Exsiskár Peter Tóth dostal za vyhrážky zosnulej novinárke podmienku

Samosudkyňa Okresného súdu v Nitre uznala exsiskára Petra Tótha vinným z trestného činu vydierania dnes už zosnulej novinárky Jany Teleki. Súd mu uložil podmienečný trest odňatia slobody na dobu dva roky s dvojročnou skúšobnou lehotou. Rovnaký trest pre neho navrhol aj prokurátor. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal.

10.05.2023 14:55
Peter Tóth Foto: ,
Peter Tóth
debata (29)

Novinárke Teleki sa mal vyhrážať za jej texty. V telefonáte mal od nej požadovať prerobenie článku a žiadal, aby sa nevyjadrovala o jeho synovi. V prípade, že tak neurobí, bude ju považovať za svojho nepriateľa.

Novinárke sa mal vulgárne vyhrážať, a to aj fyzickým násilím. Teleki si rozhovor nahrala. Podľa súdnej znalkyne je na nahrávke „s pravdepodob­nosťou hraničiacou s istotou“ hlas Petra T. Prokurátor skonštatoval, že aj znalec z odboru elektrotechnika, počítačové programy a software potvrdil, že ide o autentickú nahrávku.

Peter Tóth na súde namietal, že nahrávka z novinárkinho telefónu je nezákonným dôkazom, na ktorom bolo stavané prípravné i súdne pojednávanie.

„Tento dôkaz z právneho hľadiska neexistuje a všetky ostatné dôkazy vyplynuli z tohto nezákonne získaného dôkazu,“ uviedol Tóth vo svojej záverečnej reči. Podľa sudkyne však bol dôkaz získaný zákonne a obžalovaný naplnil podstatu trestného činu vydierania, keď „pod hrozbou násilia nútil Teleki zmeniť článok.“

Hneď po vynesení rozsudku sa Peter Tóth voči rozhodnutiu súdu odvolal, keďže trestné konanie aj hlavné pojednávanie sa podľa neho viedlo na základe nezákonne získaných dôkazov. Na otázku, či sa novinárke vyhrážal, priamo neodpovedal. „Ja odpovedám právnou rečou, pretože tu by sa malo rozhodovať na základe práva, ja som sa bránil na základe práva a na základe práva tvrdím, že neexistuje žiadny dôkaz o mojej trestnej činnosti,“ doplnil.

VIDEO: Tóth v kauze Kuciak odmietol vypovedať. Takto utekal zo súdu (Vysielané 19.9.2022).

Video
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Teleki #Peter Tóth