Podpora úradníckej vlády je otázna. Politológ: Ak bude bez väčšiny, chaos sa môže prehlbovať

Prezidentka Zuzana Čaputová už vymenovala nového premiéra Ľudovíta Ódora, podpredsedníčku vlády Líciu Vašákovú a všetkých štrnástich ministrov. Tí teraz začnú postupne preberať agendu od svojich predchodcov. Nasleduje zostavenie programového vyhlásenia vlády. Ódor potom bude musieť do tridsiatich dní požiadať o podporu. Politológovia zhodnotili, čo novú vládu čaká a ako budú fungovať, ak im parlament vysloví nedôveru.

15.05.2023 20:00
ódor, úradnícka vláda Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu pod vedením Ľudovíta Ódora.
debata (90)

Po tom, čo sa oboznámia s tým, v akom stave je ich rezort a zabehnú sa, musí vláda zostaviť programové vyhlásenie vlády a do tridsiatich dní predstúpiť pred parlamentu a požiadať o dôveru. Svoju podporu zatiaľ avizovala len Saska a nezaradený poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek.

Eduard Heger, úradnícka vláda, úrad vlády, Ľudovít Ódor Čítajte viac Päť princípov, jasná vízia. Ódor dostal od Hegera magnézium na pevné nervy: Sme ako štvrtý útok, tvrdí nový premiér

Pokiaľ príde kritika, podpora Demokratov je vo hviezdach

Vládu určite nepodporí Smer ani Hlas. Podľa politológa z Prešovskej univerzity Michala Cirnera budú zvyšné strany o podpore ešte premýšľať. Dôležité podľa neho bude to, ako sa nová vláda zachová k tomu, čo na ministerstvách, resp. na Úrade vlády predchádzajúca vláda zanechala.

VIDEO: Ódor predstavil päť základných princípov jeho vlády.

Video

„Pokiaľ príde z novej vlády kritika, budú sa rušiť nimi navrhnuté plány a podobne, budú sa musieť Demokrati vyhradiť proti vláde. Pokiaľ pôjde takpovediac o mierovú koexistenciu,“ povedal pre denník Pravda.

Novým predsedom vlády sa stal Ódor

Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi.

Fotogaléria
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...
+12Eduard Heger odovzdal úrad novému predsedovi...

Podporu Demokratov si však vie predstaviť. „I keď tým potvrdia vlastné zlyhanie,“ uviedol. Podporu Hegera a jeho poslancov si vie predstaviť aj politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

„Tí ostatní sú ale nevyspytateľní, zrejme budú zvažovať, čo je pre nich výhodnejšie. Vysloviť vláde dôveru a hocikedy odvolať nepohodlného ministra alebo nevysloviť vláde podporu a stratiť tak nad ňou kontrolu,“ skonštatoval. V kampani sa im však podľa Štefančíka môže hodiť, že budú spochybňovať legitimitu prezidentkinej vlá­dy.

Čo bude pre vládu najväčšia výzva?

Podľa politológa z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Marušiak bude musieť nový kabinet v prvom rade začať práce nad zákonom o štátnom rozpočte. „Je to v jeho kompetencii. Tento zákon však môže implikovať aj prijímanie iných zásadných zákonov a politických rozhodnutí o zásadnom politickom a ekonomickom smerovaní štátu,“ uviedol.

VIDEO: Vláda ako 4. útok: Nedostáva sa na ľad veľmi často, ale niekedy dokáže rozhodnúť.

Video

Prezidentka vymenovala úradnícku vládu po odchode Samuela Vlčana, ktorý čelí dotačnej kauze, a Rastislava Káčera. Od novej vlády očakáva aj upokojenie situácie, či sa jej to podarí, uvidíme až o pár dní. „Prezidentke sa nepodarilo zabezpečiť, aspoň zatiaľ, parlamentnú väčšinu pre novú vládu. Takže ak môžeme hovoriť o čiastočnom upokojení, je to zrejme iba na krátky čas,“ povedal Marušiak.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...
+11Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú...

„Naopak, pokiaľ bude vláda bez parlamentnej väčšiny, chaos sa môže iba prehĺbiť,“ skonštatoval politológ. Odórov kabinet podľa Marušiaka prináša vládu odborníkov, ale aj prenesenie zodpovednosti za vládnutie od strán bývalej koalície na vládu a samozrejme na prezidentku.

Má táto vláda možnosť ukázať ako sa dá štát riadiť bez politických vplyvov? Riadiť štát bez politických vplyvov je podľa Marušiaka dosť nebezpečné. „Riadenie štátu je výsostne politická záležitosť a interpretovať politiku ako nejaké zlo je nebezpečné uvažovanie, pretože smeruje k delegitimizácii demokracie v prospech technokraticko-autoritatívnych riešení,“ zbhodnotil Marušiak.

„Politický pluralizmus je založený na systéme politických strán a nič lepšie zatiaľ nebolo vymyslené. Všetky iné riešenia viedli k autoritariz­mu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda #Čaputovej úradnícka vláda