Ódor sa ujal funkcie. Premiér predstavil priority vlády a kabinet

Nový premiér Ľudovít Ódor si prevzal od svojho predchodcu Eduarda Hegera Úrad vlády SR. Urobil tak po tom, ako ho prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie. „Našou devízou bude, že sa nemusíme hádať v priamom prenose, nemusíme sa vybíjať v priamom prenose,“ skonštatoval Ódor.

15.05.2023 11:00 , aktualizované: 15:00
debata (324)

VIDEO: Nový premiér Ódor predstavil priority a členov svojho kabinetu

Krátkodobými prioritami nového premiéra sú zabezpečenie riadneho chodu štátu do predčasných parlamentných volieb, príprava zodpovedného rozpočtu na budúci rok a proeurópska zahraničná politika. Za priority v prospech budúcnosti Slovenska označil efektívne využívanie európskych peňazí, udržanie talentovaných ľudí v krajine a pomoc slabším. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

VIDEO: Slovensko povedie úradnícka vláda
Video

„Je dôležité, aby sme definovali len zopár priorít a tie aby sme vedeli aj dodržať. Popritom budeme riešiť všetko, čo život prináša,“ skonštatoval premiér. Ako vysvetlil, všetkých členov vlády požiadal o definovanie troch priorít súvisiacich s aktuálnym problémami a troch týkajúcich sa budúcnosti Slovenska. Tie chce kabinet rozpracovať a prediskutovať s politickými lídrami, hoci ich nebude môcť uviesť do života. Svoje priority predstaví vláda podrobnejšie v programovom vyhlásení.

Novým predsedom vlády sa stal Ódor

Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi.

Fotogaléria
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
+12Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...

Ódor pomenoval aj päť princípov, ktorými sa chce jeho vláda riadiť. Priniesť chce pokoj, stabilitu a kultivovanú diskusiu. Dôraz bude klásť aj na odbornosť. Ako načrtol premiér, jeho kabinet má veľkú ambíciu posunúť krajinu dopredu. Pre novú vládu je dôležitá aj budúcnosť. Ďalším princípom je spájanie, nechce otvárať citlivé kultúrno-etické témy. „Budeme prinášať témy, ktoré nás spájajú, kde máme všetci spoločný záujem,“ avizoval premiér. Na záver podčiarkol službu krajine. Kabinet chce zabezpečiť kontinuitu na začiatku aj po konci svojho pôsobenia.

Zdôraznil, že ministri budú mať voľné ruky pri výbere štátnych tajomníkov. Za dôležité tiež považuje pripraviť taký návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude rešpektovať aj budúca vládna koalícia.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
+11Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
324 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda #Čaputovej úradnícka vláda