Prokuratúra: Na stanici colného úradu vo Veľkom Mederi pôsobila zločinecká skupina

Celkovo deväť osôb čelí trestnému stíhaniu v súvislosti s pôsobením zločineckej skupiny na stanici colného úradu v Veľkom Mederi. Ako dnes na tlačovej besede uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, obvinení príslušníci finančnej správy sú okrem členstva v zločineckej skupine stíhaní aj pre vydieranie, zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prijímanie úplatku a ďalšie trestné činy. Spomedzi deviatich obvinených v rámci policajnej akcie Mamonár vzal súd piatich do väzby, zvyšní sú stíhaní na slobode.

16.05.2023 16:09
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (3)

Spolu bolo v tomto prípade na začiatku mája obvinených deväť osôb. „V rámci vyšetrovania, ktoré trvalo takmer dva roky, sa podarilo zadokumentovať také dôkazy, kde môžeme tvrdiť, že príslušníci finančnej správy Colného úradu vo Veľkom Mederi založili a zosnovali zločineckú skupinu,“ povedal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko. Hlavou skupiny mal byť vedúci tohto colného úradu.

Ako ďalej uviedol, na preukázanie trestnej činnosti boli použité viaceré inštitúty od výsluchu utajeného svedka až po dlhodobé nasadenia agenta na colnom úrade. Obvinení podľa prezidenta finančnej správy Jiřího Žežulku nelegálnou činnosťou nielenže porušili zákon a služobnú prísahu, ale vrhli zlé svetlo na poctivých príslušníkov finančnej správy.

Osoby sú obvinené zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a s tým súvisiacej korupcie a násilnej trestnej činnosti. Počas akcie boli vykonané aj prehliadky rôznych priestorov.

VIDEO: Lipšic: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Veľký Meder #Colný úrad