Sociálni netvori prídu po nás, vyhlásil na odľahčenie Ódor. Vyrovnaného rozpočtu, kríz a šetrenia sa neobáva

Nová vládna garnitúra premiéra Ľudovíta Ódora bude na čele štátu zatiaľ len do predčasných volieb v septembri. To je však podľa neho dostatok času na to, aby si určili aj dlhodobé priority. Medzi ne patrí udržanie a prilákanie talentov, profesionálne riadenie eurofondov a pomoc slabším. Ódor si priznal, že dlhodobé ciele sa zrejme nestihnú naplniť, ale chcú ich rozpracovať a diskutovať o nich s politickými stranami.

15.05.2023 16:05
úrad vlády výmena premiéra Eduard Heger ,... Foto:
Ľudovít Ódor v pondelok prevzal úrad vlády z rúk Eduarda Hegera (Demokrati). Heger mu daroval magnézium na „pevné nervy".
debata (11)
VIDEO: Ódor pre Pravdu: Pravdepodobne rozpočet príjme nasledujúca vláda. Takže oni budú tí netvori
Video

Napriek tomu, že ho čaká šetrenie, krízy a vízia vyrovnaného rozpočtu, neobáva sa, že jeho kabinet si verejnosť zapamätá ako vládu sociálnych netvorov. „Pravdepodobne rozpočet príjme nasledujúca vláda, nie my. Takže oni budú tí netvori,“ ozrejmil Ódor s úškrnom. V zapätí dodal, že odpoveď bola „na odľahčenie“.

„Pre nás je dôležité pripraviť taký rozpočet, ktorý budú vedieť rešpektovať aj budúce vládne strany, budúca koalícia. A práve preto sa budeme snažiť predstaviť akúsi mozaiku, akejsi lego kocky, z čoho sa dá ten rozpočet postaviť,“ spresnil. Dodal, že ak ďalšia vláda bude mať preferenciu riešiť to na strane príjmov, bude si môcť vybrať aj na strane príjmov aj na strane výdavkov.

„Pravdepodobne, naša úloha bude ešte o niečo náročnejšia. Budeme musieť pripraviť väčší jedálny lístok, väčší balíček, aby si potom jednotlivé strany vedeli vybrať na základe svojich vlastných politických preferencií,“ vyhlásil Ódor.

VIDEO: Príchod nových ministrov na Úrad vlády
Video
ódor, úradnícka vláda Čítajte viac Ódor sa ujal funkcie. Premiér predstavil priority vlády a kabinet

Nateraz z diskusií s politickými stranami nevylúčil nikoho. „Ak bude záujem o konštruktívnu diskusiu, apriori v prvom rade nevylučujem nikoho,“ odpovedal nový premiér na otázku, či na rokovania pozve aj predsedu Smeru Roberta Fica.

Politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV vidí práve rozpočet ako najväčšiu výzvu pre kabinet odborníkov. „Nový kabinet bude musieť v prvom rade začať práce nad zákonom o štátnom rozpočte. Je to v jeho kompetencii. Tento zákon však môže implikovať aj prijímanie iných zásadných zákonov a politických rozhodnutí o zásadnom politickom a ekonomickom smerovaní štátu. Pokiaľ vláda nedostane v parlamente dôveru, zdedí ich nový kabinet, ktorý vzíde z parlamentných volieb. Zásadnou úlohou vlády je znižovanie deficitu štátneho rozpočtu, čo bude veľmi bolestivé,“ podotkol Marušiak.

Pripomenul, že prezidentke Zuzane Čaputovej sa podarilo spoločnosť politicky upokojiť len čiastočne a aj to zrejme iba na krátky čas. „Prezidentke sa nepodarilo zabezpečiť, aspoň zatiaľ, parlamentnú väčšinu pre novú vládu. Naopak, pokiaľ bude vláda bez parlamentnej väčšiny, chaos sa môže iba prehĺbiť,“ zdôraznil politológ.

Novým predsedom vlády sa stal Ódor

Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi.

Fotogaléria
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
+12Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...

Odórov kabinet podľa neho prináša vládu odborníkov, ale aj prenesenie zodpovednosti za vládnutie od strán bývalej koalície na vládu a samozrejme na prezidentku. Historicky prvá vláda odborníkov má možnosť ukázať ako sa dá štát riadiť bez politických vplyvov. Podľa Marušiaka to však nebude to začiatok konca politických nominantov na kľúčové rezorty.

„Riadiť štát bez politických vplyvov je dosť nebezpečné. Riadenie štátu je výsostne politická záležitosť a interpretovať politiku ako nejaké zlo je nebezpečné uvažovanie, pretože smeruje k delegitimizácii demokracie v prospech technokraticko-autoritatívnych riešení,“ upozornil. Skonštatoval, že politický pluralizmus je založený na systéme politických strán a „nič lepšie zatiaľ nebolo vymyslené“. „Všetky iné riešenia viedli k autoritarizmu,“ uzavrel Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda #Čaputovej úradnícka vláda