Budú predčasné voľby v júli? Je to absolútna hlúposť. Fico vie, že nemá šancu, tvrdí Pčolinský

Poslancom sa na ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k úradníckej vláde a skorším voľbám. Rokovanie inicioval opozičný Smer. Jeho líder Robert Fico chce presadiť uznesenie k úradníckej vláde a skorším voľbám. Požaduje, aby sa voľby konali 1. alebo 8. júla. Rokovanie o termíne volieb sa presunulo na utorok.

11.05.2023 09:40
debata (30)
VIDEO: Pčolinský: Fico vie, že nemá šancu
Video

Presunuli sa aj hlasovania o návrhoch zákonov na riadnej májovej schôdzi. Poslanci tak najbližšie dni budú pokračovať v rokovaní bez hlasovania.

Kabinet odborníkov, ktorý by mal prebrať moc od pondelka chce Smer zaviazať, aby predložil aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité na konanie parlamentných volieb v júlovom termíne.

fico, remišová, čaputová Čítajte viac Vláda odborníkov, predčasné voľby a obmedzené pozvánky... Čaputová vynechala aj Remišovú: Dôvod je jasný, tvrdí politológ

Mimoriadnu schôdzu sa na prvý pokus nepodarilo otvoriť. Za otvorenie schôdze sa prihlásilo 57 poslancov. Líder Hlasu Peter Pellegrini skritizoval poslancov bývalej koalície. „Poslanci koalície mohli mať férovejší prístup. Mohli sa zaprezentovať a keď sa im nepáči bod programu, tak mohli hlasovať proti. Takto sa tu budeme naťahovať aj zajtra,“ vyhlásil Pellegrini. Nejde však len o skorší termín volieb. Ak by sa zmenil, museli by sa zmeniť aj zákonné lehoty. Ak by sa poslanci dohodli na júlovom termíne, ovplyvnilo by to hlasovanie zo zahraničia.

VIDEO: Pellegrini: Je to posledný pokus, dokým sa nestane niečo mimoriadne
Video

Podľa podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského (Sme rodina) ide zo strany Smeru o predvolebný cirkus. „Fico bude tvrdiť, ako nikto, okrem neho nechce predčasné voľby. Všetci dobre vieme, že je to absolútna hlúposť. Pán Fico ide do hlasovania o ktorom vopred vie, že nemá šancu,“ ozrejmil Pčolinský.

Podľa Pellegriniho by sa voľby mohli konať aj koncom augusta. „To sa všetko dá urobiť, no bez súčinnosti vlády a bez návrhom na skrátené legislatívne konanie to nepôjde,“ spresnil. Tvrdí, že táto mimoriadna schôdza by mal byť posledný pokus o skorší termín volieb.

VIDEO: Fico: Krajina je pred bankrotom
Video

Fico zdôraznil, že krajina je pred bankrotom, nič podľa neho nefunguje. Podľa neho išlo pri neotvorení schôdze zo strany bývalej koalície o kalkul, pretože nemajú dostatok poslancov Fico si uvedomuje, že vzhľadom na zákonné lehoty nebude mať viac príležitostí o posunutie termínu volieb. „My sme úplne na hrane. Ak by sme to urobili tento týždeň, prijali uznesenie a požiadali úradnícku vládu, aby do konca budúceho týždňa predložili v skrátenom konaní návrhy, tak to ešte stíhame,“ zdôraznil.

Podľa Fica nie sú predčasné voľby „nejaká módna téma“. „Ľudia s nádejou očakávali, keď Hegerova vláda padla, že sa budú konať predčasné voľby a zachráni sa to, čo sa zachrániť dá,“ vyhlásil. Pripomenul, že prezidentka Zuzana Čaputová sama žiadala, aby voľby boli do konca júna a podľa Fica oklamala celé Slovensko. Priznal si však, že voľby sa budú konať 30. septembra.

„Prezidentka chce zachrániť túto koalíciu a hodila im záchranné koleso,“ vyhlásil Fico na margo úradníckej vlády. Všetci sa teraz podľa neho budú tváriť, že nie sú zodpovední za nič.

„Prezidentka vie, že potrebuje vládu, ktorá bude slúžiť tak ako slúži ona,“ spresnil. Opäť poukazoval na to, že prezidentku zo zahraničia niekto riadi a zdôraznil, že Smer je v otvorenom politickom konflikte s Čaputovou. „Veľmi rád by som povedal, že je Slovenská agentka, ale nemôžem,“ dodal. Prezidentka zvažuje voči Ficovi právne kroky, no on sa podľa svojich slov civilných žalôb neobáva, pretože už ho chceli zatvoriť.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #mimoriadna schôdza #predčasné voľby 2023