Pre darované stíhačky MiG-29 bolo podaných množstvo trestných oznámení

Na Generálnu prokuratúru (GP) SR bolo pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine podaných množstvo trestných oznámení. Pre TASR to uviedla hovorkyňa GP a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová. Celý spis s podaniami bol podľa nej postúpený na ÚŠP, ktorý vo veci koná.

16.05.2023 12:57
172529 Foto:
Stíhačky MiG-29.
debata (47)

Trestné oznámenia podali napríklad Smer a ĽSNS. „V danej veci boli podané aj ďalšie trestné oznámenia od fyzických osôb. Vec je aktuálne v štádiu pred začatím trestného stíhania a postupne sú od príslušného dozorového prokurátora ÚŠP od kompetentných štátnych orgánov vyžadované a zhromažďované listinné dôkazy,“ povedala Drobová.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu

Video

Podľa lídra Smeru Roberta Fica bolo darovanie vojenskej techniky zásadnou otázkou zahraničnej politiky, o ktorej nemal rozhodovať dočasne poverený kabinet. ĽSNS zase poukazovala na zneužitie moci verejného činiteľa a zradu Slovenska.

Vtedajšia dočasne poverená vláda Eduarda Hegera ešte v marci rozhodla o poslaní stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu. Podľa Hegera to bolo v súlade s ústavou a kompetenciami poverenej vlády. Zdôrazňoval, že technika je určená na ochranu civilistov.

VIDEO: Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29

Video
47 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky MiG-29