Päť princípov, jasná vízia. Ódor dostal od Hegera magnézium na pevné nervy: Sme ako štvrtý útok, tvrdí nový premiér

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok oficiálne vymenovala úradnícku vládu. Na jej čele je bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Vo svojom príhovore predstavil päť základných princípov a priority vlády odborníkov. Politiku nikdy nevnímal ako svoju prioritu, nemá v pláne sa hádať ani otvárať citlivé kultúrne otázky, ktoré polarizujú spoločnosť. Slovensko podľa neho potrebuje pokoj a stabilitu.

15.05.2023 18:00
Eduard Heger, úradnícka vláda, úrad vlády,... Foto: ,
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi a daroval mu magnézium.
debata (3)

Ódor dnes prevzal úrad vlády z rúk Eduarda Hegera. S dosluhujúcim premiérom sa rozlúčil zmierlivo a prijal aj darček. Heger mu daroval magnézium na „pevné nervy“. Nový premiér povedie historicky prvú úradnícku vládu v ére samostatnosti Slovenska a už tretiu od začiatku tohto volebného obdobia.

VIDEO Príhovory Čaputovej a Ódora po vymenovaní vlády

Video

Päť princípov

Premiér vlády odborníkov chceš urobiť maximum, aby krajinu posunuli vpred napriek krátkemu času. Jeho vláda sa bude riadiť piatimi princípmi – pokoj, odbornosť, budúcnosť, spájanie a služba krajine. Prvým princípom je pokoj, pretože ľudia na Slovensku, ale aj po celom svete, si za posledné roky zažili veľa kríz, neistoty a obáv.

Novým predsedom vlády sa stal Ódor

Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi.

Fotogaléria
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
+12Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...

Hádky a nestabilita na politickej scéne situáciu len podľa neho zhoršili. Druhým princípom je odbornosť, a aj napriek tomu, že nie sú politici, majú podľa Ódora silnú ambíciu posunúť krajinu dopredu. „Zázraky síce nespravíme, no zabezpečíme riadny chod štátu do volieb,“ povedal Ódor.

Video
Vláda ako 4. útok: Nedostáva sa na ľad veľmi často, ale niekedy dokáže rozhodnúť

„Budeme viac než len svietiť a kúriť. Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť a konkurencieschop­nosť Slovenska. Nemôžeme ignorovať trendy, ktoré určujú život v 21. storočí,“ vysvetlil tretí princíp predseda vlády.

Na margo štvrtého princípu Ódor uviedol, že budú rešpektovať rôznorodosť a rôzne hodnoty. „Nebudeme prilievať olej do ohňa otváraním citlivých kultúrnych otázok, ktoré nás polarizujú a rozdeľujú na „my“ a „tí ostatní“,“ povedal šéf vlády odborníkov.

Nemusíme sa hádať v priamom prenose

Premiér vyhlásil, že chcú zabezpečiť kontinuitu ako na začiatku, tak aj na konci ich mandátu. „Sme vládou aj pre politikov,“ uviedol. „Chceme viesť konštruktívny dialóg s politickými stranami aj pred koncom volebného obdobia, aby vedeli do čoho idú a nedávali do programového vyhlásenia nereálne veci,“ uzavrel predseda vlády.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
+11Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...

Ódor uviedol, že prednosťou jeho vlády je, že sa nemusia hádať v priamom prenose. „Nemusíme sa politicky vybíjať,“ povedal Ódor. „Nebudeme sa hádať v médiách a mrhať drahocenným časom na hlúposti,“ vyhlásil.

Video
Prezidentka vymenovala novú vládu odborníkov

Krátkodobými prioritami nového premiéra sú zabezpečenie riadneho chodu štátu do predčasných parlamentných volieb, príprava zodpovedného rozpočtu na budúci rok a proeurópska zahraničná politika. Za priority v prospech budúcnosti Slovenska označil efektívne využívanie európskych peňazí, udržanie talentovaných ľudí v krajine a pomoc slabším. „Je dôležité, aby sme definovali len zopár priorít a tie aby sme vedeli aj dodržať. Popritom budeme riešiť všetko, čo život prináša,“ skonštatoval premiér.

Sme ako štvrtý útok

Všetkých členov vlády požiadal o definovanie troch priorít súvisiacich s aktuálnym problémami a troch týkajúcich sa budúcnosti Slovenska. Tie chce kabinet rozpracovať a prediskutovať s politickými lídrami, hoci ich nebude môcť uviesť do života. Svoje priority predstaví vláda podrobnejšie v programovom vyhlásení. Ministri v krátkych príhovoroch na úrade vlády predstavili svoje priority.

Video
Slovensko povedie úradnícka vláda

Svoju vládu prirovnal v hokejovej terminológii k štvrtému útoku. „Nedostáva sa na ľad veľmi často, ale niekedy dokáže rozhodnúť o výsledku celého západu a to je naša ambícia,“ povedal. Jeho vláda sa tak môže plne sústrediť na to, čo potrebuje Slovensko. Uvedomuje si, že jeho vláda nastupuje v neľahkom období.

Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Eduard Heger, úrad vlády, Ľudovít Ódor Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi.

Predchádzajúcej vláde poďakoval za všetko dobré, čo po nich zostalo. „Nevidím svet čierno-bielymi okuliarmi, viem očeniť, čo predchádzajúca vláda spravila pre Slovensko,“ uviedol s tým, že v dobrých veciach sa bude snažiť pokračovať.

„Samozrejme, na druhej strane budeme chcieť prinášať nejaké nové témy. Témy, ktoré sú aj o budúcnosti Slovenska, o tom, ako by sme sa mohli posunúť medzi úspešné krajiny 21. storočia,“ vyhlásil nový premiér po stretnutí s Hegerom, ktorý zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl. Ódor podľa neho ukázal, že je odolný voči akémukoľvek politickému súboju.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #Zuzana Čaputová #Čaputovej úradnícka vláda