Vláda odborníkov, predčasné voľby a obmedzené pozvánky... Čaputová vynechala aj Remišovú: Dôvod je jasný, tvrdí politológ

V stredu popoludní sa rozbehli oficiálne rokovania o novej vláde s lídrami parlamentných strán. Prezidentka Zuzana Čaputová si do paláca nepozvala Veroniku Remišovú ani Roberta Fica. Politológ Juraj Marušiak si nevie predstaviť, že by Fico a Čaputová sedeli za jedným stolom. Ohľadom Remišovej má jasno.

10.05.2023 22:20
fico, remišová, čaputová Foto: , ,
Okrem Roberta Fica nepozvala Zuzana Čaputovú ani šéfku Za ľudí Veroniku Remišovú.
debata (139)

Prezidentka Zuzana Čaputová si politických lídrov postupne volala do paláca, aby s nimi rokovala o nomináciách a prípadnej podpore úradníckej vlády. Zatiaľ jediná strana, ktorá jej deklarovala podporu ešte pred stretnutím s prezidentkou, je Saska. Viacerí lídri totiž kritizovali, že hlava štátu s nimi nominácie vopred neprebrala.

VIDEO Heger po stretnutí s prezidentkou Čaputovou odmietol, že nový vládny kabinet bude pravicový

Video

Nová vláda nemá istú podporu

Nová vláda sa s istotou podpory nedočká ani od Hlasu a zrejme ani od lídra Smeru Roberta Fica a poslancov jeho strany. Čaputová sa rozhodla Fica z rokovaní vynechať. Stalo sa tak po tom, čo prezidentka avizovala, že využije všetky právne prostriedky na ochranu seba aj svojich detí.

kollár, čaputová Čítajte viac Čaputová rokovala o novej vláde. Sú známe ďalšie mená Ódorovho kabinetu

Dôvodom boli neustále útoky šéfa Smeru na jej osobu. Prezidentka nepozvala ani predsedníčku Za ľudí Veroniku Remišovú či zástupcov extrémistickej ĽS NS a jej odnože, hnutia Republika. Najsilnejšia opozičná strana Smer podporu nového kabinetu podmieňuje zmenou termínu predčasných volieb na prvý alebo druhý júlový víkend. Na zmenu termínu zatiaľ v parlamente nie je podpora, aj keď šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu schôdzu na štvrtok ráno.

Jediné meno, ktoré prezidentka vo svojej...
Ivan Šimko bude ministrom vnútra.
+11Michal Horváth bude ministrom financií.

Podľa šéfky odboru volieb Evy Chmelovej by sa dal skorší termín stihnúť len ťažko a voľby si takúto devastáciu zákona nezaslúžia. Kollár zdôraznil, že pri skoršom termíne volieb ide len o hranie sa na zavádzanie voličov. „Predčasné voľby nemôžu byť skôr. Jasne to povedalo OĽaNO, Saska, že nedajú hlasy a nemôžu vzniknúť hlasy pre ústavnú väčšinu,“ vyhlásil.

Video
Igor Matovič: Bude to taká prázdninová vláda

Kancelária prezidentky v utorok uviedla, že nie všetky medializované mená nových ministrov sú medzi jej nomináciami. Podľa informácií denníka Pravda Július Barczi nakoniec odmietol ponuku stať sa ministrom kultúry.

Novou ministerkou by podľa Denníka N mala byť exriaditeľka SND Silvia Hroncová. Ministerstvo dopravy by mal viesť bývalý riaditeľ Orange-u Pavol Lančarič. Veroniku Remišovú zrejme nahradí Peter Balík, ktorý šéfoval sekcii inovácií v jej rezorte. Zatiaľ sa stále hľadá človek, ktorý by obsadil stoličku na ministerstve školstva a životného prostredia.

