Návrh riešení životných situácií nezosobášených párov je v druhom čítaní

Navzájom si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia by mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Vyplýva to zo zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Inštitút má priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

10.05.2023 18:12
anifašistický pochod, lgbti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Legislatíva predpokladá zavedenie tzv. fiduciárneho vyhlásenia, ktoré „predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách“.

Rumunsko referendum homosexuálne manželstvo vlajka dúhová Čítajte viac Karas: Riešenie pre nezosobášené páry je významným krokom vpred

Pre prípad smrti má byť možné určiť dôverníka za správcu dedičstva. Má ísť aj o situácie týkajúce sa osobnej starostlivosti o osobu alebo o zastupovanie v súdnych a iných konaniach.

Viliam Karas, minister spravodlivosti Čítajte viac Vyzerá to ako registrované partnerstvo ale nie je. Karas predstavil inštitút dôverníctva

„Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh v tejto časti rešpektuje faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa,“ uviedli z ministerstva spravodlivosti, ktoré návrh predložilo.

VIDEO: Karas: Register párov bude bezpečný a ‚blbuvzdorný‘
Video

Účinnosť legislatívy je navrhovaná od 1. januára 2024.

debata chyba