýval a myslí si, že by „bolo dobré zaplatiť mu kurz dobrého správania“.

„Keď sa nevie slušne správať. Povedal si, že v zúfalstve stratil strašiaka Hegerovej vlády, tak si uvedomil, že mu to vo voľbách ublíži. Teraz sa rozhodol, že pôjde do úplného extrému. Pri tom alkohole a kombináciách (…) prešiel do vulgárnych vyjadrení voči pani prezidentke a ani sa nečudujem, že ho nepozvala,“ ozrejmil Matovič.

Sulík by novú vládu podporil

VIDEO: Sulík: Spokojný som v prvom rade s nomináciou na premiéra
Video

„Spokojný som s nomináciou na premiéra, pretože to je jediné meno, ktoré je v tomto momente potvrdené. Prezidentka ma oboznámila so všetkými menami, no ma upozornila, že zoznam je predbežný a môže sa zmeniť, tak sa nebudem k žiadnym menám vyjadrovať,“ vyhlásil po stretnutí v prezidentskom paláci Sulík. Sú to však podľa neho „solídne nominácie“.

K menám nového kabinetu sa vyjadrí až keď bude oficiálny. Podľa neho je logické, že pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič, no považuje prezidentkin postup za korektný.

Podľa Sulíka nie je jednoduché na malom päť miliónovom Slovensku nájsť vhodného kandidáta na pozíciu ministra školstva. „Ľudia si myslia, že je to med lízať, lenže v prvom rade je to, ak sa tam nejdete zašívať a kradnúť, makačka,“ spresnil.

Priznal, že ak prezidentka zohľadní jeho dnešné pripomienky, tak dôveru novej vláde klub Sasky vysloví. „Eduard Heger dopadol veľmi potupne a môže si za to sám. Minulé leto stačilo nestrčiť hlavu do piesku ale postaviť sa najväčšiemu problému čelom. Najväčší problém sa volal Igor Matovič,“ podotkol. Vláda s ním bola podľa Sulíka nefunkčná, pretože riešila „jeho atómovky“.

Pellegriniho žiadne mená nevyrušili

VIDEO: Pellegrini: Táto vláda by mohla spĺňať kriteriá úradníckej vlády
Video

Predsedu mimoparlamentného Hlasu a poslanca Národnej rady Petra Pellegriniho nevyrušujú žiadne mená nadchádzajúcej úradníckej vlády. Skonštatoval to po stredajšom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá mu predstavila nominácie na členov kabinetu. Naďalej neplánuje vysloviť kabinetu dôveru. Sľubuje však podporu pri opatreniach na pomoc ľuďom či na riešenia krízových situácií.

„Má to šancu byť technicky lepšia vláda ako vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera, ale nemyslím, že to bude vláda, ktorá posunie Slovensko dopredu, na to nemá mandát. Skôr treba od nej očakávať upokojenie situácie a také pragmatické, technické, odborné riadenie dennodennej agendy štátu,“ komentoval Pellegrini. Zároveň dodal, že sa treba chystať na predčasné parlamentné voľby, kde si to rozdajú politické strany so svojimi programami.

Vláda odborníkov by sa podľa neho mala prioritne venovať plánu obnovy a eurofondom. Pripomenul tiež, že bude musieť aj pripraviť rozpočet a zabezpečiť kontrolu verejných financií. S prezidentkou sa zhodol, že kabinet by nemal prichádzať so žiadnymi kultúrnymi otázkami alebo ideologickými témami.

Pellegrini zhodnotil, že kabinet budú tvoriť ľudia, ktorí by nemali mať žiadne politické ambície ani chuť zneužiť funkciu v predvolebnej kampani v prospech konkrétnej politickej strany.

Ocenil, že vládu odborníkov má tvoriť minimum štátnych tajomníkov. Mala by tak podľa neho byť nezávislá od aktuálneho kabinetu. Budúci premiér Ľudovít Ódor sa so všetkými členmi budúcej vlády stretol a stotožnil sa s nomináciami, tlmočil Pellegrini slová prezidentky.

Matovič očakáva vyrovnaný rozpočet

Líder OĽaNO Igor Matovič priznal, že časť z medializovaných mien bola správna. To, že či podporí vládu, podobne ako Heger, zistí až po zverejnení programového vyhlásenia. Priblížil, že v novom kabinete bude chýbať post podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre legislatívu a strategické plánovanie. Ten momentálne zastáva Štefan Holý (Sme rodina).

VIDEO: Igor Matovič: Bude to taká prázdninová vláda
Video

„Niektoré mená novej vlády poznáme, niektoré nepoznáme. Ja osobne by som pár ľudí do vlády, ktorú by som skladal nenominoval. Taká bežná vláda,“ ozrejmil. Svoje výhrady však komunikoval len s prezidentkou.

„Pani prezidentka nezapla dobre prvý gombík. Ak by jej išlo o to, aby tu nebol chaos a bola tu stabilita, tak by sa snažila zostavovať vládu tak, aby mohla mať vyslovenú dôveru v parlamente. Zobrala to opačne,“ dodal. Nepáči sa mu však, že parlamentným stranám predstavila hotový zoznam. Myslí si, že sa takýmto monarchistickým štýlom vládnutia inšpirovala na korunovácii kráľa Karola III. Je presvedčený, že najskôr mala rokovať s politickými stranami.

Matovič očakáva, že vláda bude ‚prázdninová‘. „Riešenia kríz sú rozbehnuté, v parlamente nebudú presadzovať žiadne zákony, lebo nie sú schôdze. Ideálna úradnícka vláda do prázdninového obdobia,“ spresnil.

Podľa neho je na prezidentkinej zostave jedna zaujímavá vec. „Premiérom bude človek, ktorý vymyslel trest pre ktorúkoľvek vládu a tým je vyrovnaný rozpočet. Vyrovnaný rozpočet by sme mali mať na budúci rok. Kto iný ho vie lepšie zostaviť, ako človek, ktorý je autorom tejto idey,“ ukázal Matovič prstom na Ódora a na jeho pravú ruku z NBS Michala Horvátha, ktorý má byť ministrom financií.

S úškrnom dodal, že je zvedavý „ako to tí analytici, ktorí to vymysleli dokážu zrealizovať“. Podľa Matoviča sa Slovensko má pripraviť aj na „scenár, že sa nepodarí zložiť po voľbách novú vládu a Ódor bude premiérom aj za dva roky“.

© Autorské práva vyhradené

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Barczi #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #predčasné voľby 2023