Niektorí sú nadšení, iní nie

Ako prvý prišiel v stredu do prezidentského paláca predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Zloženie úradníckej vlády ho prekvapilo. Po stretnutí uviedol, že vláda odborníkov „úplne v pohode“ dovedie Slovensko do predčasných volieb. „Myslím si, že je to veľmi dobre vyskladané. Nie je to tak, ako sme sa obávali, že to bude progresívne. Je to vláda odborníkov,“ povedal Kollár po stretnutí.

Video
Boris Kollár o Ódorovej vláde: Je to veľmi dobre vyskladané, obávali sme sa progresívnejšieho zloženia

Či vysloví dôveru vláde, zatiaľ nepovedal. „Musíme počkať na programové vyhlásenie vlády,“ uviedol. „Určite nebudeme proti nim len preto, aké sú to personálne nominácie,“ uviedol. Podľa predsedu parlamentu je to vyvážené a medzi členmi sú aj konzervatívni aj liberálni nominanti. Negatívne ho neprekvapilo ani jedno meno.

Druhým v poradí bol ešte stále dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati). Odmietol priblížiť, či ho zoznam nových ministrov sklamal. „Boli tam nejaké mená, ktoré som úplne nečakal, ale okej,“ reagoval.

Robert Fico Čítajte viac Fico klame. Čaputovú americkou agentkou nazval vlani, teraz to popiera

Opozícia kritizovala, že zatiaľ neoficiálny zoznam nových ministrov tvoria zväčša predstavitelia pravicovej politiky, Heger to však tak nevníma. „Išlo sa po odbornosti,“ zdôraznil s tým, že nominantov vyberala prezidentka so svojím tímom a nemyslí si, že by ich mal vyberať nový predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor.

Podľa neho bude veľmi dôležité s akým programovým vyhlásením príde nový odborný kabinet. Od toho závisí aj podpora Demokratov. „Uvidí sa, čo prinesie samotný minister, ministerka a ako sa vláda dohodne a čo urobia. Počkáme na programové vyhlásenie vlády a podľa toho sa uvidí, či vládu podporíme,“ ozrejmil. „Pre nás je dôležitá práve kontinuita vecí, ktoré naša vláda rozpracovala, ktoré sú prospešné pre Slovensko,“ uviedol Heger s tým, že medzi odborníkmi by nemali vzniknúť ideologické spory.

Video
Sulík: Eduard Heger dopadol veľmi potupne

Líder Sasky Richard Sulík zopakoval, že je spokojný s nomináciou Ódora, lebo je to jediné potvrdené meno. „Prezidentka ma oboznámila so všetkými menami, no upozornila, že zoznam je predbežný a môže sa zmeniť,“ vyhlásil. Sú to však podľa neho „solídne nominácie“. K menám nového kabinetu sa vyjadrí až keď bude oficiálny.

Neospravedlní sa Čítajte viac Fico sa prezidentke neospravedlní. Tvrdí, že iba používa tvrdé fakty. Pellegrini sa Čaputovej zastáva

Podľa Sulíka nie je jednoduché na malom 5-miliónovom Slovensku nájsť vhodného kandidáta na pozíciu ministra školstva. „Ľudia si myslia, že je to med lízať, lenže v prvom rade je to, ak sa tam nejdete zašívať a kradnúť, makačka,“ spresnil. Priznal, že ak prezidentka zohľadní jeho pripomienky, tak dôveru novej vláde klub Sasky vysloví.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová s lídrom OĽaNO... Foto: Peter Madro
matovic-poverenie-prezidentka-caputova 01-clanok W Prezidentka SR Zuzana Čaputová s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. 2. marec 2020.

Líder OĽaNO Igor Matovič uviedol, že aj on pri podpore počká na programové vyhlásenie vlády. Priblížil, že v novom kabinete bude chýbať post podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre legislatívu, ktorý momentálne zastáva Štefan Holý (Sme rodina).

