O rezorte školstva malo byť už rozhodnuté. Opakuje sa scenár z jesene, kvôli Hapalovej hrozia výpoveďami

Zloženie úradníckej vlády bude oficiálne známe už čoskoro. Lídri štyroch strán a ešte stále dočasne poverený premiér Eduard Heger sa v stredu popoludní postupne stretli s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá ich oboznámila s menami ministrov. Jeden rezort ostáva ešte stále neobsadený. Uzavreté malo byť aj meno budúce ministra alebo ministerky školstva, no výberu predchádza chaos.

11.05.2023 13:20 , aktualizované: 16:01
Hapalová Foto: ,
Miroslava Hapalová čelila sťažnostiam už minulý rok.
debata (7)

VIDEO Prezidentka Čaputová vysvetľuje, prečo jej vo vláde chýba jedno meno

Video

Pri výbere nástupcu súčasného odvolaného ministra školstva Jána Horeckého sa situácia menila zo dňa na deň. Od začiatku týždňa sa na stole pri kľúčovom rezorte objavilo niekoľko mien.

Aktualizované 15:34 Ani po vyjadrení prezidentky nie je situácia s nástupcom alebo nástupkyňou Horeckého istá. Podľa informácií denníka Pravda sa aktuálne rozhoduje medzi Miroslavou Hapalovou a Danielom Bútorom. Ide o rovnaký scenár, ktorý bol aj v jeseni 2022 po odchode Gröhlinga. Už vtedy sa proti Hapalovej búrila časť vedúcich odborov a inak tomu nie je ani teraz. Viac ako desať kľúčových ľudí, ktorí majú na starosti či už vedenie kurikulárnej reformy alebo odborov už má podľa informácií Pravdy opäť hroziť výpoveďami.

Ivana Pavlova mala zamietnuť Kancelária prezidentky. Ďalší traja oslovení mali ponuku odmietnuť. Aj minulý rok v septembri boli na zozname náhradníkov viaceré mená, no bol problém niekoho nájsť.

Sporná Hapalová

Prezidentka Čaputová v relácii Tak takto TA3 uviedla, že čo sa týka školstva, meno je už vybraté a tento rezort uzavretý. S prevažnou časťou ministrov hovoril budúci predseda vlády Ľudovít Ódor, ktorý mal aj právo veta.

fico, remišová, čaputová Čítajte viac Vláda odborníkov, predčasné voľby a obmedzené pozvánky... Čaputová vynechala aj Remišovú: Dôvod je jasný, tvrdí politológ

Ako prvé sa spomínalo meno Miroslavy Hapalovej, ktorá sa však k svojej nominácii nevyjadrila. „Žiaľ, nemôžem sa k tomu vyjadrovať. Ako zamestnankyňa medzinárodnej organizácie UNICEF nemôžem momentálne poskytovať vyjadrenia médiám,“ reagovala v utorok pre Pravdu. Najväčšie výhrady k rezortu školstva mala Saska, ale aj OĽaNO. Na jej adresu sa pozitívne vyjadril aj bývalý odborník na školstvo koalície PS/Spolu Juraj Hipš.

Pavlov, Goliaš či Bútora

Podľa informácií denníka Pravda sa uvažovalo aj o Ivanovi Pavlovi, súčasnom šéfovi Národného inštitútu vzdelávania mládeže (NIVaM) a Petrovi Goliašovi, ktorý je aktuálne riaditeľom odboru vzdelávania, inovácií a verejných financií a zároveň je dočasne povereným riaditeľom Inštitútu pre stratégie a analýzy v rámci Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA).

Po Jánovi Horeckom by mala rezortu školstva... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Hapalová Po Jánovi Horeckom by mala rezortu školstva šéfovať Miroslava Hapalová.

Ďalším, o kom sa uvažovalo, je Daniel Bútora. Jeho meno sa takisto objavilo už potom, čo Branislav Gröhling podal spolu s ostatnými ministrami Sasky minulý rok v septembri demisiu. Bútora mal fungovať v tandeme s Hapalovou buď ako štátny tajomník, alebo ako minister.

Video
Sulík: Spokojný som v prvom rade s nomináciou na premiéra

Denník Pravda už skôr informoval, že aj pri bývalej šéfke Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Hapalovej sa objavili pochybnosti. Podobne ako pri mene Júliusa Barcziho, ktorý po medializovaných informáciách nakoniec odmietol ponuku byť ministrom kultúry.

Barczi Čítajte viac Prvá kauza úradníckej vlády. Budúci minister kultúry ocenil sochu Berniniho v hodnote 7 miliónov eur na pár tisíc

Po tom, čo sa o Hapalovej hovorilo ako o náhradníčke Gröhlinga, veľká časť zamestnancov rezortu, vrátane generálnych riaditeľov sekcií a riaditeľov kľúčových odborov, hrozilo v prípade jej príchodu výpoveďou.

odor Čítajte viac Možné mená úradníckej vlády. Dve z nich vyvolávajú otázniky: Čaputová sa stretne s lídrami strán

Dôvodom boli napäté vzťahy na pracovisku, ktoré vznikli ešte počas jej pôsobenia v ŠPÚ. „Problémom bol spôsob, akým ŠPÚ viedla a ako pristupovala k zamestnancom a ako sa k ním správala,“ povedal vtedy pre Topky zdroj. „Mnohí z ŠPÚ už kvôli nej odišli,“ dodal.

Hapalová však poprela, že by sa na ňu zamestnanci sťažovali. „Nikdy ma kolegovia neobvinili z neadekvátneho správania. Naopak, ku všetkým som sa správala a správam kolegiálne,“ reagovala minulý rok.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #Miroslava Hapalová