„Niektoré mená novej vlády poznáme, niektoré nepoznáme. Ja osobne by som pár ľudí do vlády, ktorú by som skladal, nenominoval. Taká bežná vláda,“ ozrejmil. Svoje výhrady však komunikoval len s Čaputovou. „Pani prezidentka nezapla dobre prvý gombík. Ak by jej išlo o to, aby tu nebol chaos a bola tu stabilita, tak by sa snažila zostavovať vládu tak, aby mohla mať vyslovenú dôveru v parlamente. Zobrala to opačne,“ dodal.

Pellegriniho nevyrušilo ani jedno meno

Matovičovi sa nepáči, že prezidentka predstavila parlamentným stranám už hotový zoznam. Myslí si, že sa takýmto monarchistickým štýlom vládnutia inšpirovala na korunovácii kráľa Karola III. Je presvedčený, že najskôr mala rokovať s politickými stranami.

Video

Podľa neho je na prezidentkinej zostave jedna zaujímavá vec. „Premiérom bude človek, ktorý vymyslel trest pre ktorúkoľvek vládu a tým je vyrovnaný rozpočet. Vyrovnaný rozpočet by sme mali mať na budúci rok. Kto iný ho vie lepšie zostaviť, ako človek, ktorý je autorom tejto idey,“ ukázal Matovič prstom na Ódora a na jeho pravú ruku z NBS Michala Horvátha, ktorý má byť ministrom financií.

S úškrnom dodal, že je zvedavý „ako to tí analytici, ktorí to vymysleli, dokážu zrealizovať.“ Podľa Matoviča sa Slovensko má pripraviť aj na „scenár, že sa nepodarí zložiť po voľbách novú vládu a Ódor bude premiérom aj za dva roky“.

Prezidentka Zuzana Čaputová a dočasne poverený... Foto: TASR, Jaroslav Novák
čaput, heger Prezidentka Zuzana Čaputová a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger si podávajú ruky počas stretnutia k aktuálnej politickej situácii v Prezidentskom paláci v Bratislave 7. mája 2023.

Problém nevidí ani predseda mimoparlamentného Hlasu a poslanec Peter Pellegrini. Žiadne meno ho totiž nevyrušilo. Naďalej však neplánuje vysloviť kabinetu dôveru. „Má to šancu byť technicky lepšia vláda ako vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera, ale nemyslím, že to bude vláda, ktorá posunie Slovensko dopredu, na to nemá mandát,“ uviedol.

„Skôr treba od nej očakávať upokojenie situácie a také pragmatické, technické, odborné riadenie dennodennej agendy štátu,“ komentoval Pellegrini. S prezidentkou sa zhodol, že kabinet by nemal prichádzať so žiadnymi kultúrnymi otázkami alebo ideologickými témami, čo potvrdil aj Kollár.

Fico ani Remišová pozvaní neboli

Na stretnutie však neboli pozvaní viacerí lídri vrátane šéfa Smeru a predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej. „Dôvody, pre ktoré prezidentka na stretnutie nepozvala Roberta Fica, nájdete vo všetkých jeho verejných vystúpeniach z posledných dní a tiež vo utorňajšom statuse prezidentky na sociálnych sieťach,“ potvrdil hovorca prezidentky Jozef Matej.

Na snímke podpredsedníčka vlády a dočasne... Foto: TASR - Pavel Neubauer
SR MIRRI SK8 vzdelávanie žiaci digitalizácia príspevok BAX Na snímke podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas tlačovej konferencie na tému Digitálny žiak - z eurofondov dostane vyše 150 000 žiakov digitálny príspevok, v Bratislave 28. februára 2023.

Politológ z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Marušiaka si myslí, že v súčasnosti je ťažké predstaviť si, že by Čaputová a Fico sedeli za jedným stolom. „Aj s ohľadom na spôsob, akým Smer-SD označuje prezidentku,“ povedal pre Pravdu. „Druhá vec je, aká bude konštelácia po voľbách, ale ani pred rokom 2020 to nebola jednoduchá kohabitácia,“ uviedol.

Bolo to dobré rozhodnutie? Podľa Marušiaka nebude možné Smer dlhodobo ignorovať a priaznivci strany to budú určite vnímať ako ignorovanie najsilnejšieho opozičného klubu. „Len si neviem predstaviť, ako by takéto rokovanie vyzeralo. Faktom je, že terajšej koalícii sa napriek značnému úsiliu nepodarilo dosiahnuť kriminalizáciu Smeru, resp. presvedčiť podstatnú časť voličov, že ide o „mafiu“. Naopak, práve strany koalície po roku 2020 túto stranu vrátili do hry,“ povedal.

Denník Pravda oslovil aj Remišovú, do uzávierky neodpovedala. Politológ však nevidí dôvod, prečo by mala Čaputovú pozvať Remišovú. „Reprezentuje stranu, ktorá fakticky neexistuje. Na druhej strane, niekedy môže rozhodnúť v parlamente aj jeden hlas,“ dodal Marušiak.

Boris kollár, Zuzana Čaputová Čítajte viac Pôjde o spor parlament vs. prezidentka a „jej“ vláda? Teraz sa každá strana môže tváriť ako opozičná, tvrdí politológ

Ostatní lídri sa k tomu vyjadrovať nechceli. „Nebudem to komentovať,“ reagoval Heger. Dodal však, že Fico prerazil dno tým, ako sa vyjadruje na adresu prezidentky. „Robert Fico zasiela zlobu do spoločnosti dlhodobo,“ povedal.

Šéf liberálov Richard Sulík by Fica tiež nepozýval a myslí si, že by „bolo dobré zaplatiť mu kurz dobrého správania“. „Rozhodol sa, že pôjde do úplného extrému,“ povedal Matovič. „Ani sa nečudujem, že ho nepozvala,“ dodal.

Ďalšia snaha o zmenu termínu

Poslanci Smeru sa rozhodli opäť iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu k skoršiemu termínu volieb. Schôdzu Kollár vyhlásil na štvrtok ráno. Šéf Smeru Fico podmieňuje podporu úradníckej vláde tým, že hneď po jej vymenovaní v skrátenom legislatívnom konaní predloží do NR SR návrh na konanie volieb 1. alebo 8. júla.

„Schôdzu iniciovalo viac ako 40 poslancov. Všetci potvrdili, že najvhodnejšie by bolo, keby boli voľby do konca júna. Takto to sľúbila aj prezidentka, ale potom oklamala národ,“ povedal Fico v relácii ta3. Zopakoval, že pri zostavovaní úradníckej vlády sú porušené princípy parlamentnej demokracie.

Video
Fico vytiahol do boja proti sorosovcom, radí k nim aj Čaputovú a Ódora

V tejto chvíli je málo pravdepodobné, že skorší termín sa schváli. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský uviedol, že je matematicky nemožné, aby boli predčasné voľby v júli. „Dobre viete, že 90 v parlamente nie je, tak načo točiť túto tému a živiť v ľuďoch falošnú nádej,“ uviedol. Ani predseda parlamentu nepredpokladá, že sa termín predčasných volieb zmení. „Táto snaha je zasa len bublina a naháňanie si tlačoviek Fica a Pellegriniho,“ povedal Kollár.

Keď strana SaS minulý rok v decembri iniciovala pád vlády, Smer a Hlas sa mali podľa Kollára s liberálmi dohodnúť na skoršom termíne volieb na jar. Na skorší termín nie je podpora. OĽaNO, Saska aj Demokrati skorší termín odmietajú.

Heger úvahy o skoršom termíne považuje za nezmysel. Septembrový termín volieb označil za „umenie možného“, lídri bývalej koalície sa na ňom dohodli po dlhých rokovaniach koncom januára. Úradnícku vládu by mala prezidentka vymenovať budúci týždeň, pravdepodobne v pondelok.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Veronika Remišová #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #predčasné voľby 2023 #Čaputovej úradnícka vláda